Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

Trakerkprok2011Olvasóinknak egy cikksorozattal kedveskedünk, amely bemutatja a hazánkban kapható túrázásra szánt kerékpárok nagy részét.

Cikk sorozatunkban be akartuk mutatni a hazánkban forgalmazott túrázásra ajánlott kerékpárok teljes palettáját. E-mailben megkerestük a forgalmazó cégeket, hogy küldjék bátran ami van. Végül 6 volt az aki úgy érezte, hogy képviseli márkáját ebben a cikkben. Úgyhogy ha nem is teljes képet adunk a 2011-es választékról, de egy nagy szeletet mindenképp bemutatunk. Véleményem szerint a forgalmazók magva képviselteti magát. Aki meg nincs itt, az nem szeretné ha kerékpárját megismernénk.

Először tisztázzuk le, hogy mit is jelent a túrázás? Mi a kerékpártúra? Ha ezt a kérdést feltesszük, szinte mindenki előtt a nagy csomagokkal felpakolt aszfalton haladó kerékpáros jelenik meg. A forgalmazók is erre a kategóriára gondoltak, amikor elküldték kerékpárjaikat a cikkhez. Ennyiből áll a túrázás? Véleményem szerint nem, hiszen ott van egy másik vonal is. A hátizsákos/övtáskás túrázó aki aszfalton, vagy terepen hátizsákkal a hátán fél, egynapos túrákat teker. Ő egy másik kategória. Ezt ne felejtsük el.

Ezek alapján a túrázásra használt kerékpárokat két kategóriára osztom:

  • Aszfalton, könnyű terepen csomagos, vagy hátizsákos túrázásra ajánlott kerékpárok
  • Nehéz, hegyi terepen hátizsákos túrázásra használt kerékpárok

Az első típussal elsősorban aszfalton, vagy jó minőségű földutakon kényelmes a bringázás. Ezekkel a kerékpárokkal be lehet vállalni bátran az egynapos hátizsákos, illetve a többnapos csomagos túrákat is. Le lehet velük merészkedni az aszfaltról is, hiszen a jobb minőségű földutakkal, akár a hegyekben is kényelmesen megbirkóznak. Fontos követelményük, hogy lehessen rájuk csomagtartót szerelni. Hogy felszerelésünket legyen hová pakolni. Ezen kerékpárok láncvillája hosszabb, mint a versenyzésre szánt kerékpároknál, így lábunk nem akad bele minden hajtásnál a csomagba.

A második típus élesen nem különül el a versenyeken/maratonokon használt kerékpároktól, de mégis más. Hiszen egy csúcskategóriás XC gép karbon nyergében én nem szeretnék 50-100 km-t hajtani.

Ebben a cikk sorozatban az első típusba tartozó kerékpárokból kapunk ízelítőt. Valamint lesz két csúcsgép a második kategóriából. Ha már megtisztelt a forgalmazó és elküldte, mi bemutatjuk azokat.

1 rész: Túrakerékpárok acél vázon

Három márkától három típust kaptunk egy árkategóriában. Hauser Grizly, Gepida Alboin 100, Caprine Wheelman. Közös jellemzőjük, hogy 28” keréken gurulnak, acél vázuk van és acél merev villával rendelkeznek. Váltójuk a Turney családból került ki, váltókaruk markolat váltó. Csomagtartóval, sárvédővel mindegyik fel van szerelve. Mindhárom kapható férfi és női változatban is.

Ami különbség elsőre kitűnik az a világítás. A Gepida Alboin 100 fel van szerelve világítással, a másik két kerékpár viszont nem.

hauser_grizzly_28_ffi_bar_ar2 alboin_100_noi_copy wheelman_ffi_feherbarna_R
név Grizzly 28" ALBOIN 100 Wheelman
forgalmazó Hauser Olimpia Kerékpár Kft. Caprine
kerék méret 28” 28” 28”
váz HI-TEN acél HI-TEN acél HI-TEN acél
villa merev villa merev villa merev villa
váltókar Shimano RevoShift SHIMANO SL-RS35 Shimano RevoShift
hátsóváltó Shimano Tourney SHIMANO TX-35 Shimano Tourney
hajtómű Prowheel 170 alu PROWHELL 28-38-48/170 MM Shimano FC-M131 alu
fékkar Trinity GEPIDA ALLOY Tektro
súly n.a n.a n.a
csomagtartó van igen igen igen
csomagtartó szem a vázon igen igen igen
KRESZ előírásoknak megfelel* nem igen nem
ajánlott bolti ár 57 400 Ft 58 900 Ft 59 900 Ft

*A kerékpár abban az esetben felel meg a KRESZ előírásainak, amennyiben fehér színű első és piros színű hátsó lámpával, egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő prizmával, csengővel, borostyánsárga színű küllőprizmával (legalább az első keréken) rendelkezik. Mi nem tartjuk hátránynak, ha ez alapból nincs rajta a kerékpáron, hiszen így a vásárlóé a választás szabadsága. Mindenesetre fontos tudnod kedves vásárló, hogy ezt még a bringa vásárlásakor bele kell kalkulálnod a vásárlás költségeibe!


Kapcsolódó cikkek: A „tökéletes” túra kerékpár

Folytatjuk...