Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

A hónap megyéje: Nógrád vármegye
  Nógrád megyei kerékpártúra ajánló.
Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
prev
next

 cyclists 4002948 1280

 Ha egyedül tekersz, ott az esély egy olyan balesetre, amikor senki nem tudja rólad, hol és milyen állapotban fekszel.

Balesetek bárkivel történhetnek. Amikor már igazán nagy a baj, nem az lesz a kérdés, hogy mit tehetsz a megmenekülésedért - hanem az, hogy előtte milyen óvintézkedéseket tettél meg, hogy mások megmenthessenek. Aki már sejti miről beszélek, esetleg ugorjon egyből az alkalmazások felsorolásához, minden további előkészítő rizsa helyett.

Miért foglalkozzak vele? Mit tehetek vele?

 A kerékpározás veszélyes üzem. Van, aki többet kockáztat, de még a legóvatosabb bringást is utolérheti az életveszély. Ha (kis időre) egyedül tekersz, ott az esély egy olyan balesetre, amikor senki nem tudja rólad, hol és milyen állapotban fekszel. Ezt javaslom megelőzni, mivel az ördög nem alszik. Sokat megúszhatsz, de egyszer, "ha eljön Joe Black", az nem vidám.

 Mik a lehetőségek? Két verzió. Céleszköz (kütyü) vagy -szoftver. A cikkben ez utóbbinak néztem utána. Mielőtt belevágunk, a biztonság egy másik vetületét is említenem kell. Lokáció megosztásról lesz szó minden esetben, ezért fontos, ezt a kiemelten személyes adatodat mely szolgáltatóra bízod rá. Az is lehet, hogy aki ma megbízható, holnap válik digitális betörés vagy kémkedés áldozatává és jutnak a te adataid is illetéktelenek kezébe - akár tudtod nélkül, akár sok-sok idővel a felfedezése előtt. (Legutóbb 2018 tavaszán ilyen történt az Under Armour-ral kapcsolatban, de szakmai szemmel mondhatom, ez nem az utolsó eset volt.)

 Előszó végszavaként: ez a "vészhelyzeti / lokációs" ágazat élénken formálódik napjainkban is, jelenleg például van olyan alternatíva (ActivBeacon), ami a mi országunkban nem elérhető, de egyébként köszöni, tör előre. Ez annyit tesz, hogy érdemes áttanulmányozni a kínálatot időről-időre, néha átneveződnek a startupok, néha eltűnnek - néha feltűnnek. HATÁROZOTTAN SAJNÁLOM, hogy pl. a brit Vöröskereszt elsősegély appját maximum lopva lehet importálni hazai telefonokra, ugyanis a Google Play nem teszi számunkra elérhetővé, pedig ott lenne a helye a telefonjainkon. Tökéletesen ide vágó példa:

Funkciók és igények - avagy kínálat kerestetik

Eredetileg lokalizálás és vészhelyzeti értesítés volna a cél, de ezen felül is már szépen alakul a piac. Kisebb vészhelyzetek (pl. egy újabb durrdefekt az utolsó tartalék belsőd után) kezelése, a már említett elsősegélynyújtási segítségek, szervizpontok és más "POI"-k keresése - ki tudja még mi más.. Ezekről említést teszek most, mert a jövőben várom az egybeolvadásokat, de jelenleg nincs egy univerzális Emergency Bike App. Sajna..

Fontos, hogy az app ne zabálja le az akkumulátort, pontosan működjön, minél szélesebb körben használható legyen. Android és iOS fronton egyaránt. Fontos továbbá, hogy ne holmi egyszerű "pozíciómegosztó app" legyen, hanem neccesebb, akár vészhelyzeti szituációkra is bevethető legyen. (Vészhelyzetnek értem, ha eszméletlenül fekszel és nagyon nem tudsz semmit nyomogatni)

 Az alábbi egy átfogó merítés lesz a lehetőségek tárházából, nem fogom a használatot kirészletezni és beállítási útmutatót írni mellé. Talán majd külön cikkben.

What3words - egy alapszolgáltatás, mindenek előtt

A világ egészét 3x3 méteres szeletekre osztotta fel ez a remek kis ázsiai szolgáltató. A létezésének célja, hogy bonyolult, félreérthető, nehezen kezelhető GPS koordináták megosztogatása helyett GYORS ÉS PONTOS pozíciómeghatározással lehessen dolgozni. A világ számos országában katasztrófavédelmi- és mentő alakulatok használják, hogy a civilekkel könnyebben és biztosabban vehessék fel a kapcsolatot. A what3words szolgáltatást sok app használja, de egyébként van neki sajátja is, Androidra és iOS-re egyaránt.

okostelefon a balszerencses bringas vedelmeben 01

Mire ajánlom?

