Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

zefal pulse b2 es elite turacio 011

Zefal és Elite termék teszt

Körülbelül egy hónapja hívott a termékek hazai forgalmazójától (Paul Lange Hungary Kft) a marketinges kolléga, hogy egy kulacstartót és egy kulacsot kellene bemutatni az olvasóinknak.

-Semmi akadálya – mondtam – de a kulacstartó csak piros lehet!

Szabi jót röhögött piros mániámon, de végül is az óhajtott színben kaptam meg a terméket. Persze azért húzta az agyam, hogy ő eredetileg a Pulse Carbonra gondolt, de az csak feketében létezik. (Ez a legdrágább a Zefal hazai kínálatában.)

zefal pulse b2 01

Ennyi műhelytitok után bemutatom nektek a Zefal Pulse B2 kulacstartót. Anyagát tekintve kompozit, azaz több, - jelen esetben két – összetevőből összeállított, és azok hasznos tulajdonságait kihasználó társított anyag. A kulacstartó esetén a megerősített központi szerkezet (fekete) biztosítja a szükséges merevséget a kulacs megtartása érdekében. Még a technopolimer gyanta (esetemben a piros rész) a rugalmasságot és a megnyerő kialakítást adja.

A Zefal Pulse B2 29 g-os tömegével nem mondható nehéznek, bár tény vannak tőle könnyebb kulacstartók is. Kilenc szín közül válogathat az érdeklődő.

Eddigi tapasztalataim alapján a fél literes kulacsot jól tartja, nem is igazán karcolta meg. 4590 Ft-os árral vásárolható meg a kerékpárboltokban.

zefal pulse b2 03

A kulacs alján a felirat meglepő és számomra örömteli. (Bár azt mondják, ami nem Kínában készült az mind hamis!)

Tetszés index 5/5

Nézegetem, nézegetem ezt a kulacstartót, de nem igazán tudok belekötni. Könnyű, szép, teszi a dolgát. Kell ennél több?

Ezek után nézzük a kulacsot. Ez, keresztségben az Elite Turacio nevet kapta és kategóriáját tekintve a hőtartó kulacsok közé tartozik. (Az meg van, hogy az Elite 6 -féle hőtartó kulacsot gyárt? És az, hogy van olyan -Deboyo-, ami 12 órán át tartja a hőmérsékletet? Ezt télen tesztelném…)

elite turacio 01

Mire is jó egy hőtartós kulacs? Remélem ez a kérdés senkiben sem merül fel. Hiszen amilyen jó télen a röpködő mínuszokban egy pohárnyi forró tea, olyan jól esik nyáron a forróságban a nem pisi melegségű víz kortyolgatása menet közben. Az általam próbált kulacs elsősorban nyáron, a folyadék melegedését hivatott megakadályozni.

A fél literes kulacs BPA mentes, mint az összes Elite kulacs. Ez azt jelenti, hogy nem biszfenolból (BPA) előállított műanyagból készült.

Kutatások kimutatták, hogy a BPA bejuthat élelmiszerekbe vagy italokba a BPA-ból készült tartályokból. Ami gond, mert ez az anyag a magzatok, csecsemők és gyermekek agyára, viselkedésére és prosztata mirigyére hathat károsan. Sőt, a BPA és a megnövekedett vérnyomás között is lehetséges kapcsolat.

elite turacio 02

A kulacs egyik érdekessége, hogy dupla falú (polietilén), és a falak között parafa található, amely mint tudjuk igen jó hőszigetelő. A gyártó ajánlása szerint maximum 40 °C-os folyadékot lehet bele tölteni, ami 3 órán át tartja a hőmérsékletet. Az én „labor” tesztem alapján szoba hőmérsékleten (20 C) a 3 óra alatt a folyadék hőmérséklete (40 C), 3 fokot csökkent. Úgy gondolom, nyári viszonyok között, amikor egy óra alatt illik fél liter vizet elfogyasztani, ez a 3 órás hőtartó képesség elegendő.

A műanyag és parafa oldal másik nagy előnye, hogy az kényelmesen összenyomható, ami a hagyományos kulacsokhoz teszi hasonlatossá. Ha már az oldalfalnál tartunk itt említem meg, hogy jelenleg 4 színvariációval kapható.

A kulacs másik érdekessége a kupakja. Ez gyakorlatilag négy részből áll. Viszonylag könnyen szétszedhető, így tökéletesen tisztítható. A piros rész kupak alapja, ami magába fogadja a csutorát (fehér), a fekete koronát és az annak tetejét borító gumi kupakot (kicsi piros). Ennek forgatásával lehet a kupakot a kulacsról lecsavarni és megtölteni. (Ezzel sok újat nem mondtam.) A fekete rész elforgatásával lehet nyitni és zárni a csutorát. A csutora (fehér) belső részén egy szilikon membrán található, amely nyitott állapotban a csepegést akadályozza meg. Ez a bonyolult kupak teszi a rendszert 100%-ban csepp mentessé. Akár fejre fordítva sem csepeg ki belőle semmi!

elite turacio 03

Jó hír viszont, hogy a kupak könnyen szétszedhető, ami igencsak megkönnyíti a tisztítását, gombamentesen tartását.

A koronát a kinyitási helyzeten túl kell kicsit forgatni. Nem kell tőle félni, nagyobb erő kell hozzá, mint a nyitáshoz. Ekkor a korona felenged és széthúzható. Az összeszerelésnél a koronán lévő nyilacska a nyitott állás után álljon egy picivel és egy kis nyomással az összetevők a helyükre pattannak.

Használatát szokni kell. Indulás előtt megnyitod és úgy hagyod. Ha szomjas vagy, iszol. Menet közben a korona forgatása kicsit körülményes, de nincs rá szükség. A kulacs első használat előtt sem büdös. Nincs az az irtózatos műanyag szaga, ami az alsó kategóriát jellemzi. Ára 5290 Ft

Tetszés index 4/5

Nincs kifogásom a cucc ellen jó, jól használható, megfelelő kényelmet (hűvös víz) ad. Jó pofa a kupak. Két dolog miatt nem kapott 5 pontot. Egyrészt az már megkapta a kulacstartó, másrészt nem Olaszországban az anyacég otthonában gyártják, hanem - most kapaszkodj meg, nem is Kínában (tehát ez is hamis)- Horvátországban.

A Tetszés index a bringalap.hu tesztelőinek abszolút, előítéletektől nem mentes, szubjektív véleményét mutatja.

Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.

5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. Egy termék esetén az imádat felső foka!
4/5 megvenném
3/5 jól használható
2/5 (szódával) elmegy, használható
1/5 nem tetszett