Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

cyclists 847896 1280

Kezdők ide!

Mielőtt elindulnál az első saját kalandod útján felhívjuk a figyelmed néhány fontos dologra, hogy az első túráid is élvezetesek legyenek.

1. A ruházat

A funkcionális kerékpáros ruházat nagy mértékben növeli a komfortot, azonban ezek ára igen borsos tud lenni. Nagyon fontos a megfelelő minőségi felszerelés. Azonban egy kezdő számára, aki most ismerkedik a bringázással és lehet, hogy nem jön majd be, teljesen fölösleges. Szerezz be egy egyszerű, olcsó kerékpáros nadrágot. Ez az első rövidebb túrákon elegendő kényelmet ad. Vegyél fel hozzá egy technikai felsőt, akár azt, amelyiket futáshoz, vagy gyalog túrázáshoz használsz és már meg is vagy.

Ezen kívül ajánlom a kerékpáros kesztyű használatát. Tény, hogy a kézfejek barnulását nem segítik elő, de bringázás közben kényelmesebb fogást biztosítanak a kormányon és védik a tenyeredet egy esetleges esés során.

Ja, és ne feledkezz meg a sisakról és a napszemüvegről sem. Mindkettő nagyban hozzájárul tested védelméhez és a komfortérzet növeléséhez.

2. Pedálok és cipők

Az új kerékpárhoz általában olcsó műanyag pedál jár. Ez nem más, mint ipari hulladék. Fel se szered! Azonnal vegyél egy normális platform pedált. Később pedig kezdj el gondolkodni a kerékpáros cipő és patentpedál kombón ami az egyik legjobb megoldás, ha komolyan akarod űzni a hosszú távú kerékpározást.

bike park

3. Gumiabroncsok

Akár az első, akár a századik túrádról van szó, a tökéletes külső megtalálása örök téma. Olyan gumi, ami miden helyzetben tökéletesen megállja a helyét, nincs.

Ha kizárólag aszfalton vagy könnyű terepen bringázol, a slick vagy semi slick gumik jók leszek. Ha ösvényekre is vágysz akkor bütykösebb gumi jöhet szóba. Ha mindezt egy túrában szeretnéd megtenni akkor jön a „Melyik ujjamba harapjak?” kérdés. Erre viszont csak a hosszú évek tapasztalata fog megtanítani, mivel a bringázási stílusod is befolyásolja a kérdésre adott választ.

4. Defektes gumiabroncsok javítása

Legyen nálad mindig pótbelső, gumi leszedő és pumpa. Add meg az esélyt másoknak, hogy segíthessenek rajtad, ha te nem is tudod a defektes belsőd kicserélni. Mondjuk jó lenne, ha megtanulnád…

Egyébként ha meg akarod szüntetni a defektek számát akkor akaszd szögre a bringádat. Vagy válassz defekttűrő külsőt és/vagy defektgátló folyadékot a belsődbe. És jöhetnek a remélhetőleg defekt mentes évek.

5. Táplálkozás és hidratálás menet közben

A bringázás során rengeteg kalóriát elégetsz, de ezt menet közben pótolnod kell. Ellenkező esetben szervezeted rövid távú energiaraktára kimerül és bumm! Ott fogsz feküdni az út szélén, míg néhány óra alatt szervezeted a zsírok bontásából megfelelő mennyiségű energiával fel nem tankol. (Ezt hívják eléhezésnek.) Ezért vigyél magaddal rágcsálnivalót és nasizz a túrád során.

Egyes szakirodalmak 30-60 gramm szénhidrát bevitelét javasolják egy órányi bringázás alatt. Aszalt gyümölcsös rágcsálnivalók, banán, snack, szőlőcukor, gumicukor jó választás lehet.

Ne felejts el inni sem. Óránként minimum egy fél liter vizet illene magadba töltened. Kerüld az édes italokat, mert nem csillapítják a szomjúságot, sőt emésztése vizet von el. Számomra nagy melegben a hideg nem ízesített alkoholmentes sör jött be a legjobban. Persze nem cipelem magammal, hanem ahogy kiadja, útközben egy kis boltban nagy eséllyel találok.

kerekpar

6. Navigáció

Dicséretes ha tudod kezelni a papírtérképet, sőt menet közben a biztonság kedvéért nálad van, de ezek használata kezd kiszorulni. Számos mobilalkalmazás segítheti utadat. Hosszabb távú túrákon, ha már nem kezdőként tekintesz magadra, jól jöhet majd egy kerékpáros GPS beszerzése.

+ 1. Nem te vagy az utak császára

Figyelj a környezetedre, nem egyedül közlekedsz. Igaz ez a közutakra és az erdei utakra is. Bármikor felbukkanhat egy autó, egy gyalogos turista. Ne száguldj eszetlenül és ne foglald el az egész utat.

Ja, és a KRESZ. Betartása nem opció.