Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

HOKE_Tura_01A veterán kerékpárosok konyhája kifőzött egy túra sorozatot, amely a régi kerékpárgyártó mestereknek állít emléket.

A Magyar Gyártmányú Veterán Kerékpárok virtuális múzeuma már 2008-óta gyűjti és rendszerezi a múlt században élt, hazai kerékpárgyártással és forgalmazással foglalkozó, iparosokról szóló adatokat (1902-1988). Az oldalon több tucat gyártó és műszerész által készített, megannyi kerékpár valamint alkatrész típus megtalálható. A folyamatosan bővülő adattár egyre átfogóbb képet ad a hazai gyártókról. Ezzel párhuzamosan jegyzi az iparosok, kereskedők lakóhely szerinti elhelyezkedését országos szinten. Egy térkép segítségével Te magad is megtekintheted, az eddig ismert információk alapján összeállított területi eloszlást.

Tovább gondolva a dolgot egy kerékpár túra ötlete fogalmazódott meg. Egy olyan túra ami hét szakaszból áll, és minden olyan településre ellátogat ahol a múlt században kerékpár gyártás- javítás valamint forgalmazás folyt.
Ezen apropóból a Magyar Gyártmányú Veterán Kerékpárok virtuális múzeuma meghirdeti a HÉTKÜLLŐ ORSZÁGJÁRÓ KERÉKPÁROS EMLÉKTÚRA-t, rövidítve HOKE-t.

HOKE_Tura_01

A HOKE célja: A túra egy Fővárosi központú, országos szintű, 7 szakaszból álló jelvényszerző kerékpáros emléktúra. Minden olyan települést érint, ahol kerékpárgyártás vagy forgalmazás folyt régen. Ezzel a nem mindennapi, közel 1900 km hosszú túrával szeretne adózni a Magyar Gyártmányú Veterán Kerékpárok virtuális múzeuma azok előtt, akik megalapozták, gyarapították hazánk sokszínű gyártói palettáját.

A HOKE útvonala: A kiírásban szereplő hét külön álló, összesen közel 1900 km hosszú útvonal. A szakaszok külön-külön is megtekinthetők, és egy virtuális térkép segítségével könnyen be is járhatók. A Magyar Gyártmányú Veterán Kerékpárok virtuális múzeuma által megjelölt útvonal természetesen csak egy alternatíva a sok közül, ettől tetszőlegesen eltérhet a túrázó. Fontos azonban, hogy az útvonalon kiemelt településeket mindenkép érintse!

1. szakasz, Budapest-Sopron

Budapest - Esztergom - Tatabánya - Komárom - Mosonmagyaróvár - Sopron

2. szakasz, Budapest-Nagykanizsa

Budapest - Székesfehérvár - Keszthely - Nagykanizsa

3. szakasz, Budapest-Kaposvár

Budapest - Tolna - Dombóvár - Kaposvár

4. szakasz, Budapest-Mohács

Budapest - Kecskemét - Baja - Mohács

5. szakasz, Budapest-Békés

Budapest - Cegléd - Nagykőrös - Szentes - Hódmezővásárhely - Makó - Szeged - Hódmezővásárhely - Orosháza - Békéscsaba - Békés

6. szakasz, Budapest-Debrecen

Budapest - Karcag - Derecske - Debrecen

7. szakasz, Budapest-Nyíregyháza

Budapest - Miskolc - Nyíregyháza

A túra hét szakaszának teljesítője elnyeri a Magyar Gyártmányú Veterán Kerékpárok virtuális múzeuma által kibocsájtott, sorszámozott Hétküllő emlékjelvényét.

A teljesítés igazolása: A Hétküllő Országjáró Kerékpáros Emléktúra útvonalán való végighaladást a résztvevőknek igazolniuk kell. Ez a Magyar Gyártmányú Veterán Kerékpárok virtuális múzeuma által kiadott "Hétküllő Országjáró Kerékpáros Emléktúra" című igazoló füzet megfelelő helyére beütött bélyegzéssel teljesítendő. Valamennyi ellenőrző ponton való bélyegzés kötelező. Szakasz megszakítása esetén dupla bélyegzés szükséges. Fontos! Minden bélyegzésnél a keltezést is fel kell tüntetni.

HOKE szakaszainak változtatási jogát a Magyar Gyártmányú Veterán Kerékpárok virtuális múzeuma fenn tartja. Ennek oka, ha újabb település kapcsolódik az útvonalhoz.

Bővebb infó ITT!