Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

A Vérkör
  Tekerd körbe a Vértest terepen.
Favázas bringát tesztelhettem!
  Élmény a köbön!
Cateye Sync lámpacsalád
  Az okostelefonodról kezelhető lámpaszett.
E-bike válogatás az Euronicsból
  A jelszó a MOBILITÁS!
Kerékpár villanyosítása
  Bafang átalakító szett a gyakorlatban.
prev
next

Vadaszat

Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?

Szeptember 1-el elkezdődik a nagyvadak vadászati szezonja. Sok területen az erdészetek ideiglenes korlátozásokat vezettek be a szarvasbőgés idejére. Végig nézve a weboldalaikat, sajnos azoknak 40-50 %-a nem ad ilyen jellegű információt. Mi azonban a meglévő információk alapján az alábbi következtetéseket vontuk le:

Az erdészetek a szarvas bőgés idején, szeptember 1 és október 15 között korlátozzák az erdő látogatását rendszerint délután 3 - 4 és másnap reggel 9 óra között. Ez azt jelenti, hogy balesetveszély és egyéb gazdasági érdek miatt (Értsd: elzavarod a szarvast, ezzel megmentve a golyótól, a vadgazdálkodó szervet ezáltal bukja az állat lődíjának busás, többször millió forintos bevételét.) tilos az erdőkben tartózkodni. Egyébként, ha ezt az infót tudod és ez alapján kalkulálod a túrádat, akkor ez nem is okozhat túl nagy problémát.

Ezek a korlátozások erdészetenként változhatnak kis mértékben. Emiatt a pontosítás végett célszerű a meglátogatandó terület illetékes erdészeténél érdeklődni.

Ha már vadászat témakörénél tartunk az alábbiakban közöljük az egyes vadfajok vadászati idényét. Ezt tanulmányozva a későbbiekben nem érhet meglepetés, ha az aszfaltról letérve puffogtatást hallasz.

Bukkfennsik04

Szerencsére attól nem igazán kell tartanod, hogy egyszer csak a tűzvonalba érkezel és te leszel a vad.

A társas vadászatokat (sok vadász + hajtók) úgy szervezik, hogy a levadászandó területen áthaladó utakat a vadásztársaságok biztosítják. Legtöbb esetben emberrel, aki figyelmeztet, hogy épp vadászat zajlik, és általában mond alternatív utat, amelyen ki lehet kerülni azt. (Én már futottam bele ilyenbe.)

Egyéni vadászatoknál (egy vadász + a vadőr) a vadász felelőssége meggyőződni arról, hogy amire lő az a vad. Ez így első látásra komolytalannak hangzik, de higgyétek el hajnalba, illetve alkonyatkor egy feketébe öltözött gombaszedőt, a bokor takarásában könnyű vaddisznónak nézni. Szerencsére egy bringás egyszerűen megkülönböztethető az erdei vadaktól. (Bármennyire is összesarazza magát és bringáját.) Mindenesetre ilyenkor, ha lehet a legrikítóbb ruhádba menj tekerni.

Az őszi erdő gyönyörű, a vénasszonyok nyara sokszor csábítja bringázásra az embert. Viszont ilyenkor érdemes a vadászatra figyelni, mert a lőfegyver nem játék.

Vadászati idények

Az alábbi lista a 65/2015. (X. 6.) FVM rendelet 1. számú melléklete alapján készült. A teljesség igénye nélkül a legfontosabb (értsd leggyakoribb) vadászható állatok vadászidényét tartalmazza.

Nagyvadfajok

 • gímszarvas szeptember 1–január 31.
 • dámvad október 1–február utolsó napja
 • õz április 15–szeptember 30.
 • vaddisznó egész évben

Apróvadfajok

 • mezei nyúl október 1–december 31.
 • fácán kakas október 1–február utolsó napja
 • fogoly október 1–december 31.
 • nyári lúd október 1–december 31.
 • vetési lúd, nagy lilik, kanadai lúd, nílusi lúd október 1–január 31.
 • tőkés réce augusztus 15–január 31.

