Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

szurkerendszam11

(Talán) most cikkezünk róla utoljára.

Szóval 2017. 07. 29-e sok autós/kerékpáros számára öröm ünnep. Bár nem kísérte olyan rendkívüli időjárás, amely az egész országot megbénította volna, mit 2013-ban az új PTK (Polgári Törvénykönyv) bejelentését követő március 15-ei havazás. Szerintem sok-sok bringásban mély nyomot hagyott az elmúlt félév szürke rendszámos mizériája, amely legalább akkora vihart kavart mint a fentebb említett.

A gondolkodás hiányának minta példája volt az áprilisban bevezetett szürke rendszám, illetve annak igénylésének folyamata. Ennek mára vége! Úgy tűnik második nekifutásra már értelmes jogszabály született.

Az új rendelet egyértelműsíti és egyszerűsíti a szürke rendszám használatát. Nem kötelező a szürke rendszám igénylése, nyugodtan áthelyezhető az autónk rendszáma a kerékpárszállítóra. Erre természetesen, csak akkor van szükség, ha a szállító eszköz az eredeti helyen lévő rendszámtáblát, vagy annak egy részét takarja. Ugyanez igaz az autónk hátsó lámpáira és indexeire is. (Ha a szállító, vagy a bringa bele ér, akkor ezeket meg kell ismételni a kerékpár szállítón.)

Amennyiben a bringaszállítónkon van erre kialakított hely, akkor semmi gond, ha nincs, akkor egy kiegészítő rendszámtábla tartót kell beszereznünk, -ezek tartalmazzák a lámpákat és az indexet is -és arra helyezhető fel akár a hátsó , akár a szürke rendszám.

A szürke rendszámot egyszerűbb lesz igényelni is. (Felejtsük el a korábbi szemlés horror történetet.) Egyszerűen be kell sétálni az okmány irodába és meg kell igényelni.

Mint láthatjátok a szürke rendszámos lufi végre kipukkadt és az észszerűség határain belül kezd végre működni. Ráadásul nem maradt egyéb, mint kényelmi funkció. Ha nincs kedved a hátsó rendszámodat folyamatosan pakolgatni, akkor igényeld meg a szürkét...

A szürke rendszámmal kapcsolatos jogszabályok kivonata az alábbiakban olvasható:

A 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet

(...)

12. A rendszámtábla és a regisztrációs matrica

 

(...)

 

57.
(1)159 Az A típusú rendszámtáblát kell felszerelni a személygépkocsira, az autóbuszra, a tehergépkocsira, a vontatóra, a nyerges vontatóra, a mezőgazdasági vontatóra és a lassú járműre előre, továbbá a felsorolt járművekre, valamint a pótkocsira, a félpótkocsira, a gépkocsi kerékpárszállító eszközére és a lassújármű pótkocsijára hátulra akkor, ha az elhelyezésre elegendő hely áll rendelkezésre, és a rendszámtábla jogszabályban előírt módon megvilágítható.

 

(...)

 

(6a)162 Kerékpárszállító eszközre a 60. § (2) bekezdés h) pontja szerinti különleges rendszámtábla szerelhető fel, vagy arra az azt szállító gépkocsi hátsó rendszámtáblája átszerelhető.
(6b)163 A kerékpárszállító eszközre kiadható különleges rendszámtábla csak A típusban gyártható le, és típusváltása nem engedélyezhető.

 

(...)

 

14. A különleges rendszámtábla

 

(...)

 

60. § (1)171 A különleges rendszámtábla az e rendeletben foglaltak szerint jelzi a jármű üzemeltetésének jellegét vagy tulajdonosát (üzembentartóját), továbbá a kerékpárszállító eszköz használatát. A különleges rendszámtáblák leírását a 13. melléklet tartalmazza.
(2) A közlekedési igazgatási hatóság

 

(...)

 

h)176 a gépkocsi kerékpárszállító eszközére a gépkocsi rendszámtáblájának karaktereivel megegyező különleges rendszámtáblát ad ki.

 

(...)

 

16. A rendszámtábla kiadására, használatára vonatkozó eltérő rendelkezések

 

(...)

 

64. §

 

(...)

 

(5)194 A 60. § (2) bekezdés h) pontjában megjelölt szürke alapszínű rendszámtábla gyártását kell engedélyezni a gépkocsi kerékpárszállító eszközére.

 

(6)195 A rendszámtáblának a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szürke színben történő kiadását a nyilvántartásban és a gépkocsi forgalmi engedélyben jelölni kell.

 

(...)

 

75. §

 

(...)

 

(4a)213 Az elveszett, eltulajdonított, megsemmisült, 60. § (2) bekezdés h) pontjában meghatározott különleges rendszámtábla utángyártása korlátozás nélkül engedélyezhető.

 

(...)

 

13. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

 

A különleges rendszámtáblák leírása

 

(...)

 

15.363 A gépkocsi kerékpárszállító eszközére kiadott rendszámtábla alapszíne szürke, karakterei és a keret színe fehér, három betűjelből és három számjegyből, egyedileg előállított rendszámtáblával rendelkező gépkocsihoz történő kiadása esetén, legalább 4, legfeljebb 5 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 2 folyamatos számjegyből, együttesen 6 jelből áll. A CD, az OT, az RR, az R és a H betűjelű különleges rendszámtáblával ellátott gépkocsi kerékpárszállító eszközére kiadott rendszámtábla alapszíne szürke, karakterei és a keret színe fehér, további jellemzői megegyeznek az e mellékletben meghatározott adott különleges rendszámtábla leírásával.

 

(...)