Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

p4060093

Túra hossza: 74 km

Nehézsége: Nehéz

Terep: Hegyvidék, 95%-ban aszfalt

Szintemelkedés: 1674 m

Tájegység: Mecsek

p4060093

Túra hossza: 74 km

Nehézsége: Nehéz

Terep: Hegyvidék, 95%-ban aszfalt

Szintemelkedés: 1674 m

Tájegység: Mecsek

A kerékpártúránkat Püspökszentlászlón a haranglábnál kezdjük. A települést észak felé hagyjuk el. A dióskúti elágazásnál jobbra fordulunk egy erdészeti útra, és ezen tekerünk Pécsváradra. Utunk 2/3-ánál a zöld kereszt jelzéssel találkozunk, ezt követjük egészen a várig.

 

A várost a Várutca-Kossuth Lajos utca-Rákóczi Ferenc utca vonalon hagyjuk el. Áthajtunk a 6-os főút kereszteződésén, és egy lényegében a főúttal párhuzamos úton tekerünk Zengővárkony irányába. Várkonynak csak messziről integethetünk, át nem haladunk rajta. Hamarosan utunk keresztezi a 6-os utat és immáron a főút másik oldalán tekerünk Mecseknádasd irányába. Az adó torony után szépen ráhajtunk a 6-os útra és azon haladva érjük el Mecseknádasdot.

 

A település szélén lévő Árpádkori templom után a zöld túristajelzést követve hagyjuk el Mecseknádasdot. Egy kereszteződésnél a zöld jelzés elhagyja az aszfaltutat, mi azonban továbbra is azon hajtunk immár a kéktúrista jelzésen. Óbányára után elfogy az aszfalt út, így földúton haladva érjük el a kék jelzésen Kisújbányát. A településtől ismét az aszfalton haladva követjük a kékjelzést.

 

Hamarosan egy kereszteződéhez érünk. Itt a Kék jelzés egyenesen halad tovább egy földúton. Mi azonban jobbra fordulva továbbra is aszfalton tekerünk.

 

A Máré forrásnál utunkat sárgakereszt jel keresztezi. Balkéz felől egy kulcsosházat, valamint egy parkolót látunk. Ha van kedvünk innen feltekerhetünk a sárgakereszten Máré várához, majd ugyanazon az úton vissza a parkolóhoz. (Aki szereti a várakat annak mindenképpen megéri) Ha nincs haladjunk tovább ezen az úton a Várvölgy kempingig.

 

A kempingnél egy T ágazásba jutunk. Itt balra fordulunk és tovább tekerönk Komlóig Zobákpuszta és Gesztenyés érintésével.

 

Komlón a Kossuth út-Pécsi út-Sallai Imre utca útvonalon hajtunk át és Budafára tekerünk. A település után jobbra a 66-os út mellett egy piroskerékpáros jelzésű utat találunk. Ezen hajtunk Árpádtetőig. Itt ráhajtunk a 66-os útra és azon tekerünk a zöldturista jelig, amelyre egy balkanyarral rá is hajtunk.

 

Aszfaltúton tekerve Zobákpuszta határába jutunk. Közben a bányászat jeleit csodálhatjuk végig. (Béta akna, kőbánya) Zobák pusztán nem hajtunk át, hanem előtte egy másik aszfaltútba jutunk. Itt egy éles jobb kanyarral Hosszúheténynek vesszük az irányt.

 

Heténytől már nincs messze Püspökszentlászló. A zöldnégyzet jelzés pont oda visz minket aszfalton. Így azt követve egy laza emelkedő után meg is érkezünk a településre.

 

Ajánlott kiadványok:

243x470-http---s05.static.libri.hu-cover-e5-e-843527_5243x404-http---s05.static.libri.hu-cover-e6-5-616637_5243x357-http---s05.static.libri.hu-cover-6a-d-710861_5243x401-http---s05.static.libri.hu-cover-b3-d-708715_5

KeletMecsekKerekpartura

Ajnlott_szlls