Elsősorban pozíció pontos megosztására másokkal, manuálisan (tehát ha tudatodnál vagy). Legjobb, ha VHF/UHF rádióval tartjátok egymással a kapcsolatot, de persze telefonbeszélgetésben is remekül működik. Ha mindenkinél van okostelefon és épp internet lefedettség is, akkor pozíciódat valószínűleg a kedvenc alkalmazásoddal eddig is meg tudtad osztani az barátaiddal, nem vágyakozol ilyesmire. (Mondjuk kár..) Javaslom, hogy minden laikus ismerősödnek a telefonjára telepíttesd fel az alkalmazást, egyszer még jól fog jönni. Talán csak a legközelebbi fesztiválszezonban egymás felkutatására, talán egy törött lábú haver előkaparásában.

Vészhelyzet kezelésre alkalmas-e?

Minimális mértékben. Ha öntudatlan vagy, semmit nem tud segíteni, minden más esetben viszont jobb szolgálatot tesz, mint a hosszúsági és szélességi fokok magolása. Garantáltan.

Locus Map és OruxMaps - Térképolvasó appok funkciói

Ezekkel az alkalmazásokkal már találkozhattak olvasóink a Bringalap korábbi cikkeiben, esszenciális szoftverek a kerékpárosok, túrázók számára. A Locusban what3words lokáció megosztást lehet végezni, így akinek kényelmesebb, használhatja a kedvenc túraalkalmazásából. Ezen felül a Locus képes egy publikus (mindenki számára elérhető) linket generálni, ahol követhető a mozgásod. Ingyenesen 30 percig, fizetősben korlátlanul. Ennyi az annyi. Én korábban Oruxos voltam, már akkor szemet szúrt a funkció, amivel ide került: inaktivitás riasztó. Megadott ideig mozdulatlan pozció esetén a telefon SMS-ben megadott kontaktoknak elküldi az előre beálltott üzenetet és a GPS lokációnkat (nem what3words sajna).

okostelefon a balszerencses bringas vedelmeben 06

 Mire ajánlom?

Akinek valamelyik szoftver használatban van, kérem, ismerkedjen meg a lokációmegosztó funkcióival és mérlegelje mindennapos használatát.

Vészhelyzet kezelésére alkalmas-e?

A Locus verzió kevésbé, hiszen ott valakinek rá kell néznie a mozgásodra és kitalálnia, hogy nem pisilni álltál meg, hanem mondjuk kificamodott vállal nézed az eget nagybőgőnek. Az Orux már mérsékelten alkalmas, hasonló szabványmegoldást szoktak kialakítani ipari munkások védelmére is, a rádió adóvevőikben.

 Google Maps (Android és iOS) - Köznapi térképolvasó app funkciója

Igen, az almásoknak van Family sharing a Google Maps mellé, az Androidosoknak viszont nincs Family sharing. Ergo, ha valaki a leguniverzálisabb megoldást keresi, feltehetőleg jobban teszi, ha a Google Maps-szel bútorozik össze, így minden okostelefonos ismerőse potenciális segítőtársa lehet a jövőben. A Google Maps elég jól szabályozhatóvá teszi a pozíciód megosztását másokkal, adatvédelmi szempontból rutinos, életvédelmi szempontból kevésbé - nyilván nem volt cél.

okostelefon a balszerencses bringas vedelmeben 02

 Mire ajánlom?

Aki a családjában már használta a mindennapok megolajozására, annak praktikus lehet bringázás közben is aktiválni. Hihetetlen ötleteim vannak, tudom.

Vészhelyzet kezelésére alkalmas-e?

Minimálisan, pont mint a Locus live trackingje, azzal a különbséggel, hogy ez ingyé' van.

