Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Felvidéken kétkeréken
   Többször bejárós útvonalat találtam.
 A hónap megyéje: Bács-Kiskun vármegye
  Bács-Kiskun megyei kerékpártúra ajánló.
Ki volt Lukanénye hőse?
  Családi kerékpártúra a Felvidéken.
prev
next

hogyan lehet vizallo ruhazatunkat ismet viztaszitova tenni 01 

Újraimpregnálási útmutató.

Amikor az esőkabátod szivacsként szívja magába a vizet, eljött az ideje, hogy (kidobás helyett) felfrissítsd a vízállóságát. Ebben a rövid cikkben elmagyarázzuk, hogyan kell ezt jól elvégezni, és mire kell figyelni.

Egy vízálló ruházatot csak akkor kell impregnálni, ha már nem víztaszító. Vagyis amikor a víz már nem gyöngyözik le a külső felületéről, hanem behatol az anyagba. Ezt könnyen tesztelhetjük- A kabátot enyhe szögben feszítsük ki, majd fújjuk le vízzel , és rázzuk meg. Optimális esetben a vízcseppek gömbökké formálódva táncolnak a felületen. Ha nem így tesznek, sőt a kabáton láthatóan sötét foltok jelennek meg, akkor az impregnálás elhasználódott, és fel kell újítani. A jó impregnálás nemcsak azt biztosítja, hogy a kabát száraz maradjon, hanem azt is, hogy a pára -lélegző anyagok esetén- ellenállás nélkül szálljon el.

Fontos tudni, hogy a gyártó milyen impregnálószereket ajánl. Ez az információ jó esetben a ruházat címkéjén, vagy a gyártó honlapján található. (A Gore Wear és a Vaude például nagyon jó információkat nyújt.)

Két különböző módszert lehet megkülönböztetni: Az egyik az anyag külső felületének bepermetezése, a másik a bemosásos módszer is.

hogyan lehet vizallo ruhazatunkat ismet viztaszitova tenni 02

Így működik a vízszigetelő spray-vel

 • Keress olyan termékeket, amelyek a lehető legkevésbé tartalmaznak PFC-ket, hajtóanyagokat és oldószereket. (pl. Granger's, Inproducts, NanoConcept, Nikwax. Rapide)

A PFC egy fluor-karbonát, melyben a szén-hidrogén kötést szén-fluor kötéssel helyettesítették. Ez a csere olyan kiváló adottságokkal ruházza fel az anyagot, mint a stabilitás, melegen tartó képesség, víz és olajtaszító hatás. Viszont a PFC-t tartalmazó anyagok káros hatással lehetnek úgy az emberi szervezetre, mint a természetre, ugyanis pont ez a fajta kötés az, ami jóval nehezebben bomlik le a természetben és akár több száz évig is körülöttünk lehet, sőt kismértékben bejuthat a szervezetünkbe, ha belélegezzük, a bőrünkön keresztül, vagy egy fertőzött élelmiszer által. Ennek köszönhetően az EU 2020-tól betiltotta a PFC-t tartalmazó anyagok gyártását, illetve használatát.

 • A ruházatot a permetezés előtt ki kell mosni.
 • Húzd fel a cipzárakat
 • Csak jól szellőző helyen de legjobb ha szabadban impregnálsz.
 • Kerüld a permet belélegzését, valamint a szemmel és bőrrel való érintkezést.
 • 20-30 centiméteres távolságból permetezz.
 • Permetezés után moss kezet
 • Az impregnált ruházatot fogason friss levegőn szárítsd meg.

hogyan lehet vizallo ruhazatunkat ismet viztaszitova tenni 03

Hogyan működik a bemosásos impregnálás

 • Kövesd az impregnálószer ápolási utasításait.
 • Távolítsd el a mosószer maradványait a mosógép mosószerrekeszéből.
 • Egyszerre maximum 2-3 kg ruhát tudsz impregnálni (két-három ruhadarab).
 • Hacsak nincs másként megadva, válaszd a szintetikus vagy a kímélő mosási ciklust 30 fokon.
 • Alacsony fordulatszámon vagy egyáltalán ne centrifugálj.
 • Hagyd az impregnált ruhákat a szabad levegőn száradni.

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!