Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

tour de hongrie 2024 5 nap 01 

A záró etap

Thibau Nys nyerte a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán Wout Poels diadalmaskodott. A legjobb magyar Pécsett és az összetettben is Dina Márton volt.

Vasárnap Siófok főteréről vágott neki a - 2341 méteres szintkülönbségével az összetett sorsáról döntő - 173 kilométeres távnak a mezőny. A záróetapot megelőzően a két szakaszsikernél tartó sárga trikós belga Thibau Nys előnye 14 másodperc volt az olasz Diego Ulissi és 16 a német bajnok Emanuel Buchmann előtt, de az összetettben hatodik helyen álló címvédő, a tavalyi kiírásban Pécsen diadalmaskodó svájci Marc Hirschi is mindössze 31 másodperccel maradt el az éllovastól.

Tamásiban, Dombóváron és Orfűn került sor a 2024-es magyar körverseny utolsó három részhajrájára, hogy aztán a helyenként csaknem húszszázalékos meredekségű pécsi Bárány út háromszori megmászása után az állatkert előtt dőljön el az összetett.

tour de hongrie 2024 utvonal ismerteto 05

Az előző naphoz hasonlóan sok volt a sikertelen szökési kísérlet, ez gyors kezdést eredményezett - 49,1 kilométeres volt az első óra átlaga -, végül Tamási előtt tudott eltekerni a részhajrában érdekelt 11 fős csoport. Ebben ott volt a V4 kerékpárverseny magyarországi szakaszát az elmúlt két évben megnyerő cseh Adam Toupalik, illetve a többször próbálkozó Mark Cavendish is. A 2011-ben világbajnok brit sprinter célja a zöld trikó megszerzése volt, meg is nyerte mindhárom részhajrát, majd az első pécsi mászáskor leszakadt a szökevénycsoportról, melynek legnagyobb előnye öt és fél perc volt, ekkortájt viszont már csak egy.

Korán megindultak a próbálkozások az egyre fogyatkozó mezőnyből, amely az utolsó szökevényeket 17 kilométerrel a cél előtt fogta meg. Ekkor a magyarok közül a fehér trikós Dina Marci volt ott a nagyjából harmincfős bolyban. Az esélyesek csoportjában az UAE állt az élre az utolsó emelkedő elején, a csapatnak két bringása is "lőtávolban" volt összetettben a sárga trikóstól. Marci a sor elejében helyezkedett, akárcsak a sárga trikós. Másfél kilométernél négyen elszakadtak a csoporttól, a címvédő és tavaly itt diadalmaskodó Marc Hirschi leszakadt, a hajrában pedig Wout Poels indult jó ütemben és a 2021-ben összetett győztes ausztrál Damien Howsont, illetve a német bajnok Emanuel Buchmannt megelőzve elsőként ért az állatkert elé. A negyedikként célba érő Thibau Nys a 99 éves viadal 45. kiírásának első belga győztese lett, Emanuel Buchmannt és a holland Wout Poelst megelőzve. Az etapot kilenc kerékpáros nem fejezte be.

tour de hongrie 2024 5 nap 01

"Nagyon kemény finálé volt! A szakasz elején jó érzéseim voltak, nagyon erősnek éreztem magam. Az első felmenetel azonban rendkívül nehezen alakult, sokkal jobban szenvedtem, mint vártam. A második már jobb volt, addigra tudtam valamennyire regenerálódni. Ami a végét illeti, valamelyest csalódott vagyok, hogy nem sikerült megszereznem a harmadik etapsikerem, de túlságosan az összetett elsőség járt a fejemben, senkinek nem akartam előnyt adni, ez vezetett ehhez az eredményhez" - értékelt az MTI-nek Thibau Nys, aki – Mark Cavendish elől megkaparintva - a zöld trikót is kiérdemelte. - "Nagyon boldog vagyok egy csodálatos hét végén."

A szakaszgyőztes Wout Poels szerint is szenvedős volt a hajrá, amint azt felidézte, ki tudott alakítani egy kis különbséget, a saját tempójában haladt, a sikert pedig igazán az utolsó 150 méteren tartotta meg, ahol már lankásabb volt valamivel az út.

"Igazán nagyszerű szakaszgyőzelemmel zárni a Tour de Hongrie-t" - tette hozzá.

Dina Márton az összetett legjobb magyarjaként fehér trikóval gazdagodott.

"A szakasz eleje még gyorsabb volt, mint amire gondoltam, 48 és feles átlaggal érkeztünk a hegyekhez. Elég erős szökevénycsoport volt elöl, arra számítottam, hogy neki fogunk ugrani a hegyeknek. A szakasz elején nem éreztem jól magam, de ezek szerint annyira senki sem, így ott tudtam maradni az elejével" - idézte fel. Az utolsó mászást kezdte meg a legkevésbé jó pozícióban, de "a lábai megvoltak", hogy nagyjából megjöjjön az elejében.

 "Boldog vagyok, a fehér trikó megszerzése volt a magyar válogatott egyik célja, örülök, hogy ezt sikerült teljesíteni. Elégedett lehetek ezzel a Tour de Hongrie-val" - fogalmazott Marci, aki az etapot is, az összetettet is a 13. pozícióban zárta.

A hegyi pontversenyben a belga Siebe Deweirdt (Flanders-Baloise) a szökésben lévő csapattársa segítségével megőrizte elsőségét, így ő vihette haza a piros trikót.

Eredmény

5. szakasz, Siófok-Pécs, 173 km:

1. Wout Poels (holland, Bahrain-Victorious) 3:53:27 óra

2. Damien Howson (ausztrál, Q36,5) azonos idővel

3. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) a. i

4. Thibau Nys (belga, Lidl-Trek) a. i.

13. Dina Márton (magyar válogatott) 22 mp h.

 A 45. Tour de Hongrie összetettjének végeredménye

1. Thibau Nys 19:36:00 óra

2. Emanuel Buchmann 12 másodperc hátrány

3. Wout Poels 18 mp h.

13. Dina 1:19 perc hátrány

További trikósok:

  • piros (hegyi pontverseny): Siebe Deweirdt (belga, Flanders-Baloise)
  • zöld (pontverseny): Thibau Nys
  • fehér (az összetett legjobb magyarja): Dina Márton

A Tour de Hongrie győztesei a 2015-ös újraindítás óta:
2015: Tom Thill (luxemburgi)
2016: Mihkel Räim (észt)
2017: Daniel Jaramillo (kolumbiai)
2018: Manuel Belletti (olasz)
2019: Krists Neilands (lett)
2020: VALTER ATTILA
2021: Damien Howson (ausztrál)
2022: Edward Dunbar (ír)
2023: Marc Hirschi (svájci)
2024: Thibau Nys (belga)

Forrás: MTI

Fotó: tdh.hu