Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
prev
next

000

Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.

 Ez a nagy sikerű, 2016-ban írt cikkünk tartalmi frissítése. Ma is úgy gondolom, hogy az ebben leírtak megállják a helyüket. Így a frissítés elsősorban az árak 2021-es aktualizálását jelenti. Itt jegyezném meg, hogy ez az írás a teljesen kezdőknek szól, akik még sosem csináltak több napos, csomagos kerékpártúrát. A cikkben foglaltak nincsenek kőbe vésve. Olvasd el, gondold át és szabd a saját igényeidre. Bringára fel!

Adva van egy 205-210 km hosszú út, a Balaton Kör. A feladat: a Balaton körbetekerése. Ez a cikk a kezdő bringásoknak szól, akiknek talán (remélem nem) ez lesz az egyetlen hosszabb távú kalandja kerékpáron. Ehhez szeretnénk egy kis útravalót adni.

A táv

Kb 210 km-t kell teljesíteni 3-4 nap alatt, ami napi 53, vagy 70 km-t jelent egy napra. 18 km-es átlaggal számolva az 3 – 4 ténylegesen nyeregben töltött órát jelent. Ezt ha így lebontjuk már nem is tűnik soknak. Ebbe bőven belefér a csobbanás és az egyéb szórakozás is. Mi most a sportosabb változattal számolunk. (3 nap, 70 km/nap napi 4 óra aktív bringázás.)

Az útvonal megtervezése

Honnan induljunk?

Ha figyelembe vesszük, a Balaton adottságait (déli part sík és unalmas, északi part dombosabb tele látnivalóval) én mindenképp délről indulnék Balatonboglár és Szántód között az egyik településről az óramutató járásával ellentétes irányban.

A miért

A déli sík, de inger szegény partot célszerű megbontani. Így az unalmas szakasz egy része az első nap kényelmesen le lesz tudva, amikor még nagyobb az újdonság varázsa. A harmadik napon, mikor a kezdő bringás már nem a legnagyobb lelkesedéssel ül bringára, jobban érzi majd magát, ha tudja, hogy útja szinte végig síkon vezet.

Balatonkerékpártúra

Szállás

Szezonban jellemzően nehéz egy éjszakára szállást foglalni. Ha valaki ezt márciusban meg akarja tenni, szembesülni fog azzal, hogy a szállásadók 1 éjszakára nem akarnak szállást adni. (Ez alól kivételt képezhetnek a 3-4 csillagos szállodák.) A tapasztalat az, hogy ha valaki vendégházakban akar megszállni jobb, ha a tervezett út előtt 1-2 héttel néz körbe, mivel akkorra realizálódnak több napra megszálló vendégek tényleges száma. Ilyenkor, ha van hely, akkor már adnak egy éjszakára is szobát. (Most a sátorozási opciót nem boncolgatjuk.)

Az útvonal
Ha meg van a kiindulási pont, akkor célszerű napi 70 km-rel számolva szétosztani a távokat. Így látjuk, hogy hol kell majd szállást keresni. Ezután elővehetjük a különböző könyveket, internetes keresőket, a megtekintendő látnivalók miatt. Arra azonban ügyeljünk, hogy a bringánk nagyon mobil. Őrizetlenül sokáig ne hagyjuk, mert egy lopás katasztrófába sodorja a nyaralásunkat. Telefonáljunk oda a meglátogatandó helyre, hogy megtudjuk a kerékpárunkra mekkora veszély leselkedhet.

Mikor?

Senkit nem akarok elkeseríteni, de szezonban (június közepe és augusztus 20 között) a Balaton megtelt. Ráadásul ha a hétvégében gondolkodol, akkor a megteltnél is többen vannak. És itt nem csak a nyaraló családokra gondolok. Magára a kerékpár útra is. Az is megtelt ott bóklászó gyalogosokkal és természetesen bringásokkal. Szóval próbáld a szezont és a hétvégét kihagyni. Hidd el az élvezeti faktor 1000%-kal fog megnőni.

A felszerelés

Miután megvan az útvonalunk érdemes a felszerelésre koncentrálnunk.

 • Túra kerékpár
 • Szerszámok
 • Túratáska
 • Ruházat

A kerékpár túrásítása

A bringánk, amennyiben tökéletes műszaki állapotban van nagy valószínűséggel alkalmas erre a néhánynapos túrára. Ha ebben nem vagy biztos kérd ki kedvenc bringás boltodban dolgozók véleményét.

