Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Kalandkör 400 élménybeszámoló
  Részünkről az útvonal elbukott
Felvidéken kétkeréken
   Többször bejárós útvonalat találtam.
 A hónap megyéje: Bács-Kiskun vármegye
  Bács-Kiskun megyei kerékpártúra ajánló.
prev
next

 irany a balassagyarmati 1 kerekpar muzeum 00

350 m2-en több mint 250 bringa várja az érdeklődőket.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Balassagyarmaton alapított 1. Kerékpár Múzeum elköltözik a korábbi helyéről a Vármegyeházára.

A múzeum 2020-ban nyitotta meg kapuit. Olexa Miklós ötletgazda a saját vállalkozása telephelyén adott lehetőséget, hogy egyéni kerékpárgyűjtők kollekciójuk egyesítésével létrehozzák hazánk legnagyobb, nagyközönség által is megtekinthető gyűjteményét. A múzeum igazi siker lett. Két év alatt ki is nőtte a rendelkezésre álló helyet.

Ezért nagy volt az öröm, hogy Balassagyarmat város vezetése példamutatóan a kezdeményezés mögé állt. A város központjában lévő Vármegyeházában rendelkezésükre bocsájtott az első emeleten több mint 350 m2 területet. A héten fejeződnek be az átköltözés utolsó munkálatai, így már bárki láthatja kerékpárok szerelmeseinek ezt a szentélyét.

irany a balassagyarmati 1 kerekpar muzeum 01

A több mint 250 db kerékpárból álló gyűjteményt 7 teremben lehet megtekinteni az érdeklődőknek, tematikus témakörben:

  • történelmi kerékpárok terme 1800-as évek
  • versenybringák terme 1900 – napjainkig
  • művészeti és különleges műszaki megoldású kerékpárok terme
  • magyar kerékpárgyártás terme
  • hegyikerékpárok és túrakerékpárok terme
  • bolond biciklik terme
  • szobabiciklik és görgők terme

A múzeum a kerékpárok mellett csengő, pumpa, nyereg, cipő sapka és mez gyűjteménnyel is rendelkezik, amelyek szintén megtalálhatóak a Vármegyeháza falai között.

Ezen kívül a múzeumhoz tartozik még két terem, amelyek nem kapcsolódnak szervesen a kerékpárok történelméhez. Az egyik egy kicsi családi emlékszoba, amely Olexa Miklós felmenőivel foglalkozik. A másikban pedig az Ipoly Kerékpáros Látogatóközpont kapott helyet, amely az Ipoly túrarendszerről ad információt.

irany a balassagyarmati 1 kerekpar muzeum 02

A kiállítás látogatása most már nem csak előzetes bejelentkezés alapján történhet. Bár tény, hogy örülnek, ha előre jelzik azt.

Szóval a múzeum nyitvatartása hétköznap 9-17, szombaton 9 és 12 óra között van. Ettől eltérő látogatás is lehetséges, de azt előzetesen le kell egyeztetni. Fix belépő díj nincs, a múzeum hosszú távú működéséhez pénzbeli adományokat kér a látogatóktól. A kerékpárral érkező látogatók a Vármegyeháza belső udvarán biztonságos helyen le tudják zárni bringáikat.

Úgy érzem ideje újra Balassagyarmatra látogatni!

Ajánlott oldal:

1. Kerékpár Múzeum