Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

MTF bringák túrázásra
  Jönnek a 2024-es modellek.
Dave útja
  30 éve indult a Mountain Bike Action Hungary.
Az egyenes (MTB, vagy trekking) kormány
  Amit erről az alkatrészről tudni érdemes.
Agydinamók
   Minden, amit tudni szerettél volna, de nem volt kitől megkérdezned!
Kerékpáros dalok
Eddig 10 dalt találtunk. Tudod folytatni a listát?
prev
next

Vadaszat

Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?

Szeptember 1-el elkezdődik a nagyvadak vadászati szezonja. Sok területen az erdészetek ideiglenes korlátozásokat vezettek be a szarvasbőgés idejére. Végig nézve a weboldalaikat, sajnos azoknak 40-50 %-a nem ad ilyen jellegű információt. Mi azonban a meglévő információk alapján az alábbi következtetéseket vontuk le:

Az erdészetek a szarvas bőgés idején, szeptember 1 és október 15 között korlátozzák az erdő látogatását rendszerint délután 3 - 4 és másnap reggel 9 óra között. Ez azt jelenti, hogy balesetveszély és egyéb gazdasági érdek miatt (Értsd: elzavarod a szarvast, ezzel megmentve a golyótól, a vadgazdálkodó szervet ezáltal bukja az állat lődíjának busás, többször millió forintos bevételét.) tilos az erdőkben tartózkodni. Egyébként, ha ezt az infót tudod és ez alapján kalkulálod a túrádat, akkor ez nem is okozhat túl nagy problémát.

Ezek a korlátozások erdészetenként változhatnak kis mértékben. Emiatt a pontosítás végett célszerű a meglátogatandó terület illetékes erdészeténél érdeklődni.

Ha már vadászat témakörénél tartunk az alábbiakban közöljük az egyes vadfajok vadászati idényét. Ezt tanulmányozva a későbbiekben nem érhet meglepetés, ha az aszfaltról letérve puffogtatást hallasz.

Bukkfennsik04

Szerencsére attól nem igazán kell tartanod, hogy egyszer csak a tűzvonalba érkezel és te leszel a vad.

A társas vadászatokat (sok vadász + hajtók) úgy szervezik, hogy a levadászandó területen áthaladó utakat a vadásztársaságok biztosítják. Legtöbb esetben emberrel, aki figyelmeztet, hogy épp vadászat zajlik, és általában mond alternatív utat, amelyen ki lehet kerülni azt. (Én már futottam bele ilyenbe.)

Egyéni vadászatoknál (egy vadász + a vadőr) a vadász felelőssége meggyőződni arról, hogy amire lő az a vad. Ez így első látásra komolytalannak hangzik, de higgyétek el hajnalba, illetve alkonyatkor egy feketébe öltözött gombaszedőt, a bokor takarásában könnyű vaddisznónak nézni. Szerencsére egy bringás egyszerűen megkülönböztethető az erdei vadaktól. (Bármennyire is összesarazza magát és bringáját.) Mindenesetre ilyenkor, ha lehet a legrikítóbb ruhádba menj tekerni.

Az őszi erdő gyönyörű, a vénasszonyok nyara sokszor csábítja bringázásra az embert. Viszont ilyenkor érdemes a vadászatra figyelni, mert a lőfegyver nem játék.

Vadászati idények

Az alábbi lista a 65/2015. (X. 6.) FVM rendelet 1. számú melléklete alapján készült. A teljesség igénye nélkül a legfontosabb (értsd leggyakoribb) vadászható állatok vadászidényét tartalmazza.

Nagyvadfajok

 • gímszarvas szeptember 1–január 31.
 • dámvad október 1–február utolsó napja
 • õz április 15–szeptember 30.
 • vaddisznó egész évben

Apróvadfajok

 • mezei nyúl október 1–december 31.
 • fácán kakas október 1–február utolsó napja
 • fogoly október 1–december 31.
 • nyári lúd október 1–december 31.
 • vetési lúd, nagy lilik, kanadai lúd, nílusi lúd október 1–január 31.
 • tőkés réce augusztus 15–január 31.

