Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

 kerekpartura a kobanyai pincerendszerben 01

(Talán nem csak) egyszer volt Kőbányán kutyavásár.

Egyik nap hív a Seti, hogy lenne lehetőség egy kis bringázásra a kőbányaipince rendszerben. Nem kellett sokat gondolkodnom a válaszon. Így történt, hogy ezen a hétvégén a családommal megjelentem a helyszínen és néhány hasonló meghívottal tettem egy órás karikát a föld alatt.

kerekpartura a kobanyai pincerendszerben 02

A kőbányai pincerendszer több egykori kőbányából kialakított föld alatti tároló és járatrendszer. Ez után kapta nevét a fölötte található városrész. Az innen bányászott kövekből rengeteg pesti házat felépítettek. A bánya felhagyott járatait korábban sokféleképpen hasznosították. Többek között a fölötte lévő sörfőzdék itt csíráztatták az árpát, valamint a karsztvíz által elöntött járatok vízét használták és használják ma is sörfőzésre. A II. világháborúban óvóhelyként hasznosították, benne katonai vezetési pontot építettek ki, gépeket, fontos irattárakat beraktározva próbálták azokat a háború pusztításától megmenteni. A bombázások miatt ide menekítették a magyar repülőgépgyártás egy részét. Jelenleg nagyrészt kihasználatlanul áll.

A bejárt útvonalon csak az üzemi világítás halvány fényei világítottak, ami egyedi hangulatot kölcsönzött az egésznek. Egyes járatokban diszkófények varázsoltak csodás fény játékot. Láttunk víztározót, karsztvízzel elöntött járatokat hatalmas tereket, földalatti kápolnákat. Befalazott lépcsőházakat, amelyek nem tudni, hogy hová vezetnek.A befalazott Messerschmitt-eket viszont mi sem találtuk meg...

kerekpartura a kobanyai pincerendszerben 03

Gyorsan eltelt ez a különleges élményeket adó órácska. Sosem gondoltam, hogy egyszer a város alatt fogok tekerni. A szervező reményei szerint hamarosan nem csak egy szűk csoportnak lesz lehetősége erre a nem mindennapi túrára.

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!