Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

A hónap megyéje: Nógrád vármegye
  Nógrád megyei kerékpártúra ajánló.
Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
prev
next

szerszam2017 01

Avagy, ami mindenképp legyen nálad. (Még akkor is ha műszaki analfabéta vagy.)

Fiúk, lányok higgyétek el, az alábbi szerszámok a legszükségesebbek, amelyet minden bringázáskor magaddal kell, hogy vigyél. Nem baj az, ha nem tudod használni, hiszen megadod a lehetőséget mindenkinek (akivel összefutsz), hogy segíthessenek rajtad, hogy ne kelljen órákon át sétálnod a kerékpárod mellett, mivel nincs nálad pl. imbuszkulcs...

Az alábbiakban bemutatott szerszámokat tartós tesztre kaptam a forgalmazó, Paul Lange Hungary Kft-től. Hogy miért? Egyrészt, hogy bemutathassam őket, másrészt, hogy tartósságukat letesztelhessem. Ehhez tudnotok kell azt az infót, amit ők tudnak. Van egy vállalkozásom, amelyben több mint száz kerékpár várja alkalmi kerékpárosait. Ezek szervizelése közben tesztelem immáron 4 hónapja az itt bemutatott szerszámokat.

Ezután a kis bevezető után nézzük mi is az amire szükséged lehet?

Legyen minden csavarhoz kulcsod, hiszen bármi meglazulhat. Ez így elsőre meredeken hangzik, de ez az igazság. Nézd át a bringádat, írd össze mit, mivel tudsz meghúzni/kilazítani. (Azt azért elárulom, hogy minél modernebb a kerékpárod, annál kevesebb eszközre lesz szükséged. Ne feledkezz meg a speciális szerszámokról sem: küllőkulcs, láncbontó, gumileszedő. (Az egyéb különleges szerszámot ne erőltesd, ha csak nem Üzbegisztánba mégy. Ha igen, akkor bocs, ez a cikk nem neked íródott.)

Ha azt szeretnéd, hogy ezek minél kisebb helyet foglaljanak, akkor vegyél multiszerszámkészletet, amely precíziós otthoni szervizelésre ugyan nem a legjobb, de arra, hogy útközben elhárítsd a hibát arra tökéletes. Ilyen például az alábbi.

PRO15 miniszerszám
Mérete:7cm X 4,5 cm X 0,8 cm. Tömege 123g. Mint láthatod kicsi és könnyű. Van rajta:

Imbuszkulcs (2; 2,5; 3; 4; 5; 6-os és egy speciális (imbusznak nem nevezném, mert lapos, csavarhúzónak sem, mert nem hegyes), amely a pedál meghúzásához, vagy a sár pedálból, cipőből takarításához nagyszerűen használható.

Torx kulcs (T10 és T25) amit, általában a tárcsafék tárcsa agyra erősítéséhez használnak.

Egy csillagcsavarhúzó. A folyamatosan meglazuló prizmákhoz, és egyéb helyekre.

Láncbontó, hogy ne kelljen egy láncszakadás miatt több tíz kilométert sétálnod az erdőben vagy az Alföld rónáin.

Küllőkulcs (3,5; 3,6; 4 és 4,4-es), hogy a kerék betegségeit javíthasd.

Ha jól utána számolsz meg is van a 15 funkció. (Van a szerszámon egy négyzet alakú lyuk. Azt hittem, hogy találtam +1 kulcsot, egy 8-as, vagy 9-es anyához való villás kulcsot, de sajnos nem...

szerszam2017 02

Kicsi, könnyű és tartós nem fogsz benne csalódni!

Ez a szerszámkészlet tartalmazza a minimumot, ami kellhet utad során. Amit hiányoltam róla, az egy hagyományos csavarhúzó fej a T10 torx helyett. A szerszám használható, néha nem túl kényelmes a rövid szár miatt, de minden útközbeni javítást el lehet vele végezni, amihez van rajta kulcs. Anyagát tekintve, valami jó minőségű szerszám-acél lehet, mivel az eddigi használat nem mutatta az anyag kopását, pedig jó néhány imbuszt meghúztam vele.

Ára 9 900 Ft. Ami nem kevés, de ha nem akarsz az olcsóbb és így gagyibb anyagból készültekkel kísérletezni, akkor vedd meg bátran.

Tetszés index 4/5

Schwalbe gumileszedő szerszám
Mit lehet erről az egyszerű eszközről írni? 3 db-ot adnak egy csomagban, (Jelzem 2 db használata eddig nekem még mindig elég volt.) szép kék a színe, nem hajlik nagyon, még nem sikerült eltörnöm.

szerszam2017 03

Kettőn már látszódnak a használat jelei. A harmadik egyelőre csak dísznek van.

Mielőtt kipróbáltam, kicsit féltem tőle, hogy széles a feje és nehéz lesz vele dolgozni, de nem okozott problémát.

Ára: 1190 Ft

Tetszés index 4/5

Zefal Profil Mini GR1 pumpa
Régen 2-3 évente cserélgettem a pumpáimat, vagy azért mert elhagytam, vagy mert találtam egy jobbat. Álmaim pumpája egy álló pumpa kicsinyített mása volt. Kb. 10 éve egy ilyet megláttam és megvettem. Azóta is azt használom.

Amikor ezt a Zefal pumpát a kezembe adták, nagyon megörültem neki. Hiszen ez is olyan, mint amit jó tíz éve megvettem. Mit is tud?

Van egy kihajtható taposója a lábadnak, így stabilan áll a földön. Szép hosszú gumis szára, hogy a szelephez kényelmesen elérjen. A markolata kihajtható, hogy könnyű legyen vele pumpálni. A háza fém, hogy nagyobb nyomást (jelen esetben akár 10 bar) is bele pumpálhass a gumidba. Ja és van rajta nyomásmérő, hogy tudd, mennyit fújsz a belsőbe.

szerszam2017 04

Nem kicsi, de használata nagyon kényelmes.

Ehhez a pumpához jár egy tartó is, hogy a kulacsod alá kényelmesen felrakhasd. (Az enyémhez anno nem volt, így folyamatosan a hátizsákomban figyel.

A pumpa ára 12 500 Ft. A jó hírem, ha ilyet veszel, akkor legközelebb csak akkor költesz pumpára, ha ezt elhagyod.

Tetszés index 5/5

Belső
Ezt nem is magyarázom egy mindig legyen nálad!

Ha az alábbi csomagot összerakod nyugodtan indulhatsz útnak, kicsi az esélye, hogy a technika meghibásodása tönkre tenné a túrádat.

szerszam2017 05

Hölgyek, urak! Ez a minimum, amit magaddal kell vinned.

A bemutatott szerszámokat a Paul Lange Hungary Kft forgalmazza hazánkban. Keresd a a kedvenc kerékpárboltodban.

A Tetszés index a holkerékpározzak.hu tesztelőinek abszolút előítéletektől NEM mentes, szubjektív véleményét mutatja.
Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.
1/5 nem tetszett
2/5 (szódával) elmegy, használható
3/5 jól használható
4/5 megvenném
5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. (Egy termék esetén az imádat felső foka!)