Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Kalandkör 400 élménybeszámoló
  Részünkről az útvonal elbukott
Felvidéken kétkeréken
   Többször bejárós útvonalat találtam.
 A hónap megyéje: Bács-Kiskun vármegye
  Bács-Kiskun megyei kerékpártúra ajánló.
prev
next

 holtterre figyelmezteto programot indit a bkk a biztonsagos kozlekedesert 01

Holttér matricák kerülnek a fővárosban közlekedő autóbuszok és trolibuszok hátuljára, illetve oldalára.

Májustól fokozatosan kerülnek ki a fővárosban közlekedő autóbuszok és trolibuszok hátuljára, illetve oldalára a nagyobb méretű járművek holtterére figyelmeztető matricák, több nyugat-európai városban már alkalmazott minta alapján. Az állandó matricák kihelyezésével párhuzamosan egy átfogó kampány keretében közel 120 autóbusz hátulján is megjelennek holttérre figyelmeztető, nagyobb méretű plakátok.

Többek között francia és brit jógyakorlatokat követve holttérmatricákkal és plakátokkal látja el a fővárosban közlekedő autó- és trolibuszokat a BKK, hogy felhívja a járművezetők, a kerékpárral, rollerrel vagy gyalog közlekedők figyelmét a biztonságos közlekedésre.

holtterre figyelmezteto programot indit a bkk a biztonsagos kozlekedesert 01

Az élénk, sárga színű matricák autóbuszok és trolik hátuljára és oldalára kerülnek ki májustól kezdődően. A matricákon – amelyeken a „Vigyázz, holttér!” felirat olvasható magyarul és angolul –, fekete ábra jelzi az autóbusz körüli holtteret. A járművek hátulján elhelyezett matrica menetközben, míg az oldalmatrica a busz mellett piros lámpánál várakozók számára hasznos, hiszen utal arra, hogy a vezetőfülke mellett állva holttérben van a közlekedő, így a busz- vagy troli sofőrje nem láthatja.

A matricák kihelyezésénél a BKK számára fontos szempont volt, hogy a közlekedők számára jól látható helyen legyenek, továbbá, hogy valamennyi autóbusz- és trolibusztípusnál egységesen lehessen elhelyezni őket. Az állandó matricák kihelyezésével párhuzamosan közel 120 autóbusz hátulján is megjelennek holttérre figyelmeztető, nagyobb méretű plakátok.

Nemcsak az autóbuszok, trolibuszok környezetében haladó közlekedőket célozza a BKK kampánya, hanem a járművezetőket is, hiszen a biztonságos közlekedés mindannyiunk közös felelőssége. A buszok, trolibuszok vezetői nap mint nap szembesülnek olyan helyzetekkel, amelyek különös odafigyelést igényelnek, ezért munkájukat segítve a BKK szolgáltatói szemléletformálásra fókuszáló oktatást biztosítanak számukra.

A program keretében továbbá rövid, edukációs videót is készít a társaság, amely a BKK honlapján és közösségi oldalain lesz elérhető. A közlekedési kultúra napján indított intézkedések célja, hogy a Budapesten közlekedők – közlekedési módtól függetlenül – minél magabiztosabban és tudatosabban közlekedjenek, valamint, hogy csökkenjen az utakon a konfliktusok száma.

BKK sajtóközlemény