Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

P7210265Mi magyarok csoda találékonyak vagyunk. Erre jó példa ez a túra is.

Tudtátok hogy a világ közepe Sülysápon van? Bizony, mégpedig a csillagvizsgálónál. Annak 4 m es kupolája jelképezi a Napot és körülötte 1:350 000 000 méretarányban találhatjuk meg a bolygókat. Ezt a mini naprendszert járhatjuk be bringával a Túra a Naprendszerben elnevezésű út során.

Megtapasztalhatjuk a Naprendszerbéli távolságokat, méretarányokat, illetve megismerhetjük a Gödöllői-dombság DNY-i részét. Az útvonalon 11 helyet kell felkeresni, amelyek az egyes bolygók naptól mért távolságára vannak. A pontoknál szép tájékoztató tábla található. Egyik oldalán az adott bolygó rövid ismertetője, illetve méretarányos sziluettje, a másik oldalon az adott település ismertetője és a főbb látnivalói olvashatóak.

 P7210325

Az egyesület büszkesége, amelyet a 4 m-es kupola rejt

A túra 70 km hosszú, amit én egy nap alatt jártam be. Célszerű a csillagászoknál bejelentkezni, mert akkor az autó a csillagvizsgáló udvarán parkolhat, illetve meg is lehet nézni azt. Jelenleg folyamatban van egy zuhanyzó építése. (Megjegyzem igen jó lett volna nekem is lemosni az út porát a túra végeztével.) Ha valaki bringa nélkül érkezik, az sem probléma, hiszen több bérelhető bringa várja alkalmi gazdáját.

Bővebb információt a Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület weblapján találhatsz, vagy hívd Fodor Antalt az oldaluk elérhetőségi között megadott számon.

 P7210261

A 2. állomás

Az első kilométeren nem is igazán sikerült sokat a nyeregben töltenem, mivel Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars bolygókat még Sülysápon le tudtam.

A Szaturnuszig viszont már majd 7 km-t kellett pedálozni. Én már ez alatt a szakasz alatt kezdtem fogalmat alkotni a naprendszeren belüli távolságokról.A bolygót egyébként Tápiószecsőn találtam ahova erdős részen át vitt az út. A település előtt találkoztam már némi homokkal, de könnyen tekerhető volt az út nem is gondoltam, hogy ez a későbbiekben gondot okozhatna...

 P7210273

Egy kis homok

Szecső egyébként aranyos, ahogy beértem a faluba hatalmas kerékpározni tilos tábla fogad a közúton (Megjegyzem a forgalom rajta nulla!), oldalt kerékpárútnak álcázott járda szépen kitáblázva. Csendesen mosolyogtam, de legyen! Bele mentem a játékba a „kerékpárúton" bringáztam tovább.

 P7210283

Száguldás

A bolygót elhagyva kis tétovázás, kacsázás következett a faluban, majd rálelve az útra irány tovább. Eleinte hangulatos erdei út, majd egy bal kanyar és elszabadul a pokol. Akarom mondani a homok! Több rövidebb tolós szakasz következett, szerencsére nem túl hosszú, bár itt kicsit megijedtem, ha a további 60 km-en ez vár rám a mosolyom nem lesz túl őszinte.

A sors -egyenlőre- megkegyelmezett a homok elmaradt, a talaj keményedett így értem be Tápióságba, ahol bolygót nem találtam. (Túl közel volt az előző faluhoz, csak 9 km!)

Tovább haladva a túra egyik legszebb részén hajtottam egy dimbes-dombos, tavakkal, réttel és szántóval tarkított részen jártam, aminek fantasztikus hangulata volt. Született is itt néhány kép.

 P7210284

P7210296

P7210298

Nagyon tetszett a táj

A jelölés sajnos sokszor kevésnek bizonyult többször kellett a telefonon lévő GPS track-hez folyamodnom. Szerencsére ez múló állapot a tervek szerint jövőre már nem lesz ilyen gond, mivel tovább sűrítik a jelöléseket.

 P7210304

Gombás

Gombában az Uránuszt sikeresen megtaláltam, és innen egy könnyebb szakasz jött. Többnyire aszfaltos utakon haladtam a monori pincefaluig az Uránusz, a Plútó és a Neptunusz bolygókat begyűjtve. Ami érdekes és megdöbbentő az a Plútó volt. A Nap ugye 4 m átmérőjű a mi naprendszer modellünkben. Ez ahhoz képest csak 7 mm -es és mennyit kellett érte utazni! Hihetetlen!

 P7210308

Egy kis pihenés a Plútó árnyékában

De térjünk vissza a pincefaluhoz. Ha még nem jártatok itt, akkor mindenképpen írjátok fel a bejárandó helyek közé. Ez egy kis elvarázsolt, fantasztikus hangulatú része Pest megyének. Ezt egyszer mindenkinek látnia kell. Felér egy idő utazással a 19. századba.

 P7210315

Pincék

P7210314A jelzés, amelyet több-kevesenn sikerrel követtem

Miután elteltem a pincék látványával tovább tekertem Mende irányába megnézni az üstököst. A jelzéseket, viszont sajnos elvétettem valahol, mert Mende helyett Úriba érkeztem meg. Az út ezen a részen igen homokos, sajnos többször kellett tolni a bringát. Így nem akaródzott vissza fordulni és megkeresni az utat. Így az üstökös nekem kimaradt.

 P7210319

Kezdődik a homokozás

Úriban viszont a Jupitert egyszerűen megtaláltam. Ott rövid pihenő, kulacs töltés után tovább indultam Sülysáp felé, hogy a csillagvizsgálónál befejezzem a túrát.

Összefoglalva:

Érdekes túra, gyönyörű tájakon. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Én, mint vérbeli montis élveztem az itteni hullámos útvonalat. A kemény, tolós emelkedőket pótolta a homok.

 P7210307

Szalma bálák

A településeken a kutak üzemelnek, így a vízvételi lehetőség adott. Egy kulacs bőven elegendő volt a tikkasztó meleg ellenére.

Monoron akár vasárnap is tudunk élelmet venni. A főúton, ahol az útvonal elhalad találtam egy pékséget. A kenyér lángosuk nagy, finom és mellesleg jó áron van.

Naprendszertúra

A túraútvonal ITT részletesebben is megtekinthető