Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

 lanc valtos

Útmutató a láncellenőrzéshez

A lánc kopásáról, nyúlásáról gyakran beszélnek, de mi is az pontosan, és mikor kell kicserélni azt?

Ha tudod, mikor és hogyan kell ellenőrizni a lánc nyúlását, akkor azzal pénzt takaríthatsz meg!

Milyen egységekből áll össze a kerékpár lánc?

A lánc közvetíti a lábad által kifejtett energiát a hajtóműről a hátsó agyon lévő lánckerékre. Egy kerékpárlánc csapokból (más néven szegecs), külső láncszemekből, belső láncszemekből, valamint perselyekből és görgőből áll. A modern láncokon a persely a belső láncszembe van beépítve, és a kör alakú görgőt tartja. Egy teljes láncszem a külső és a belső lemez egy-egy szegmensét jelenti. A láncban 12,7 mm (0,5 hüvelyk) távolság van a csapok között. Ez a lánc "osztása", ami ipari szabvány a többsebességes kerékpároknál.

lanc valtos

Ebben a cikkben csak a szabványos többsebességes kerékpárláncokkal foglalkozunk.

Mi a lánc kopása?

A lánc kopását "láncnyúlásnak" nevezik, mivel kerékpározás közben a lánc osztása (12,7 mm) folyamatosan növekszik. Úgy tartják, hogy egy lánc akkor kopott, ha az eredeti osztása 1%-al megnő.

A lánc kopásának egy másik típusa a 'slop'. Ilyenkor az elhasználódott görgők növelik a lánc oldalirányú játékát. Ennek eredményeképpen a váltás lötyögősebb, lassabb, pontatlanabb lesz. Ez számunkra kevésbé fontos, mivel ez a lánckerekek élettartamát nem befolyásolja.

A lánc kopási sebessége rengeteg tényezőtől függ. Ezek közé tartozik a kerékpáros bringázási stílusa, a terep, a lánc típusa, a karbantartás (hiánya).

A lánc karbantartása

A lánc rendszeres tisztítása nagyon fontos, mivel az élettartamát növeli. Megakadályozza a szennyeződések felhalmozódását, amelyek csiszolópasztaként viselkedhetnek a láncban, és felgyorsíthatják a kopás ütemét. A lánc zsírtalanítása és tisztítása mellett meg is kell azt szárítani, majd lánckenőanyagot kell felvinni rá.

honnan tudhatod hogy cserelni kellene a lancot 02

A láncot viaszolhatod is, ami még jobban megvédi a kopást fokozó szennyeződésektől. Azonban ez egy időigényesebb folyamat.

Miért kell törődnöm a lánc kopásával?

A lánc kopása több dolgot befolyásol:

  • Rosszabb lesz a váltás minősége, ezáltal csökkenő hatékonysághoz vezet.
  • Hajlamosabbá válik az elszakadáshoz.
  • Ezenkívül a meghajtás többi részének élettartam csökkenéséhez vezet.

A kazetták és a lánckerekek drágább alkatrészek, mint a lánc. A későn cserélt kopott lánc elkoptatja a hajtás egyéb elemeit. Ezzel lényegesen növeli a bringád üzemeltetési költségét.

Egy láncot úgy terveztek, hogy mélyen beleüljön a lánckerékbe. Ahogy nő az osztás, a lánc feljebb ül meg a fogakon, növelve a lánckerék kopását. Túl nagy kopás esetén a lánc elkezd átugrani a fogaskerék tetején.

Ha azonban a láncot a kopási határérték átlépése előtt kicseréled, akkor több láncot is elhasználhatsz a bringádon anélkül, hogy a meghajtás egyéb elemeit cserélni kellene.

Hogyan mérhetem meg a lánc kopását?

A lánc kopását több módszerrel meg lehet méni. Legkönnyebb és legkényelmesebb megoldás egy filléres eszköz, a láncnyúlásmérő használata. Ha nincs kedved ezért pénzt adni, elő a vonalzót és a számológépet. Le sem írom mit kell tenned. Sok sikert!

A láncnyúlás mérők használata nagyon egyszerű és kényelmes. A szerszámot a lánchoz illesztve könnyű megállapítani annak kopását. Fontos tudnod, hogy patentszemnél nem szabad nyúlást mérni, mert azok a lassabban kopnak, mint a hagyományos szemek.

honnan tudhatod hogy cserelni kellene a lancot 01

A legtöbb szerszám két oldalas, így két adatot ad. (O,75 %-os és 1 %-os kopás) Ha egy lánc kopott, a szerszám két vége a láncszemek közé esik, és egy vonalban ül a lánccal. Ha a mérő nem esik bele a láncba, akkor az még nem nem érte el a kopottsági szintet.

Jó, ha a tudod: A láncok nem egyenletesen kopnak, ezért a legpontosabb eredmény érdekében célszerű legalább három különböző helyen megmérni azt.

A különböző láncok különböző kopási határértékekkel rendelkeznek, nagy eltérések vannak abban, hogy mennyire kopik egy lánc.

Egy 6-10 sebességes láncot akkor kell kicserélni, amikor a láncellenőrzőn 0,75 százalékot mér. Ha 1 százalékra nyúlik, akkor a kazettát is cserélni kell.

A 11-13 sebességes láncokat a láncellenőrzőn mért 0,5 százalékos értéknél kell kicserélni. A láncot és a kazettát akkor kell kicserélni, ha 0,75 százalékra nyúlt.

Azt ajánlom, hogy a lánc tisztításánál minden esetben ellenőrizd annak kopását is. Így biztosan időben észreveszed azt és egy egyszerű lánc cserével megóvod a hajtásrendszer többi elemének károsodását.

Ha a lánc kissé túl van a kopási határon, akkor lehet, hogy megúszod csak egy lánc cserével. Egyszerűen szerelj fel egy új láncot, és ha a kazettán vagy a lánckeréken ugrik a lánc akkor bizony a sort, és/vagy a lánckereket is cserélni kell.

Ha továbbra is az új láncot használod a régi kazettán akkor, a lánc idő előtt el fog kopni.

Vannak olcsóbb kerékpárok, ahol gazdaságosabb hagyni, hogy a lánc és a kazetta együtt kopjon, és a kettőt egyszerre cserélni. Érdemes tájékozódnod, hogy a bringád egyes alkatrészei mennyibe kerülnek, ez alapján eldönteni a lánccsere stratégiáját.