Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Nyugati Bástya kerékpártúra 3/1
   Korán keltünk, hogy az augusztusi forróságot és a budapesti forgalmat minél jobban elkerüljük.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb 27-es lista.
Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
prev
next

tli_brings01

A biciklizés télen sem jár együtt a fázással, megbetegedéssel, és általános szenvedéssel. Azt azonban már az elején le kell azonban szögezni, hogy a télre komolyabb rákészülés kell.

A ruhák legtöbbje speciális anyagból és varrással készült darab, amelyek áruk viszont magasabb, mint egy hasonló funkciójú, de nem ilyen igénybevételre tervezett darabé.

Téli kötelező felszerelésed egy vízhatlan és lélegző anyagból készült kabátból, alatta egy vagy két réteg lélegző, de nem széláteresztő pulóverből, szélálló kesztyűből, téli kerékpáros nadrágból, vízhatlan, orkánszerű nadrágból, vízhatlan kamásliból áll.

A téli biciklizés során a hideg és a csapadék ellen kell védekezned. A hideg a kisebbik gond, mivel a mai ruhák alatt télen az a művészet, hogy elkerüld a megizzadást. Célszerű, ha több, vékony ruhadarabot veszel fel, amiket kicipzározhatsz, vagy levehetsz, ha útközben szükségét érzed.

Most nézzük részletesen milyen ruhadarabokra is van szükséged:

Alsó réteg: A legjobb a túraboltokban kapható műszálas aláöltözet, ami elvezeti a testedről a párát. Ezt helyettesítheted, egy hagyományos pólóval, vagy kerékpáros mezzel is de akkor célszerű egy váltást tartanod belőle a táskádban.

Pulóver: A softshell a XXI. század legjobb találmánya a hideg ellen. Ez az anyag szinte egyáltalán nem engedi át a szelet, miközben sokkal jobban szellőzik a Goretex-kabátoknál. Az ebből varrt pulóver viszonylag meleg, és a szemerkélő eső ellen is véd. Egy vastag softshell-pulóver is elég, ha alá polárpulóvert húzol.

tli_brings02

Kabát: Biciklizéshez csak a lélegző anyagból készült darabok jók. Ezek ugyanis áteresztik a vízpárát, míg a vizet teljesen kizáró modellek, bármilyen profinak is tűnnek, pont olyanok, mintha nejlonzacskóból készült ruhát hordanál: megrekedő testpárád pár perc alatt átitatja az öltözékedet, és onnantól kezdődik a fázás.

Sapka: Hidegben a közepesen vastag kötött sapka a legcélszerűbb, ez ugyanis szellőzik. Ha szél van vagy fázik a fejed, választhatsz speciális téli kerékpáros sapkát is..

tli_brings03

Kesztyű: Ez bizony kötelező felszerelés! Fagyban a legmegfelelőbb a biciklis boltokban kapható téli kesztyű.

Arcmaszk: Nem a legnélkülözhetetlenebb öltözék, de nagy hidegben praktikus lehet.

Biciklis szemüveg: Az átlátszó, könnyű műanyagszemüveg nagyon praktikus havazásban.

tli_brings04

Kerékpáros nadrág: A jó téli nadrág lábhoz tapadó, vastag, a térdénél még inkább megerősítve, hogy izületeid ne fázhassanak meg.

Vízhatlan nadrág: Jó, ha anyaga ennek is lélegző. Használható a nem lélegző anyagból készült nadrág is, amennyiben oldalt teljes hosszában kicipzározható, és patenttal is zárható. A nadrág a patentok közötti réseken ugyanis jól szellőzik, miközben a nedvességtől és széltől is véd. A vízhatlan nadrágot elég csak esőben, nagy hidegben vagy szélben hordanod.

tli_brings05

Kalucsni: A vízhatlan anyagból készült, cipőre húzható. Nem csak azért jó, mert a nedvességtől védi a cipődet, de melegít is.