Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

P7210265Mi magyarok csoda találékonyak vagyunk. Erre jó példa ez a túra is.

Tudtátok hogy a világ közepe Sülysápon van? Bizony, mégpedig a csillagvizsgálónál. Annak 4 m es kupolája jelképezi a Napot és körülötte 1:350 000 000 méretarányban találhatjuk meg a bolygókat. Ezt a mini naprendszert járhatjuk be bringával a Túra a Naprendszerben elnevezésű út során.

Megtapasztalhatjuk a Naprendszerbéli távolságokat, méretarányokat, illetve megismerhetjük a Gödöllői-dombság DNY-i részét. Az útvonalon 11 helyet kell felkeresni, amelyek az egyes bolygók naptól mért távolságára vannak. A pontoknál szép tájékoztató tábla található. Egyik oldalán az adott bolygó rövid ismertetője, illetve méretarányos sziluettje, a másik oldalon az adott település ismertetője és a főbb látnivalói olvashatóak.

 P7210325

Az egyesület büszkesége, amelyet a 4 m-es kupola rejt

A túra 70 km hosszú, amit én egy nap alatt jártam be. Célszerű a csillagászoknál bejelentkezni, mert akkor az autó a csillagvizsgáló udvarán parkolhat, illetve meg is lehet nézni azt. Jelenleg folyamatban van egy zuhanyzó építése. (Megjegyzem igen jó lett volna nekem is lemosni az út porát a túra végeztével.) Ha valaki bringa nélkül érkezik, az sem probléma, hiszen több bérelhető bringa várja alkalmi gazdáját.

Bővebb információt a Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület weblapján találhatsz, vagy hívd Fodor Antalt az oldaluk elérhetőségi között megadott számon.

 P7210261

A 2. állomás

Az első kilométeren nem is igazán sikerült sokat a nyeregben töltenem, mivel Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars bolygókat még Sülysápon le tudtam.

A Szaturnuszig viszont már majd 7 km-t kellett pedálozni. Én már ez alatt a szakasz alatt kezdtem fogalmat alkotni a naprendszeren belüli távolságokról.A bolygót egyébként Tápiószecsőn találtam ahova erdős részen át vitt az út. A település előtt találkoztam már némi homokkal, de könnyen tekerhető volt az út nem is gondoltam, hogy ez a későbbiekben gondot okozhatna...

 P7210273

Egy kis homok

Szecső egyébként aranyos, ahogy beértem a faluba hatalmas kerékpározni tilos tábla fogad a közúton (Megjegyzem a forgalom rajta nulla!), oldalt kerékpárútnak álcázott járda szépen kitáblázva. Csendesen mosolyogtam, de legyen! Bele mentem a játékba a „kerékpárúton" bringáztam tovább.

 P7210283

Száguldás

A bolygót elhagyva kis tétovázás, kacsázás következett a faluban, majd rálelve az útra irány tovább. Eleinte hangulatos erdei út, majd egy bal kanyar és elszabadul a pokol. Akarom mondani a homok! Több rövidebb tolós szakasz következett, szerencsére nem túl hosszú, bár itt kicsit megijedtem, ha a további 60 km-en ez vár rám a mosolyom nem lesz túl őszinte.

A sors -egyenlőre- megkegyelmezett a homok elmaradt, a talaj keményedett így értem be Tápióságba, ahol bolygót nem találtam. (Túl közel volt az előző faluhoz, csak 9 km!)

Tovább haladva a túra egyik legszebb részén hajtottam egy dimbes-dombos, tavakkal, réttel és szántóval tarkított részen jártam, aminek fantasztikus hangulata volt. Született is itt néhány kép.

 P7210284

P7210296

P7210298

Nagyon tetszett a táj

A jelölés sajnos sokszor kevésnek bizonyult többször kellett a telefonon lévő GPS track-hez folyamodnom. Szerencsére ez múló állapot a tervek szerint jövőre már nem lesz ilyen gond, mivel tovább sűrítik a jelöléseket.

 P7210304

Gombás

Gombában az Uránuszt sikeresen megtaláltam, és innen egy könnyebb szakasz jött. Többnyire aszfaltos utakon haladtam a monori pincefaluig az Uránusz, a Plútó és a Neptunusz bolygókat begyűjtve. Ami érdekes és megdöbbentő az a Plútó volt. A Nap ugye 4 m átmérőjű a mi naprendszer modellünkben. Ez ahhoz képest csak 7 mm -es és mennyit kellett érte utazni! Hihetetlen!

 P7210308

Egy kis pihenés a Plútó árnyékában

De térjünk vissza a pincefaluhoz. Ha még nem jártatok itt, akkor mindenképpen írjátok fel a bejárandó helyek közé. Ez egy kis elvarázsolt, fantasztikus hangulatú része Pest megyének. Ezt egyszer mindenkinek látnia kell. Felér egy idő utazással a 19. századba.

 P7210315

Pincék

P7210314A jelzés, amelyet több-kevesenn sikerrel követtem

Miután elteltem a pincék látványával tovább tekertem Mende irányába megnézni az üstököst. A jelzéseket, viszont sajnos elvétettem valahol, mert Mende helyett Úriba érkeztem meg. Az út ezen a részen igen homokos, sajnos többször kellett tolni a bringát. Így nem akaródzott vissza fordulni és megkeresni az utat. Így az üstökös nekem kimaradt.

 P7210319

Kezdődik a homokozás

Úriban viszont a Jupitert egyszerűen megtaláltam. Ott rövid pihenő, kulacs töltés után tovább indultam Sülysáp felé, hogy a csillagvizsgálónál befejezzem a túrát.

Összefoglalva:

Érdekes túra, gyönyörű tájakon. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Én, mint vérbeli montis élveztem az itteni hullámos útvonalat. A kemény, tolós emelkedőket pótolta a homok.

 P7210307

Szalma bálák

A településeken a kutak üzemelnek, így a vízvételi lehetőség adott. Egy kulacs bőven elegendő volt a tikkasztó meleg ellenére.

Monoron akár vasárnap is tudunk élelmet venni. A főúton, ahol az útvonal elhalad találtam egy pékséget. A kenyér lángosuk nagy, finom és mellesleg jó áron van.

Naprendszertúra

A túraútvonal ITT részletesebben is megtekinthető