Durcal és Life360 - családi lokátor és riasztórendszer

Ez apró kitérő, ha már a Google és Apple családi lokátorairól szó esett. Kezdeném a bringás szemmel kevésbé megfelelő Life360-nal. Meglepődtem a fejlesztőkön - Google. Már érthető, hogy a Maps miért nem fog kifutni ilyen irányban.. Előfizetésalapú cucc, segélyszolgáltatással és egyébbel, az ingyenes verzió és az aktiválható 7 napos próbaidőszak szerintem ajánlott a téma iránt érdeklődő olvasóink számára. De bringás szemmel semmi érdemlegeset nem látok benne sajnos, és ezen az előfizetéseivel nyerhető funkciók sem sokat javítanak egyébként.

okostelefon a balszerencses bringas vedelmeben 03

A Durcal egy spanyol cég ingyenes terméke, családon belül mindenkinek javaslom a kipróbálást! Gamificationnel elérni szándékoznak, hogy akár a tini gyerekek számára is valamiféle vonzalom legyen a családi összetartás erősítése, van benne pontszerzés, chat, fotózkodás, öregek felügyelete. Tetszik, hogy okoseszközökre rá tud kukkantani a Google Fitness adatokon keresztül, így aktivitást, vérnyomást, alvásminőséget, stresszt, véroxigént is tud majd monitorozni (under construction). Sajnos live trackingre nem képes jelenleg, ha látni szeretnéd a másikat mozgás közben, másodpercenként nyomogathatod a frissítés gombot a térképen. Ez a Life360-nál azért szépen meg volt oldva. Talán majd a spanyolcsizma sem szorít kicsit később, ha előbbre jutnak a fejlesztésekkel.

okostelefon a balszerencses bringas vedelmeben 04

 Mire ajánlom?

Családok és baráti körök számára mindenképpen érdekes, használható alkalmazás lehet egymás FOLYAMATOS nyomkövetése (igen, lelőni kb. lehetetlen, kapcsold ki a mobilt vagy a hálózati kapcsolatait). Bringázás tekintetében is.

Vészhelyzet kezelésére alkalmas-e?

Jelenleg minimálisan. Ha a Durcal megkapja pl. a vérnyomásmérés beolvashatóságát, ez nagyban változni fog.

 Busby - az igazi segítő jobb

Elég volt a félmegoldásokból? Jól van na, a főjelenet most következik: a Busby a mindenség, ha valaki jelenleg jobb alkalmazást tud felmutatni, az kérem, ne habozzon és kommentben tegye meg! 2015-ben indult a fejlesztése, mint sok más esetben (ActivBeacon), az egyik alapító bringás balesetét követően. 2019 novemberében tárták nyilvánosság elé, azóta 3 életet mentett meg a szoftver, pedig "csak" párezer sportbarát használja jelenleg, igaz, több millió kilométernyi aktivitást felügyelt rajtuk keresztül. A szoftver nem csak kerékpáros, de gyakorlatilag bármilyen rizikós aktivitás (síelés, lovaglás, stb.) esetén bevethető. Az ingyenes verzió a napi alapokhoz elég, a fizetős csomagban (cirka 800 Ft/hó vagy 8000/év) pedig pár hasznos apróság is a miénk lehet (hirdetésmentesség, 1 helyett 5 vészhelyzet esetén értesítendő kontakt). Pontokat lehet gyűjteni náluk, amikért hasznos ajándékok (most például egy Hedkayse bukósisak) nyerhetők el. A legtöbb appban vannak előre megadható lokációk, itt konkrétan Safe Zone-ok (pl. otthonunk és 200m-es hatósugara), amit elhagyva automatikusan élesedni tud a védelem. A telefonod gyorsulásérzékelői riasztják az appot, ahol 30 másodperced van a riasztás leállítani. Ha nem vagy rá képes, a megadott vészhelyzeti kontaktjaid értesítést kapnak a lehetséges balesetről, a lokációdat what3words beméréssel adja át nekik az app. Én átlopnám a Durcalból a Fitness adatok figyelését, pl. vérnyomásadatokat és véroxigén szinteket is jó lehet tudni egy-egy ilyen esetben, mondjuk a riasztás után 1-2 perccel.

okostelefon a balszerencses bringas vedelmeben 05

 Mire ajánlom?

Minden kerékpárosnak, azonnal, mindig. Ha tetszik az ötlet és feltelepíted, köszönettel veszem, ha meghivatkozol engem a Referral Code-ommal: LOR453090.

Vészhelyzet kezelésére alkalmas-e?

Igen, nagyon is.

Verdikt

A fentiek szerintem magukért beszéltek. Személyes véleményem, hogy ez a terület még tartogat számunkra meglepetést, örömmel tölt el, hogy a témát ennyire aktívan próbálják fejleszteni többen is. Egyenlőre azt mondanám: Busby minden sportbarátnak, what3words minden rokonnak és megtetted az alapvető elővigyázatosságot saját életed védelme érdekében. Appra fel!