Én most a feleségem kerékpárját készítem fel az útra. Ez egy női vázas elől teleszkópos Trek 3700-as kerékpár.

A mai időjárás előrejelzéssel nagyjából be lehet lőni, hogy a következő 2-3 nap milyen idő lesz. Így elvileg sárvédőt nem muszáj kerékpárunkra szerelni. Én mindenesetre rakok fel rá, mivel a sikeres teljesítés nem ennek a kiegészítőnek a súlyán fog múlni.

Műanyag sárvédőket 2000 – 4000 Ft körül lehet vásárolni. A fix rögzítésű alu plastic sárvédők 3000 - 5000 Ft közötti áron vásárolható meg.

Kulacstartó sem vészes árban van. 1000-2000 Ft körül lehet már kapni, amibe a kulacs 1000 Ft-tól indul. Egy kerékpárra általában 2 kulacstartót lehet felszerelni, amit célszerű is kihasználni. Kulacsból a nagyobbat, a 0,75 l-est célszerű megvásárolni. Ajánlom a thermo kulacsokat. Ezek lényegesen drágábbak, de cserébe tovább marad benne hűvös a víz!

Csomagtartóból vehetünk acélt, vagy alumíniumot. Az acél olcsó és nehezebb, mint az alumíniumból készült társaik. Az alu általában tetszetősebb. Célszerű olyat választani, amelyik két pálcás, illetve az oldalán van egy extra pálca, ami kiszélesíti a csomagtartó oldalát, így jobban fekszik rá a kerékpáros oldaltáska. A csomagtartók ára 2500 és 20 000 Ft között mozog. Ki-ki válogasson közöttük saját ízlése szerint. Ennél olcsóbbat, egy pálcásat ne vegyünk, mert nem lesz elég stabil és teherbíró. A csomagtartó felfüggesztése a vázunkon csomagtartószemek kialakításának megfelelő legyen. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjük szakemberek segítségét.

Célszerű lakatot is magunkkal vinni, mivel ami Magyarországon nincs lebetonozva, az sajnos eltűnik. (Még a betonból a vas is.) Itt is fontos, hogy ne a legolcsóbb lakatot vásároljuk. Én azt javaslom lakatra minimum 3-4 ezer forintot költsünk el. Ezért az összegért már 20-25 mm vastag sodrony lakatot kapunk. (Itt megjegyzem, hogy ma legbiztonságosabbnak a szakma az „U" és a "collstok" lakatot tartja.

Azon túl, hogy a KRESZ kötelezően előírja a lámpa használatát, hasznos ha van. (Itt megjegyzem, hogy fantasztikus élmény lehet akár egy szakasz éjszakai teljesítése is.) Lámpák közül két típus van. Létezik olyan, ami mellett csak látszunk (közvilágított területen jó), illetve olyan, ami mellett mi is látunk. Áruk 2000 Ft körül kezdődik és határ a csillagos ég.

AmatorBalatonkerüles02

A túrázásra előkészített bringa

A kerékpár túrásítása tehát ha a felsorolt kiegészítők mind szükségesek minimum 15 000 Ft-ot kell elköltened. A jó hírem az, hogy ezek a dolgok a későbbiekben is hasznos kiegészítői lesznek a kerékpárodnak.

Szerszámok

Útközben nem szeretnénk szerelni, de lehet, hogy muszáj lesz, mivel a legjobban karbantartott kerékpárral is előfordulhat probléma pl. defekt.

A minimális szerszámkészlet a következő:

 • mini pumpa 1500 Ft -tól
 • láncbontós bicska szerszámkészlet (ügyeljünk rá, hogy minden a kerékpáron lévő csavarhoz legyen kulcsunk) 8-10 000 Ft-tól
 • pót belső 800 Ft vagy gumijavító készlet 900 FT
 • gumileszedő 700 Ft-tól
 • rongy
 • esetleg kesztyű

AmatorBalatonkerüles01

A minimum!

Szerszámokra szintén el kell költenünk, ha nincs semmi a fenti listából minimum 12 000 Ft-ot. Ha többen megyünk ez a költség szétosztható. Szerszámoknál nem baj, ha nem értesz a használatukhoz. Add meg az esélyt, hogy menet közben, ha baj van tudjanak rajtad segíteni. Ehhez pedig olyan szerszámkészlet kell, ami jó a kerékpárodhoz. (Ne várd el másoktól, hogy legyen 15-ös villáskulcsa. Ellenben, ha neked a kerekedet anya rögzíti, akkor nálad legyen!)