Érvényben lévő erdőlátogatási korlátozásokról az alábbi helyeken lehet tájékozódni:

  • Erdőlátogatási korlátozás miatt a Bakonyerdő Zrt-nél: A Balatonfüredi és Bakonybéli Erdészet által kezelt területeken 2022. szeptember 01. és szeptember 30. között naponta 09.00 – 16.00 órai időszakban, a Farkasgyepűi, Devecseri, Pápai, Bakonyszentlászlói Erdészet által kezelt területeken 2022. szeptember 01. és október 30. között naponta 09.00 – 16.00 órai időszaban. Túráik, kirándulásaik során csak a kijelölt turistaútvonalak használják
  • Erdőlátogatási tilalom a Budapesti Erdőgazdaság Zrt erdőterületein szeptember 1- 29. között 15:00-tól 9:00-ig tart.Ekkor a kint tartózkodni tilos, egyébként csak a kijelölt turistautak használhatóak.
  • Erdőlátogatási tilalom webes frisítése 2022-ben még nem történt meg a DALERD Délalföldi Erdészet Zrt -nél: Tavaly, szeptember 20 és november 15 között a gyulai vadászterületén rendelt el erdőlátogatási tilalmat.
  • Egererdő Zrt. területein általános korlátozás nincs. Apróvad vadászatoknál helyi, egy-egy területre vonatkozó korlátozások lesznek októbrtől, amelyet a területen jelölnek, illetve érdemes az erdészet facebook oldalán tájékozódni.
  • Az Északerdő Zrt területéről jelenleg nincs adat
  • Erdőlátogatási tilalom miatt a Gemenc Zrt. erdőterületei aug. 26. és szept. 30. között csak 9:00 és 15:00 óra között látogatható.
  • Erdőlátogatási tilalom a Kaszó Zrt. erdő területeire aug. 25. és okt. 30. között van 2022-ben. Ekkor tilos 15:00 és 9:00 között az erdészet területére belépni.
  • Erdőlátogatási korlátozás miatt webes frisítése 2022-ben még nem történt meg a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.-nél  Tavaly területein 2022. szeptember 1-30 között minden nap 16.00 és másnap reggel 09.00 óra között.
  • Erdőlátogatási tilalom a Mecsekerdő Zrt. területein (a Szigetvári Erdészet sasréti vadászterületén, a Sásdi Erdészet kisvaszari vadászterületén, az Árpádtetői Erdészet hetvehelyi (Nyugat-Mecsek), a Pécsváradi Erdészet kárászi és mészkemencei (Kelet-Mecsek) vadászterületén, továbbá a Sellyei Erdészet szentegáti vadászterületén)2022. szeptember 1-30-ig, minden nap 16 óra és másnap reggel 8 óra között
  • Erdőlátogatási tilalom a SEFAG Zrt. vadászterületein szeptember 1. és szeptember 30. között részleges erdőlátogatási korlátozás van érvényben., amely 15:00 - 09:00 óráig tart.
  • Erdőlátogatási tilalom a VADEX Mezőföldi Zrt. erdőterületein augusztus 25. és szept. 30 között van.
  • Erdőlátogatási korlátozás a Vérteserdő Zrt. erdőiben 2022 szept. 10. és okt. 31. között van.  Ekkor 9:00 és 16:00 között lehet az erdőben tartózkodni.
  • Erdőlátogatási korlátozás miatt a VERGA Zrt. a Keleti-, és a Déli-Bakony szeptember 1. és október 15. között, délután 16 órától reggel 9 óráig nem látogatható. A nappali időszakban gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral és lóval bárki látogathatja. A korlátozás érinti a kijelölt turista- és kerékpárutakat is, azonban nem érinti a Gulya-dombi Parkerdő és a Veszprém 21-es erdőtag területét.
  • Erdőlátogatási korlátozást a Zalaerdő Zrt szeptember 1 és szeptember 30 között minden nap délután 16 óra és reggel 8 óra közötti időszakban vezetett be.