Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Zefal Z Sealant defektgátló folyadék.
  Ha nem akarsz sokat foglalkozni a defekttel, kell valami védelem. Nálam ez az idén bizonyított!
Két táska túrázáshoz a New Looxstól
  Ha kicsit ki akarsz tűnni a tömegből.
Keresztül a Dunántúl dombjain és hegyein
  Hungarian (half)Divide élménybeszámoló (2022)
Schwalbe Hurricane tartós teszt
Már több mint 3 000 km a gumiban.
Bikepacking táskák
  Szerkesztőségünkben landolt egy hatalmas csomag, amelyet kibontva bikepacking táskák tömkelege bukkant elő. Most ezeket mutatjuk be nektek.
prev
next

KerekparralSvajcba08Eljött az utazás első hétvégéje. Szombat reggel lényegében forgalmi dugó alakult ki a bicikli utakon.

Eljött az utazás első hétvégéje. Ennek a jelentőségét csak szombat reggel tapasztaltam meg: lényegében forgalmi dugó alakult ki a bicikli utakon. Ekkor kerülnek elő a hobbi bringások, kortól és nemtől függetlenül rengetegen veszik elő hétvégén a kerékpárjaikat, és mozognak egyet. Ezt csodás volt megtapasztalni, ekkor (2008-ban) még nem dívott annyira biciklizni itthon, mint ma. Szombaton gyakorlatilag annyi biciklissel találkoztam, amennyivel addig, egyszerre csak kerékpáros a Critical Mass-on :)

Reggel még kicsit morcos volt az idő, de eső már nem volt szerencsére. Összeszedtem a sátorfám, de még mielőtt ott hagytam volna a tulln-i kempinget, kitettem a "rendszámtáblám": a zászlót! A biciklitúrásoknál szokás ugyanis jelezni, hogy ki-honnan, melyik országból jön. Aztán persze rögtön olasznak is néztek, de erre is fel voltam készülve, felpingáltam egy HUNGARY feliratot is, biztos, ami biztos.

A kerékpárút a Duna parton vezetett, pár méterre a víztől, egy lejtős szakaszon viszont eléggé meglepődtem: az út ugyanis víz alatt volt. Nem nagyon, de azért leszálltam és előre mentem, a víz úgy 15cm magasan hömpölygött át a bicikli úton, át lehetett gurulni rajta gond nélkül.

 KerekparralSvajcba09Láb felemel és indulhat a vizibicikli

Az osztrák "sok kis Tokaj" (Wachau) lankái között

A vízibiciklizés után következő nagyváros Krems (an der Donau) volt. Mindenkinek szívből ajánlom ezt a régiót, Budapesttől csak pár óra autóval, gyönyörű óvárosok, Duna part, borok... csodás vidék. Mindenhol macskaköves kis utcák, rendezett terek. Krems után kezdtem beérni a Wachau bortermelő vidékébe. Lelkes borivóként ez egy elég szívszorongató szakasz volt, ugyanis a borkóstolást nem kalkuláltam sem a költségek közé, sem az idő menedzsmentbe – arról nem is beszélve, hogy a leterhelt izmok sem kimondottan szeretik az alkoholt. A Wachau szakaszon a kerékpárút egy kicsit eltávolodik a folyótól a kis városok irányába, ami logikus: a Duna menti kerékpárút célja nem a legrövidebb út megtétele A és B pont között, hanem a táj bemutatása.

 KerekparralSvajcba10

Itt bizony csak tolni illik

A Wachau bortermelő vidéket úgy kell elképzelni, mintha sok Tokaj lenne egymás után. Egymást érik pincesorok, kiülős teraszok, borozók és éttermek. A városkák rendre egy sémára épültek: egy templom, esetleg kisebb vár, körülötte az óváros, ezt az egészet pedig körül öleli a hatalmas szőlős.

Csendes sétáló utcák, macskaköves utak, amiknek kerékpárosként nem mindig örültem, de a látvány kárpótolt. A környék nyugodtságát jól mutatja, hogy itt a városkákban szokás volt táblával jelezni a bicikliseknek: tessék szépen leszállni és tolni! Ezt mindenki betartotta, én is – a tempót viszont ez eléggé lelassította.

Az épületekre is a harmónia volt a jellemző, a természetes adottságokat mindenhol kihasználják, több helyen láttam sziklafalakkal egybe épített házakat, a sziklák így az épületek részévé válnak, fantasztikus. És hát a szőlősorok... gyönyörű hely. Az ebédem otthoni májkrémes kenyér és 'nutella' volt, az elmaradhatatlan energiakoktéllal (1-1 kalcium és magnézium tabletta, jó adag cukor) leöblítve. A 120. km-nél kezdtem elfáradni, lassan éjszakai szállás után néztem.

KerekparralSvajcba11

Wachaui csendélet

A rafinált pucércsiga

Egy kicsivel Ybbs előtti nyaralófalu egyik füves rétén építettem fel a házam, a Dunától pár 10 méterre- tehát a fürdőszoba sem volt messze, csak le kellett sétálnom. A kiadós vacsora után el is aludtam, pár órával később viszont ébredni kellett.

Megzavartak... méghozzá egy rafinált pucércsiga. Ez a drága jószág valamilyen általam nem értett okból el kezdett felfelé 'szaladni' a belső sátor külső oldalán, tehát rám éppen nem mászhatott, viszont összenyálazta a tuti új sátramat. Hiába pöckölgettem, kitartóan mászott felfelé, így beletörődtem, gondoltam vannak problémák, amik megoldják magukat, hátha ez is olyan lesz. Lassan visszaaludtam, miközben azt hallgattam, hogy a szemtelen betolakodó rohamléptekkel, nyiszogva halad felfelé.

Statisztika:

  • Tulln-Ybbs
  • napi megtett táv: 125 km
  • teljes táv: 314 km.

Előzetes: másnap komédiába illó jelenetnek lettem a főszereplője: valamiért mindenki mosolygott rám, aki szembe jött velem. Mintha mindenki látna valamit, amit csak én nem...

Folyt. köv. egy hét múlva szerdán!

Az élményeit leírja hétről-hétre: Süvöltős László

A cikk eredetiben a http://debrecenbar.com oldalon jelent meg

A cikk-sorozat egy három hetes utazás napjait fogja bemutatni, napról napra, egy nap-egy cikk. Kalandos, komikus és gyakran keserédes 21 nap volt ez, amit egy kerékpár nyergében ülve töltöttem –egyedül. Áttekertem 5 országon, összesen 2313 km-t magam mögött hagyva.

Kapcsolódó cikkek: