Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 tdh 2024 logo

Karcagról indul, a fővárost is érinti és Pécsett zárul a körverseny.

Kedden bemutatták a 45. Tour de Hongrie útvonalát. A május 8 és 12-e között zajló esemény öt szakaszán összesen 854 kilométer, csaknem 7900 méternyi szintemelkedés, 10 kategorizált emelkedő, két klasszikus sprinteretap és két ikonikus hegyi befutó vár a versenyzőkre.

tour de hongrie 2024 utvonal ismerteto 00

A ProSeries kategóriás körverseny útvonal bemutató gáláján hivatalossá vált a holland sprintersztár Dylan Groenewegen visszatérésére, Mark Cavendish és Peter Sagan pedig videóüzenetben köszöntötték az esemény résztvevőit és a Körverseny szurkolóit.  A hazai kerékpárosok közül az ATT Investments és a magyar válogatott versenyzője, Dina Márton jelentkezett be virtuálisan. Üzenetében elmondta:

„Óriási megtiszteltetés a magyar válogatott mezét viselni, és hazámat képviselni a Tour de Hongrie-n! Ez egy új élmény számomra, hiszen válogatott tagjaként még sosem indultam ezen a versenyen, és nagyon örülök, hogy idén erre is van lehetőség!”

A helyszínen az Epronex – Hungary Cycling Team kerékpárosa, Istlstekker Zsolt, illetve a Karcag Cycling versenyzője, a kétszeres magyar bajnok Filutás Viktor lépett színpadra.

A 2024-es Tour de Hongrie mezőnyét 20 csapat 120 versenyzője alkotja majd – nyolc WorldTeam, nyolc ProTeam, három Continental Team és a magyar nemzeti válogatott állhat rajthoz.

1. szakasz, május 8. szerda: Karcag – Hajdúszoboszló (170 km)

tour de hongrie 2024 utvonal ismerteto 01

A 45. Tour de Hongrie a Nagykunság fővárosából, Karcagról indul útnak. A karaván a Tisza-tó és a Hortobágy érintésével érkezik meg Hajdúszoboszlóra, ahol három kört tesz meg egy csaknem húsz kilométeres körpályán. Az etapot három gyorsasági részhajrá színesíti. A verseny első sárga trikója szinte garantáltan egy sprinterhez kerül.

2. szakasz, május 9. csütörtök: Tokaj – Kazincbarcika (162 km)

tour de hongrie 2024 utvonal ismerteto 02

A második szakasz Magyarország egyik leghíresebb borvidékének szívéből rajtol. A tokaji indulást követően a mezőny előbb a Zemplén, majd Kazincbarcika felé fordul. Az etap két kategorizált emelkedőt és 1000 méternyi szintemelkedést tartalmaz. A dombos terep kiváló támadási lehetőséget biztosít a szökésekhez, a szakaszgyőzelem legnagyobb esélyesei azonban ismét a sprinterek lesznek.

3. szakasz, május 10. péntek: Kazincbarcika – Gyöngyös-Kékestető (183 km)

tour de hongrie 2024 utvonal ismerteto 03

A Tour de Hongrie királyetapján a versenyzők Kazincbarcikáról indulva, Eger érintésével érkeznek meg a Mátra lábához, hogy aztán egy hegyi körözést követően a Kékestető csúcsán érjenek célba. Hazánk legikonikusabb emelkedőjén az összetett esélyesek szállnak majd harcba a győzelemért a 2700 méternyi szintemelkedésű etapon.

4. szakasz, május 11. szombat: Budapest – Etyek (166 km)

tour de hongrie 2024 utvonal ismerteto 04

Egy kifejezetten trükkös etap vár a Tour de Hongrie mezőnyére május 11-én. A Hősök teréről az Andrássy út, a Lánchíd és a Várkert Bazár felé vezet a karaván útja, mielőtt elhagyná a fővárost, és a Budapest-Balaton Kerékpárút érintésével Etyek dombjai felé venné az irányt. Három hegyi hajrá, csaknem 1500 méter szintemelkedés és egy enyhén emelkedő befutó teheti kiszámíthatatlanná a szökevények, a sprinterek és a hegyi menők számára egyaránt kedvező szakaszt.

5. szakasz, május 12. vasárnap: Siófok – Pécs (173 km)

tour de hongrie 2024 utvonal ismerteto 05

A 2024-es Magyar Kerékpáros Körverseny minden bizonnyal a Mecsek emelkedőin dől majd el. A versenyzők Siófok főteréről vágnak neki a 2300 méternyi szintemelkedést tartalmazó utolsó etapnak. A befutó helyszíne a 2023-ból jól ismert Bárány úti emelkedő tetején, a pécsi Állatkertnél lesz. A versenyzőknek háromszor kell leküzdeniük a 11 százalékos átlagmeredekségű kaptatót, hogy eldöntsék, ki lesz a 2024-es Tour de Hongrie végső győztese.

Érdekességek az idei útvonalról

  • Az ötnapos verseny két-két etapja a sprintereknek és a hegyimenőknek kedvez – a negyedik szakaszon mindkét fél labdába rúghat.
  • A főváros mellett kilenc vármegyét érint a verseny: Jász-Nagykun-Szolnokot, Hajdú-Bihart, Borsod-Abaúj-Zemplént, Hevest, Pestet, Fejért, Somogyot, Tolnát és Baranyát.
  • A karaván útja 81 településen visz keresztül – közülük 9 rajt- vagy célvárosként, 12 pedig gyorsasági részhajrá házigazdájaként kaphat kiemelt figyelmet.
  • Ahogy az utóbbi években már megszokottá vált, idén is 15 gyorsasági hajrára kerülhet sor, ahol a versenyzők pontokat és bónuszmásodperceket gyűjthetnek. Minden etapon három ilyen részhajrá található.
  • A hegyi pontverseny győztesének járó piros trikóra ácsingózóknak tíz kategorizált emelkedő áll majd rendelkezésükre a pontszerzésre. A Kékestető első kategóriás kaptatója mellett négy második és öt harmadik kategóriás hegymenettel kell megbirkózniuk a kerékpárosoknak.
  • A 854 kilométeres versenytáv alatt 7871 méternyi szintemelkedést kell leküzdeniük a versenyzőknek – ez a világ huszadik legmagasabb hegycsúcsának felel meg. A Tour de Hongrie 2015-ös visszatérése óta egy kiadás sem tartalmazott még ennyi szintemelkedést.

Bővebb infók az esemény weboldalán.