Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

image 822 1683739686

Groenewegen sikere a szentgotthárdi nyitónapon.

Dylan Groenewegen diadalmaskodott a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny szerdai nyitányán, amelyen Karl Ádám a 18. helyen ért célba, összetettben pedig a napot szökésben töltő Rózsa Balázs a hatodik.

A Szentgotthárd környéki 168 kilométeres távon 821 méter szintemelkedést kellett teljesítenie a 132 fős mezőnynek, amely az Őrségben két, mintegy 80 kilométeres kör megtétele után tért vissza a legnyugatabbra fekvő magyarországi városba. Az út mentén számos szurkoló, köztük általános iskolák tanulói és az őriszentpéteri tűzoltók is köszöntötték a kerékpárosokat. Volt, aki targoncára állva drukkolt, más pedig kerékpár után kötött harciszekéren állt birodalmi rohamosztagosnak öltözve, de akadt képregényekből ismert szuperhős is az út mentén szurkolók között, mint ahogy nem hiányozhattak a versenyen évről évre felbukkanó lóháton vágtató nézők sem.

tour de hongrie 2023 utvonal ismerteto 01

Rögtön a rajt után kivált a mezőnyből egy ötfős szökevénycsoport, benne a magyar válogatottat erősítő Szijártó Zéténnyel és az Epronex-Hungary csapatában tekerő Rózsa Balázzsal, mindketten szereztek pontot gyorsasági részhajránál. A mezőny élén elsősorban a World Tour-csapatok dolgoztak, de jó ideig a magyar válogatott tagjait is lehetett látni a szakaszt kontrollálók között. Az élcsoportot 26,5 kilométerrel a cél előtt érte utol a mezőny, így a szakaszelsőségről az előzetes várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött a nyugodt etapon.

A célhoz közeledve fokozódott a tempó és nyúlt a mezőny, kialakultak a felvezetővonatok, melyeket az utolsó kilométeren a bukás szakított szét. Földre került az összetett legnagyobb esélyesei közé sorolt Tour de France- és Giro d'Italia-győztes kolumbiai Egan Bernal is. A sprintben így alig kéttucatnyian vettek részt, leggyorsabbnak pedig a tavaly a kazincbarcikai szakaszon diadalmaskodó holland Groenewegen bizonyult az ír Sam Bennett és az ausztrál Caleb Ewan előtt.

image 822 1683739686

Groenewegen az M4 Sportnak úgy fogalmazott: csapata jó munkát végzett, noha talán túl korán indultak meg és tekertek szélárnyék nélkül, ám így is jót sprintelt és meg tudott küzdeni Bennett-tel az elsőségért.

"Remélem, hogy holnap meg tudjuk ismételni ezt a sikert, előtte viszont megérdemlünk egy üveg finom bort" - mondta a holland sprinter, aki hozzátette, a szélnek nem volt hatása a szakaszra.

Az időjóváírásoknak köszönhetően a legjobb helyet a magyar versenyzők közül Rózsa foglalja el összetettben. Elárulta: a csapat részéről tervezett volt, hogy valakinek be kell kerülnie a szökésbe.

"Alapvetően arra készültünk, hogy a hegyi hajráig nem fog elmenni egyetlen szökési kísérlet sem" - fogalmazott kitérve rá, hogy Árvai Kristóf, Valent Márk és a dél-afrikai Byron Munton feladata lett volna, hogy próbálkozzanak, a 2019-es magyar bajnok Szarka Gergely és az ő feladata pedig az, hogy a síkon tartsanak a szökési kísérletekkel, ám rögtön az első kísérlet sikeres volt.

Eredmény:

1. szakasz, Szentgotthárd-Szentgotthárd, 168 km:

1. Dylan Groenewegen (holland, Jayco AlUla) 3:42:56 óra
2. Sam Bennett (ír, BORA-hansgrohe) azonos idővel
3. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto Dstny) a. i.

18. Karl Ádám (Epronex-Hungary) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:

1. Groenewegen 3:42:46 óra
2. Matús Stocek (szlovák, ATT Investments) 2 másodperc hátrány
3. Bennett 4 mp h.

6. Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) 7 másodperc hátrány

A pontverseny első helyezettje: Dylan Groenewegen (holland, Team Jayco AlUla)

A hegyi pontverseny első helyezettje: Matus Stocek (szlovák, ATT Investments)

Az összetettben legjobb helyen álló magyar versenyző: Rózsa Balázs (magyar, Epronex - Hungary Cycling Team)

Az immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó magyar körverseny csütörtökön egy újabb sík etappal folytatódik: Zalaegerszeg és Keszthely között 175 kilométer, illetve 923 méter szintemelkedés leküzdése vár a mezőnyre. A szakasz áthalad Kapolcson is, ahol a magyar szövetség (MKSZ) tájékoztatása szerint kerékpáros ünnepnap lesz, melynek során az érdeklődők egy e-bike-os élménytúrán vehetnek részt, illetve a szurkolói zónában megtekinthetik a Tour de Hongrie-t is.
tour de hongrie 2023 utvonal ismerteto 02

Forrás, szöveg és képek: www.tourdehongrie.hu