Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

P1060236Fizikai felkészülés kerékpártúrára

1 napos túrára is érdemes felkészülni, hosszabbra még inkább.

Mi a különbség a 2-3 napos túra és a 10-20 napos, vagy annál hosszabb túra között?

Válasz: A kerékpáron töltött órák száma + a láncterhelés!

Nincs szükség sokkal nagyobb felszerelésre!

Fizikai felkészülés!

Ha már tudod, hogy mikorra tervezed az indulást, és az utat nem úgy akarod megtenni, hogy nagyon kimerítő legyen, akkor érdemes fizikailag és lelkileg is felkészülni. A fizikai felkészülés a lelkedet is megedzi, de a szellemi felkészülésre érdemes külön is odafigyelni. Az életkor egy meghatározó tényező, de nem minden.

Felkészülés 19-35 éves kor között:

19-35 éves kor között a szervezet nagyon gyorsan tud regenerálódni!

Átlagos életmód mellett, az indulás előtt két hónappal kezdjük el a felkészülést. Lehetőség szerint, próbáljunk meg eleinte napi 5-10 kilométert kerékpározni. 1 hét múlva emeljük fel az adagot 20-25 kilométerre. Sík terepen, ez 1 órát vesz el a napi időnkből. 3-4 hét múlva emeljük a távolságot a duplájára.

Lehetőség szerint, az első hónap után a hétvégén, próbáljunk megtenni 1-1 nagyobb távot. Nyugodtan kitűzhetünk magunk elé 80-100 kilométeres utakat. Ebben az esetben, már mentálisan is könnyebb így felkészülni a többnapos útra. Egy-egy keményebb hétvégi tekerés után tarthatunk rövidebb szünetet (1-2 nap), hogy az izmok jobban tudjanak megújulni.

Ez egy nagyon könnyen teljesíthető edzés!

FONTOS! Ha ez az első utad batyuval, akkor az indulás előtt pár nappal már pakold össze a felszerelésedet, málházd fel a bicódat és tegyél meg pár kilométert, hogy szokd a csomagok súlyát, és a kerékpárod viselkedését!

 P1060203

Felkészülés 35-50 éves kor között:

A fent említett felkészülés nyugodtan alkalmazható, avval a különbséggel, hogy az indulás előtt már 3 hónappal kezdjük el az edzést.

Azok, akik rendszeresen futnak, úsznak, túráznak, sokkal könnyebben fognak alkalmazkodni ahhoz a láncterheléshez, ami egy ilyen kerékpáros túra során vár rájuk, de a feneküket nekik is hozzá kell szoktatniuk a kerékpár üléséhez.

Mivel kerékpártúráról van szó, így szerintem nem elegendő az egyéb edzés! A fenék izmokat, ülőgumókat is szoktatni kell a nyereghez, hisz a túránk során jöhet olyan nap is, mikor 8 esetleg hosszabb időn keresztül is ülni, és tekerni kell a kerékpáron!

Példa: 10 órakor indultunk, este 8-ra találtunk szállást. Körülbelül 6-7 órát töltöttünk a nyeregben. Másnap szintén 10 órakor indultunk, viszont csak éjjel 11-kor találtunk szállást! Körülbelül 9-10 órát ültünk a drótszamarainkon. Ha már az első napon kikészül a hátsófertályunk, akkor másnap nagyon durva lenne ismét ennyit menni! Erre is érdemes felkészülni!

Ha a maratoni távot akarod lefutni, akkor sokat fuss! Ha kerékpártúrára készülsz, akkor sokat kerékpározz!

Természetesen kiegészítő sportot végezhetsz, erről nem akarok senkit sem lebeszélni. Sőt ajánlom is! Egy szervezet mely fizikailag folyamatosan terhelve van, nagyon ellenállóvá válik. A szélsőséges körülményeket is sokkal jobban elviseli. Szellemileg is jobban terhelhető!

Amennyiben rendszeresen sportolsz és kerékpártúrára szeretnél menni, nem szükséges a bevált edzéstervet félretenni. Ha az idődbe belefér, a kiírt napi távot is lenyomhatod a bicóval, csak elegendő energiát, fehérjét, vitamint, ásványi anyagot, és pihenést biztosíts a szervezetednek! Ezt Te látod!

P1060264 

Ha mégis túl sok a fizikai megterhelés, akkor kiég a szervezeted. Pihenj pár napot és a megszokott edzéstervedet fogd rövidebbre, hisz most a kerékpártúrára történő felkészülésed a fontosabb. Mikor hazaértél visszatérhetsz a megszokott kerékvágásba!

Ne a túra során nyalogassuk sebeinket! Ne most töltsük alvással az időt! Élvezzük az életet, a szabadságot, a gondtalanságot! Persze az út végére kimerülhetsz teljesen. Nem baj! Majd otthon, a megszokott környezetben pihenhetsz megint!

Az út felénél kidőlsz, mert nem készültél fel rendesen? Jó az? Szívesen mennél éjszaka fürödni, bulizni, többiekkel várost nézni, de nincs erőd hozzá. Jó az? Inkább készülj fel alaposan és az út során meríts nagykanállal az életből! Én ezt tanácsolom! Természetesen csak ÉSSZEL!

Mikor fáradtan hazaértél, pihensz pár napot, elkezded az edzéseidet és hamarosan olyan kondiban leszel, mint a kerékpártúrád előtt.

Mit tanácsolhatok még? Próbáld magad olyan formában tartani, hogyha egyik napról a másikra kéne elmenned valahova túrázni, nyugodtan megtehesd!

kerekparosvilagzold