Érvényben lévő erdőlátogatási korlátozásokról az alábbi helyeken lehet tájékozódni:

  • Erdőlátogatási korlátozás miatt a Bakonyerdő Zrt-nél: A Balatonfüredi és Bakonybéli Erdészet által kezelt területeken 2022. szeptember 01. és szeptember 30. között naponta 09.00 – 16.00 órai időszakban, a Farkasgyepűi, Devecseri, Pápai, Bakonyszentlászlói Erdészet által kezelt területeken 2022. szeptember 01. és október 30. között naponta 09.00 – 16.00 órai időszaban. Túráik, kirándulásaik során csak a kijelölt turistaútvonalak használják
  • Erdőlátogatási tilalom a Budapesti Erdőgazdaság Zrt erdőterületein szeptember 1- 29. között 15:00-tól 9:00-ig tart.Ekkor a kint tartózkodni tilos, egyébként csak a kijelölt turistautak használhatóak.
  • Erdőlátogatási tilalom webes frisítése 2022-ben még nem történt meg a DALERD Délalföldi Erdészet Zrt -nél: Tavaly, szeptember 20 és november 15 között a gyulai vadászterületén rendelt el erdőlátogatási tilalmat.
  • Egererdő Zrt. területein általános korlátozás nincs. Apróvad vadászatoknál helyi, egy-egy területre vonatkozó korlátozások lesznek októbrtől, amelyet a területen jelölnek, illetve érdemes az erdészet facebook oldalán tájékozódni.
  • Az Északerdő Zrt területéről jelenleg nincs adat
  • Erdőlátogatási tilalom miatt a Gemenc Zrt. erdőterületei aug. 26. és szept. 30. között csak 9:00 és 15:00 óra között látogatható.
  • Erdőlátogatási tilalom a Kaszó Zrt. erdő területeire aug. 25. és okt. 30. között van 2022-ben. Ekkor tilos 15:00 és 9:00 között az erdészet területére belépni.
  • Erdőlátogatási korlátozás miatt webes frisítése 2022-ben még nem történt meg a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.-nél  Tavaly területein 2022. szeptember 1-30 között minden nap 16.00 és másnap reggel 09.00 óra között.
  • Erdőlátogatási tilalom a Mecsekerdő Zrt. területein (a Szigetvári Erdészet sasréti vadászterületén, a Sásdi Erdészet kisvaszari vadászterületén, az Árpádtetői Erdészet hetvehelyi (Nyugat-Mecsek), a Pécsváradi Erdészet kárászi és mészkemencei (Kelet-Mecsek) vadászterületén, továbbá a Sellyei Erdészet szentegáti vadászterületén)2022. szeptember 1-30-ig, minden nap 16 óra és másnap reggel 8 óra között
  • Erdőlátogatási tilalom a SEFAG Zrt. vadászterületein szeptember 1. és szeptember 30. között részleges erdőlátogatási korlátozás van érvényben., amely 15:00 - 09:00 óráig tart.
  • Erdőlátogatási tilalom a VADEX Mezőföldi Zrt. erdőterületein augusztus 25. és szept. 30 között van.
  • Erdőlátogatási korlátozás a Vérteserdő Zrt. erdőiben 2022 szept. 10. és okt. 31. között van.  Ekkor 9:00 és 16:00 között lehet az erdőben tartózkodni.
  • Erdőlátogatási korlátozás miatt a VERGA Zrt. a Keleti-, és a Déli-Bakony szeptember 1. és október 15. között, délután 16 órától reggel 9 óráig nem látogatható. A nappali időszakban gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral és lóval bárki látogathatja. A korlátozás érinti a kijelölt turista- és kerékpárutakat is, azonban nem érinti a Gulya-dombi Parkerdő és a Veszprém 21-es erdőtag területét.
  • Erdőlátogatási korlátozást a Zalaerdő Zrt szeptember 1 és szeptember 30 között minden nap délután 16 óra és reggel 8 óra közötti időszakban vezetett be.