Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
Kerüld meg Afrikát a Börzsönyben
  Ilyen nincs és mégis van!
prev
next

 cateye micro wireless computer 01

Avagy van-e hagyományos kerékpáros computerekre szükség az okostelefonok világában?

A télen megadta magát a 20 éves Cateye Mity 3 kilométerórám. Nagyon szerettem, akkora tudása volt, amire szükségem van így sosem gondolkodtam a lecserélésén. Miután szembesültem a megváltoztathatatlannal -az új elem sem segít rajta-, elkezdtem alternatívákban gondolkodni.

Elsőre természetesen a telefon merült fel, mint lehetőség, de ezt rögtön elvetettem a következő indokok miatt:

  • Folyamatosan üzemelnie kellene a képernyőnek, hogy bármikor rá pillanthassak, ez azonban a telefon működési idejét nagyon megrövidítené.
  • Nem igazán szereti a teló kijelzője a tűző napsütést.
  • Sem a por, sem a nedvesség nem tesz jót hosszú távon neki.
  • Menet közben a bringázás élményére, nem a készülék kezelésére szeretek koncentrálni.

A telefon „okos” óra kombó is hamar elvetésre került két indok miatt:

  • Én alkalmatlan vagyok egy kütyü két-három naponta történő töltögetésére. A spontán bringázásoknál nem tudnám használni, mivel tuti épp akkor vagy közben merülne le.
  • Huszon éve nem hordok karórát, ez után se nagyon szeretnék.

A GPS-es kerékpáros computerek

  • a fentebb említett gyakori töltögetésen és a
  • viszonylag „bonyolult” kezelésük miatt véreztek el.

Nekem nem élvezet a kütyük kezelése, azt az elvet vallom, hogy a kütyü legyen értem és ne én azokért. (Ízlések és pofonok. Másoknak meg külön élvezet ezek bizergálása.)

Egyszerű kezelhetőséget és kevés törődést várok el ezektől, így esett a választásom ismét a hagyományos kilométerórákra. A hátizsákomban pedig ott a telefonom és annak Locus alkalmazásával rögzítem az utamat. Sokáig kacérkodtam a vezetékes rendszerekkel, hiszen azok gyakorlatilag csak egy energiaforrást igényelnek, de hallgatva az idők szavára, illetve a montik hosszú telóútja okozta nehézkes vezeték elhelyezés miatt a Cateye Micro Wireless MC200W mellett döntöttem.

cateye micro wireless computer 02

Tulajdonságai

Ez a computer gyakorlatilag ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik mint a régi órám. Az elmúlt 20 év során megfordult jó pár hasonló kütyü a kezeim alatt, és rájöttem, hogy számomra több funkció nem is igazán szükséges. Az Cateye ezen kilométerórája egyszerre 4 adatot mutat. Folyamatosan látszik az aktuális menetsebesség, a pontos idő, valamint jelzi egy fel és egy lefelé nyíllal az átlagsebességhez képest lassabban, vagy gyorsabban haladok. A menü gomb segítségével választhatóan:

  • a stopper (sosem fogom használni)
  • a kerékpározással eltöltött idő (automatikus start/stop, vagy kézi start/stop funkcióval)
  • két egymástól függetlenül változtatható km számláló
  • az átlag sebesség
  • a maximális sebesség
  • az összes megtett távolság (odométer).

Nagy pozitívum a 20 éves modellemhez képest, hogy bekerült a ki/be kapcsolható háttérvilágítás, amely az éjszakai bringázás során segít a megjelenített adatok leolvasásában.

A Cateye Micro Wireles hagyományos tégla formájú (53 mm X 36 mm X 18 mm). Oldalról nézve a műagyag test egy fém hatású álcázó festést kapott. Emlékszik még valaki közületek a Shimano STX SE MTB (1994) alkatrészcsaládra (amelynek polírozott alu részei szerintem a máig legszebbek), Chromica fantázia nevű felülettel láttak el? Nos, ez a szín szinte ugyanaz.

A computer különlegessége (és ez több Cateye termékre igaz), hogy sem az elején, sem az oldalán nincsenek gombok. (Jó, az egy, a rendszert feléleszteni hivatott gumi pöcköt kivéve.) Ez a hátoldalán található és mégis az elejét nyomkodva mozog a kezeim alatt az egész le/föl a foglalatban és a hátoldalán ér hozzá a gomb egy erre kiképzett orrhoz, ami működteti a rendszert. Ez most leírva furának tűnhet, de a gyártó a lehető legjobb nedvesség elleni védelmet érte el megtartva a gomb hiperérzékenységet. Ettől független nem kell attól tartanod, hogy a computer kieshet a foglalatból.

Említettem, hogy egy beépített LED biztosítja a háttérvilágítást. Jó hír az energiatakarékosság szempontjából, hogy ez, az óra 2-3 mp-es nyomásával, akár menet közben is könnyen ki- illetve bekapcsolható. Valamint egyszerre kb. 10 mp-ig világít csak.

Ha már az energiatakarékosságnál járunk itt említeném meg, hogy a technikai adatok szerint az órában lévő CR2032-es elem egy évig bírja. Szerencse, hogy van alacsony feszültségi szintet figyelő és jelző technika beépítve. A kerékszenzor szintén CR2032-es elemmel működik, amely a gyári adatok szerint 10 000 km-t bír ki.

Jó tanács: A trekking bringámon a Cateye Quick órát használom. Azon megjelent az idén március környékén egy ikon, ami egy ceruza elemszerűséget formál, amelynek kb az 1/3-át besatírozta. Nos, ez nem azt jelenti, hogy ennyire van lemerülve az elem, és lesz még egy satírozás, esetleg a végén az üres ikon ami villog. Nem, ez már az alacsony feszültséget jelzi. Ideje elemet cserélni. Én nem tettem, július végéig használtam még szinte minden nap. Ami gyanússá vált az az, hogy az utolsó napon már az óra csak bekapcsolt, de nem vette a szenzor jelét. (Naná, hogy a szenzor lemerülésére gondoltam!) Amikor legközelebb elővettem a bringát, az óra már nem kapcsolt be. Teljesen lemerült...

A felszerelés

Ez viszonylag könnyű, de kérlek pontosan kövesd a használati utasítást. A rendszer nagyon érzékeny a küllőre szerelt mágnes és a szenzor elhelyezésére. Ja és ne forduljon meg a fejedben az, hogy a régi mágnes jó lesz. Én először fent hagytam a Mity 3 mágnesét. Azzal nem volt pontos a jeladás. Pontosabban fogalmazva mesés volt: hol mért, hol nem mért.

cateye micro wireless computer 03

Ha figyelsz a leírásban található részletekre, akkor egyszerűen, könnyen meg tudod ugrani ezt a feladatot. Az órát a kormányra és a kormányszárra is elhelyezheted. Előbb a kormányszárra szereltem, de később visszakerült a kormányra. Ekkor tudatosult bennem, hogy sokat tolom a gépet úgy, hogy ott fogom.

Menet közben

Na erről mit mondjak? Működik, az adatok jól olvashatók sötétben is. A menüje könnyen kezelhető. Itt jegyezném meg, hogy az adatok megjelenítésének helyét tudod változtatni. Ehhez nézd át a mellékelt használati utasítást. Egyetlen rossz tapasztalatom van vele, amit viszont a használati leírásban külön ki is hangsúlyoznak, tehát nem rejtett hiba. Nem szereti az elektromos interferenciát. Ezt vasút mellett bringázva tapasztaltam, helyileg Budapesten, az Újpesti Vasúti hídon. Itt egyszerűen nem megy át a jel a szenzorról a computerbe, így a sebességemre 0-át mutat. Külön érdekes, hogy a max sebességet is megbolondítja, mivel az 99 km/h-ra változik. Ezzel a problémával viszont úgy gondolom együtt lehet élni.

Jó ha olyan dologról tud az író beszámolni, amelyet hosszabb időn át használ, így teljes rálátása van az eszközre.

Összességében eddig egy jól működő készüléket tapasztaltam meg a Cateye Micro Wireless computerben. Elvárásaimnak megfelelő tudással rendelkezik. A vezetékes rendszertől kissé lassabb reakcióidővel mutatja az aktuális adatokat. Sokat változott a világ, a 20 éves elődje még büszkén hirdette magán a Made in Japan feliratot. Ez sajnos már csak Made in China-t visel. Külön kiemelném, hogy a gyártó megtiszteli azzal a népünket, hogy magyar nyelvű használati útmutatót mellékel hozzá. Kis figyelmesség ez az automata fordítók világában, de azért jól esik.

Tetszés Index 4/5.

Igazából tökre elégedett vagyok vele, de valami miatt, ne kérdezzétek miért az 5/5 nem kívánkozott ki belőlem. Remélem, ez a computer méltó lesz elődjéhez és bírja majd a gyűrődést 20 éven át.