Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

6a1901757b3e8d1630c06827f5e8e5ac

Ez volt a 2021-es verseny utolsó napja.

Röviden
Rengeteg kerékpáros szurkoló lehetett a szemtanúja a helyszínen vagy a televíziós készülékek előtt a 42. Tour de Hongrie záró szakaszának. A gyönyörű budapesti körpályán a TREK-Segafredo sprintere, a belga Edward Theuns volt a leggyorsabb. Az összetett verseny állása már nem változott, az ausztrál Damien Howson vehette át a fődíjat a Hősök terén.

Visszatért Budapestre a Tour de Hongrie: a Magyar Körverseny történetében 2017-ben járt legutóbb a fővárosban a legrangosabb magyar kerékpáros viadal. Budapest gyönyörű épületeit, látványosságait most az egész világon élőben láthatták a televízió nézők, a Magyarországon fogható csatornák közül természetesen az M4Sport ezt az etapot is élőben közvetítette, de ezúttal az Eurosport2-n is élőben lehetett követni a versenyt.

img 9862

A Hősök tere és a Városliget környékén kijelölt 92 kilométeres versenytávon már nem tartalékoltak a versenyzők, már az első körön 52 kilométer/órás átlagsebességgel száguldott végig a 117 főből álló mezőny. Az első körben a magyar bajnoki trikós Filutás Viktor és a válogatottban tekerő dr. Rózsa Balázs próbálkozott szökéssel, majd a második kör elején Fetter Erik próbált meg ellépni, három társával szépen gyűjtögette is a másodperceket.

A négyesből a belga Jordi Warlop (Sport Vlaanderen-Baloise) nyerte meg az első és a második, az olasz Manuele Boaro (Astana-Premier Tech) pedig a harmadik gyorsasági részhajrát, de a szökés ellenére várható volt, hogy a sprinterek csapatai végül nem változtatnak a taktikán, s az utolsó körre begyűjtik az összes szökevényt. Így is történt, a sok WorldTeam és ProTeam úgy rendezte a sorokat, hogy végül mezőnyhajrá döntsön az utolsó etap legjobbjáról.

Rengeteg kerékpáros szurkoló várta a végső sprintet az Andrássy úton és a Hősök terén. A TREK-Segafredo csapata szervezte meg a legjobban a sprintet, a belga Edward Theuns csaknem egy kerékpárhossznyi előnnyel szerezte meg az első helyet, a budapesti szakaszgyőzelmet.

„Nagyon boldog vagyok, hála az égnek most minden jól alakult, a korábbi mezőnybefutókon nem volt szerencsénk, hibákat is elkövettünk, ma viszont mindent egy lapra tettünk fel, és sikerült. Tudtam, hogy gyorsak a lábaim, de ezt nem mindig könnyű megmutatni” – mondta Edward Theuns, aki a csapatának is köszönetet mondott a támogatásért.

6a1901757b3e8d1630c06827f5e8e5ac

Ahogyan az várható volt, az utolsó etap már nem változtatott a megkülönböztető mezek sorsán, a szombati kékesi befutón remeklő Damien Howson (Team BikeExchange) lett az idei Tour de Hongrie összetett győztese, ő vihette haza a sárga mezt. A körverseny több mint kilenc évtizedes történetében először diadalmaskodott ausztrál kerékpáros! A legjobb sprinternek járó zöld mezt a német Phil Bauhaus (Bahrain-Victorius), a legjobb hegyi menőt illető piros mezt a lengyel Maciej Paterski (Voster ATS) szerezte meg, s a 42. Tour de Hongrie fehér trikósa, a legjobb hazai kerekes Pelikán János lett.

Összességében elmondhatjuk, a mieink helyt álltak minden idők eddigi legerősebb Tour de Hongrie mezőnyében, felvették a versenyt a világ élvonalába tartozó kerekesekkel. Azért a WorldTeamek megmutatták, miért sorolják őket a legfelső kategóriába: a Tour de Hongrie mind az öt szakaszát WorldTeam-versenyző nyerte, s az összetett dobogójára is csak ebből a kategóriából tudtak bekerülni.

