Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Ki volt Lukanénye hőse?
  Családi kerékpártúra a Felvidéken.
 A hónap megyéje: Veszprém vármegye
  Veszprém megyei kerékpártúra ajánló.
A hónap megyéje: Nógrád vármegye
  Nógrád megyei kerékpártúra ajánló.
Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
prev
next

teendok mtf e bike vasarlas utan 01 

Az első üzembehelyezéstől az időszakos karbantartásig.

Az MTF remek minőségű és jó ár/érték arányú villanybringákat szerel össze a csehországi gyárukban. Nagy részük azonban nem kerékpárboltokból, hanem multikból kerül értékesítésre. Így az első üzembehelyezést a vásárlónak kell megoldani. Ezt elvégezheted te is, vagy elviheted egy szakszervizbe. Az első beállítások után a bringákra csak évi kétszeri időszakos karbantartást javasol a forgalmazó.

Lássuk mik is ezek a folyamatok, ha vettél egy ilyen bringát mondjuk a Euronicsból.

Érdekelnek ezek a bringák? Olvasd el a korábbi cikkeinket:

MTF villanybringák Magyarországon
MTF villanymontik Magyarországon
MTF bringák túrázásra

mountfield

Üzembehelyezés röviden

A megrendelt kerékpárt dobozban, összeszerelve kapod. Ez azt jelenti, hogy:

 1. a doboz kibontása után fel kell szerelned a pedálokat (szükséges egy 15" villáskulcs)
 2. megfelelő pozícióba kell fordítanod a kormányt és rögzíteni a csavarokat (4 mm imbuszkulcs)
 3. fel kell szerelned a dobozban található első fehér és hátsó piros színű prizmát (csavarhúzó)
 4. be kell helyezned az akkumulátort a kerékpárba
 5. ellenőrizni kell a fékek, váltók helyes beállítását, a láncfeszességet, guminyomást, a csavarokat, méretre kell állítani a nyerget. Ezek nagyon fontosak, mert a rosszul beüzemelt kerékpár idő előtti kopáshoz, meghibásodáshoz vagy balesethez vezethet!

teendok mtf e bike vasarlas utan 02

A részletes üzembehelyezés a Használati Útmutatóban található. A 15 pontos műveletsor elvégezhető otthon is kerékpárszerelésben jártas személyeknek. Ha nincs meg a megfelelő rutinod, akkor bízd szakemberre azt, mert a nem megfelelő üzembehelyezésből adódó problémák érvénytelenítik a garanciát!

Az üzembehelyezést az Euronics nem vállalja. Célszerű a Flybike partnerboltok szolgáltatását igénybe venni. (Nem ingyenes.) Ezek megtalálhatóak a flybike.hu oldalon, ahol szűrőkkel be lehet állítani, hogy melyik partner vállal e-bike üzembehelyezést. Ezen túl természetesen bármelyik kerékpárboltban, szakszervízben is megcsinálhatják.

A szoftver

Az MTF e-bike-ok minden esetben friss szoftverrel, megfelelő szoftveres beállítással érkeznek. Kijelzőtől, típustól függően neked már csak néhány beállítást és személyre szabást kell elvégezned:

 • Km/h vagy Mp/h,
 • rásegítési szintek száma (3-5-7-9),
 • fényerő,
 • túra hosszának törlése,
 • dátum- és időbeállítás,
 • jelszó beállítása bekapcsoláshoz.

Akkumulátor

Az első használat előtt célszerű az akkumulátort teljesen feltölteni, mert a szállítási feszültség 40-60% közötti.

Tudtad?
Néhány vásárló korábban megjegyezte, hogy a katalógusban az szerepel, hogy Samsung akkumulátorokkal szerelik az MTF bringákat, az aksi borításon viszont a Phylion név szerepel. Hogy is van ez?

A Samsung nem gyárt e-bike aksikat, csak akkumulátor cellákat.  A Phylion cég gyártja akkumulátorcellákat tároló dobozokat és töltőt. Ezekbe a Phylion márkájú akkudobozokba kerülnek bele a Samsung cellák. Az MTF kerékpárok esetében minden akkumulátor Samsung cellákkal van építve. Az e-bike akkumulátoroknál nem az akkudoboz és a töltő, hanem a benne lévő cellák minősége és márkája a mérvadó, ezért az e-bike gyártók minden esetben a cellák márkáját használják az akkumulátor megnevezésében.

teendok mtf e bike vasarlas utan 04

Az akkumulátor kezeléséről, tárolásáról a hazai forgalmazó weboldalán egy hosszabb cikkekben összeszedte a fontosabb dolgokat.

Ami fontos, hogy nem szabad teljesen lemeríteni, tartós tárolás esetén a töltöttség 40-60% közötti legyen, páratartalom 40-60% között a megfelelő. Töltésnél szoba hőmérsékletű akkut szabad tölteni, és először a töltőt a hálózatba kell dugni, a zöld lámpa világít, utána lehet az akkumulátort rácsatlakoztatni a töltőre.

Időszakos karbantartás

Az e-bike motor nem igényel különösebb karbantartást, viszont évente kétszer be kell vinni egy Flybike partnerboltba a szükséges karbantartások elvégzéséhez. Ilyenkor a szükséges mechanikai átnézés és beállítás mellett szoftveresen megnézik a „history-t”, hibakódok voltak-e, szoftverfrissítés szükséges-e.

Indulás előtt

Mielőtt elindulnál ezeket feltétlen nézd meg a bringádon:

 1. ellenőrizd a gumiban lévő nyomást
 2. az akkumulátor töltöttségi állapotát
 3. a fékek megfelelő működését

teendok mtf e bike vasarlas utan 03

Hetente egyszer illik a láncra tapadt piszkot egy ronggyal eltávolítani és láncolajjal újrakenni azt.

Szponzorált tartalom