Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

peter sagan 2016

„Jól érzem magam, remélem, hogy minden rendben lesz"

"Elég sok mindent elértem már a pályafutásomban, most az a lényeg, hogy élvezzem a versenyzést" - mondta Peter Sagan az M4 Sportnak adott interjúban.

A 34 éves bringás az év első hónapjaiban két szívműtéten is átesett, ám - amint kifejtette - három hét pihenő és három hét, országúton, illetve hegyikerékpárban fokozatosan felépített edzés után jól érzi magát.

„Jól érzem magam, remélem, hogy minden rendben lesz"

Kiemelte: már amikor tavaly januárban bejelentette, hogy annak az évnek a végén befejezi profi pályafutását országúton, akkor is úgy tervezte, hogy csupán World Tour-versenyeken nem indul többet. A hegyikerékpárra helyezte a hangsúlyt, abban szeretne kvótát szerezni a párizsi olimpiára, ezért a tavalyi volt az utolsó teljes idénye országúton.

"Az, hogy a hegyikerékpáros felkészülésemet segíti, ha néhány versenyen indulok országúton is, nem jelenti azt, hogy a flandriai körversenyre, a Párizs-Roubaix-ra vagy más hasonló szintű viadalra is elmegyek. A World Tour-szintű versenyzést befejeztem" - hangsúlyozta. Mint mondta, új csapatánál, a kontinentális besorolású szlovák Pierre Baguette-nél megkapja erre a lehetőséget, egyúttal tudja segíteni a fiatalokat is rutinjával. Az idény eleje kapcsán felemásak az érzései, mivel jó felkészülés után következett a szívproblémák miatt kényszerpihenőt hozó időszak. - "Az országúti versenyek, a Tour de Hongrie és az utána következők segíthetnek abban, hogy a felkészülésemet és a fizikai állapotomat magasabb szintre emeljem."

Azzal kapcsolatban, hogy milyen felkészülés és viadalok várnak rá az esetleges olimpiai szereplésig, azt mondta: a teljesítménye függvényében dől majd el.

"Elég sok mindent elértem már, a lényeg az, hogy élvezzem ezt a periódust. Ahogy korábban is mondtam, az volt a cél, hogy hegyikerékpárral fejezzem be a pályafutásom. Meglátjuk, a szívemmel minden rendben lesz-e."

Országúton 121 profi győzelem fűződik a nevéhez. Kérdésre azt felelte, ezek közül a három világbajnoki cím megszerzését tartja a legkiemelkedőbbnek, mivel visszaemlékezése alapján mindhárom sikere különleges volt.

Megemlítette azt is, hogy követte a televízióban a tavaszi klasszikusokat, mivel az orvosi beavatkozások után, a felépülése alatt sok ideje volt erre. Elárulta, kedveli a jelenlegi világbajnok holland Mathieu van der Poel, a szlovén Tadej Pogacar, a belga Remco Evenepoel, az olasz Filippo Ganna vagy épp a kolumbiai Fernando Gaviria versenyzési stílusát. - "Sok vagány srác van a mezőnyben."

Kérdésre kitért a 2011-ben vb-aranyérmes brit Mark Cavendishre is. Noha korábban nagy csatákat vívtak és volt emlékezetes afférjuk is - a 2017-es Tour de France-ról a szlovák kerékpárost kizárták, miután a 4. szakasz befutójánál könyökével a kordonnak lökte brit ellenfelét -, Sagan úgy fogalmazott: maguk mögött hagyták a múltat, mindent megbeszéltek, sőt, kapott egy dedikált mezt is a francia körversenyen 34 etapsikerével társrekoder Cavendishtől.

Forrás: MTI

Fotó: Jérémy-Günther-Heinz Jähnick / Gent - Omloop Het Nieuwsblad, 27 februari 2016 (E11) (cropped) / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48182398