Ha nem akarunk esélyt adni a defektnek, akkor célszerű defektgátló folyadékkal feltölteni a belsőnket. Ezt profibb kerékpár boltban elvégzik nekünk.

Túratáska

Túratáskákban nagy a szórás. Vannak teljesen vízhatlanak, nem vízhatlanak, de esővédővel kiegészítettek, illetve olyanok, amik még azzal sincsenek kiegészítve. Méretben a 10 l-estől a 80 -t elnyelő expedíciós táskák. Itt mindenki olyat válasszon, amit a pénztárcája elbír. Azt viszont célszerű átgondolni, hogy hányszor lesz ez a táska még használva. Ha 3-4 évig nem vesszük elő, akkor fölösleges a hightech minőségűt meg venni. Árban ezek kb. 6-7 000 Ft-tól indulnak és határ a csillagos ég.

Kormánytáska

Hasznos kiegészítője lehet a hátsó táskának. Ide lehet pakolni az iratokat, pénztárcát fényképezőgépet, szendvicseket stb. Figyeljünk rá, hogy sok esetben megnehezíti a lámpa felszerelését. (Bár ha csak nappal tekerünk...) Ezek a táskák kb. 3000 Ft- tól indulnak. Célszerű egy kicsivel többet rászánni és merevebb adaptereset venni, amit könnyen le tudunk akasztani a bringáról. Áruk 6000 Ft- tól indul.

AmatorBalatonkerüles03

A két oldaltáska és a kormánytáska

Mint látjátok, táskára minimum 9 000 Ft-ot kell elköltenünk, ha még nincs ilyenünk.

Kerékpáros ruházat

Itt csak a legszükségesebbet vegyük át felsorolás szintjén:

 • Bukósisak 6 000 Ft
 • Kerékpáros nadrág 4 000 Ft
 • Kerékpáros felső (Nem muszáj bringás felsőnek lenni, egy futó felső is tökéletesen megteszi. Kerüljük a pamutot, mivel az magában tartja a nedvességet és viselése kényelmetlenné válik.) 4 000 Ft
 • Kesztyű: hihetetlenül javítja a komfort érzetünket, apróbb esések esetén védi a tenyerünket. 3 500 Ft.

Ruhára, ha nincs semmink minimum 17 500 Ft-ot kell szánnunk.

Ezzel megvettünk mindent, ami szükséges ez minimum 53 500 Ft-ba kerül. -Azért valljuk be, ennek kicsi a valószínűsége, hogy ezek közül mindent egyszerre kell megvenni.

A 3 napos ruházat

 •  biciklis nadrág
 • 2 rövid nadrág
 • 1 hosszú nadrág (rossz idő esetére)
 • 3 rövid ujjú felső biciklizéshez
 • 3 könnyed nyári ruha
 • 1 kardigán
 • vékony széldzseki
 • pizsama
 • fürdőruha
 • alsónemük (mindenből 6-6 darab, hogy külön legyen bicajozáshoz és délutánra)
 • strand papucs
 • sport cipő
 • balerina cipő / nyári papucs
 • esőkabát

A listatetszés szerint bővíthető/szűkíthető! A férfi és női szükséglet is megtalálható benne!

 Egyéb kellékek

 • 1 vagy 2 törölköző (zuhanyozáshoz és délutáni fürdőzéshez)
 • WC papír
 • papír zsebkendő
 • szalvéta
 • napszemüveg
 • napozó krém
 • tusfürdő
 • izzadásgátló dezodor
 • parfüm
 • arclemosó
 • frissítő kendő
 • mini smink készlet (szemceruza, szempilla spirál, szájfény)
 • sebtapasz
 • szúnyogriasztó
 • pénz
 • iratok
 • telefon
 • elemlámpa
 • kés, villa, kanál
 • sátor
 • hálózsák
 • derékalj

AmatorBalatonkerüles04

Menet kész

 A ruhákat és egyéb dolgainkat célszerű típusonként külön szatyorba csomagolni. Ez nem csak az eső ellen véd, hanem megkönnyíti a táskákban a keresést is.

 Ezek után akár indulhatunk is! Hátszelet minden kedves olvasónknak!