Gyönyörű öt napot zárt a Tour de Hongrie, amely magasabb szintre pályázik: szeretne bekerülni a ProSeries nevű sorozatba, amelyen esély nyílik rá, hogy még erősebb mezőnnyel, még rangosabb versenyt láthassanak a magyar szurkolók.

Damien Howson elmondta, egyetlen dolguk volt: biztonságosan megérkezni. „Tudtuk, hogy sprint lesz a végén, nyugodtnak kellett maradnom és jól helyezkedni” – értékelt az ausztrál bringás az MTI-nek.

 vza1373

A szakasz legjobb magyarja a huszadik pozícióban beérő válogatott Karl Ádám lett, amíg Pelikán János végzett az összetettben a legjobb magyar bringásként huszonharmadik helyével, így megtartotta a fehér trikót.

Karl Ádám kiemelte: nagyon jól esett neki a sok szurkolást, amikor hallotta, ahogy kiabálják a nevét. „Az utolsó kanyarra hátrébbról fordultam az előre eltervezettnél, ötszáznál muszáj volt elkezdenem sprintelni, hogy előrébb jöjjek, így viszont a záró kétszázra elfogytak a lábaim” – fejtette ki. Hozzáfűzte: mindent megtett, amit tudott, most így alakult a befejezés.

Pelikán János az MTI-nek elárulta, ideges volt az eső és az úton lévő víztócsák miatt, ám a szél és a nap felszárította a vizet a pályáról.

„Magamat meglepve tudtam annyira agresszív lenni, hogy nem kellett idegeskednem amiatt, hogy hátul helyezkednem, ott tudtam maradni az elején, ahol könnyebb és nem is annyira veszélyes. Ez volt a cél, hogy elöl megjöjjek és ne essek el” – idézte fel a záró etapot a fehér trikós.

Az összefoglalókat az alábbi időpontokban láthatják hazánkban:

Május 16., vasárnap
21:00–22:00: Eurosport1 (5. szakasz, összefoglaló)

Május 17., hétfő
0:30–1:30: Eurosport2 (5. szakasz, összefoglaló)
8:00–9:00: M4Sport (5. szakasz, összefoglaló)
21:00–22:00: Eurosport1 (Tour de Hongrie, áttekintő összefoglaló)

Május 18., kedd
3:00–4:00: Eurosport1 (Tour de Hongrie, áttekintő összefoglaló)
5:00–6:00: Eurosport2 (Tour de Hongrie, áttekintő összefoglaló)
7:00–8:00: Eurosport2 (Tour de Hongrie, áttekintő összefoglaló)
8:30–9:30: Eurosport1 (Tour de Hongrie, áttekintő összefoglaló)
10:00–11:00: Eurosport2 (Tour de Hongrie, áttekintő összefoglaló)

EREDMÉNYEK

5. szakasz, Budapest–Budapest (92 km):

1. Edward Theuns (belga, TREK-Segafredo) 1:55:46
2. Olav Kooij (holland, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Timothy Dupont (belga, Bingoal Pauwels Sauces WB) a. i.
4. Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious) a. i.
5. Matteo Malucelli (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.
6. Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe) a. i.

Az összetett versenyben:

1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Damien Howson (ausztrál, Team BikeExchange) 18:07:10
2. Ben Hermans (belga, Israel Start-Up Nation) 16 mp h.
3. Antonio Tiberi (olasz, TREK-Segafredo) 24 mp h.
4. Orlando Garcia Sosa (kolumbiai, Caja Rural-Seguros RGA) 32 mp h.
5. Stefan De Bod (dél-afrikai) 45 mp h.
6. Laurens Huys (belga, Bingoal Pauwels Sauces WB) 51 mp h.
...
23. Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) 1:32 p h.

  • A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért) Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious)
  • A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben a Cofidis díjáért) Maciej Paterski (Voster ATS)
  • A legjobb magyar versenyző: (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért) Pelikán János (Androni Giocattoli Sidermec)