Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

6551e43d40f7661e78c03ea4ca8311f0

Célfotó döntött Tatán

Röviden:
A Veszprém és Tata közötti 142 kilométeres etap végén sprintbefutó döntött: a Bahrain-Victorious német sprintere, Phil Bauhaus megszerezte második szakaszgyőzelmét is az idei Tour de Hongrie versenyén, ezzel visszavette az összetett legjobbjának járó sárga mezt.

A Tour de Hongrie harmadik szakaszának rajtjára ünnepi hangulatban készülődtek a rendezők, Valter Attila Giro-sikerének tiszteletére rózsaszínű szalagot viseltek a szervezők, de ilyen szalagot kaptak a kísérőautók is. A nagy magyar siker erőt ad az itthon tekerőknek is, erről nyilatkoztak a Tour de Hongrie magyar indulói.

21mp0143

Pénteken a Veszprém és Tata között kijelölt 142 kilométeres útvonalon, enyhén dombos terep várt a versenyzőkre, s már a szakasz első negyedében kialakult egy öt fős szökevénycsapat, amelynek tagjai megpróbálták a lehető legtöbb hegyi és gyorsasági részhajrá pontot begyűjteni.

A lengyel Voster ATS két lengyel menője, a piros mezes Maciej Paterski és Patryk Stosz gondoskodott róla, hogy a hegyi hajrák pontjainak többsége a csapatban maradjon, Hárskútnál és Pannonhalmán is elvitték az első helyet, így az már a szakasz felénél eldőlt, hogy a legjobb hegyi menőnek járó piros trikó marad a lengyeleknél.

A nap szökésében – ami már az első húsz kilométeren kialakult – öten harcoltak ki helyet maguknak, a két lengyel mellett a spanyol Lozano (Novo Nordisk), a szlovén Jarc (Adria Mobil) és Szöllősi Ferenc a magyar válogatottból tekert sokáig elöl. Az előnyük egyszer sem érte el a négy percet, a mezőny csak ennyire engedte őket előre, mindenesetre a nap összes részhajráján maguk között osztoztak a pontokon és az időjóváírásokon.

A hajrára Stosz leszakadt a szökevénybolyról, Szöllősiék pedig kitartóan próbálták tartani az előnyt, de ahogyan az várható volt, a sprintre készülődve az erős csapatok nagyobb tempóra kapcsoltak és bedarálták a szökést.

Alig öt kilométerre a céltól egy szerencsétlen bukás történt, a boly jobb szélén öten akadtak össze, sajnos köztük volt egy magyar bringás, Fetter Erik (EOLO-Kometa) is, szerencsére – ha némi hátránnyal is – végül célba tudott érni. A célegyenes előtti kanyarokban egy újabb bukás zavarta meg a sprinterek csapatainak munkáját, több esélyes is belekeveredett, így aztán az első etapon győztes német Phil Bauhaus és a két évvel ezelőtti Tour de France-on a sárga trikót is viselő holland Teunissen vívott kiélezett csatát a győzelemért. Olyan kicsi volt a különbség kettejük között, hogy célfotóra is szükség volt, amely Bauhaus sikerét erősítette meg. A Bahrain-Victorious első embere ezzel visszaszerezte a sárga és a zöld mezt is a versenyben.

6551e43d40f7661e78c03ea4ca8311f0

A piros mez sorsa már a szakasz során eldőlt, azt Paterski viseli továbbra is, ahogyan a legjobb magyarnak járó fehér mez gazdája sem változott, továbbra is Pelikán János a legmagasabban rangsorolt hazai kerékpáros, aki az összetett versenyben a tizedik helyen áll. A szakasz legjobb hazai bringása a magyar válogatott sprintere, Karl Ádám lett, aki a tizenhatodik helyen ért célba.

„Nagyon ideges volt végig a szakasz a szél és az etapot nyitó emelkedő miatt” – értékelt az MTI-nek a fehér trikót megőrző Pelikán János. Felidézte: az utolsó harminc kilométeren mindenki nagyon igyekezett jó pozíciót elfoglalni, így a városon kívül, majd azon belül is következtek be bukások. – „Nagyon félelmetes volt belülről, veszélyesnek tűntek a kanyarok, amik szerintem néhol porosak is voltak. De inkább a versenyzők összeakadása okozta a problémákat.”

Kitért rá: örül, hogy rajta maradt a fehér trikó, bár nem bánta volna, ha a szökésben lévő Szöllősi átveszi, mivel másodlagos cél volt számára. Szombaton pedig kilencvenkilenc százalékos valószínűséggel elveszti saját belátása szerint. „Fetter Erik és többen mások is jobb hegyimenők nálam. De örülök, hogy rajtam lehetett és holnap is viselhetem” – szögezte le.

 vzb7975

Május 15-én szombaton a Balassagyarmat és Gyöngyös-Kékestető között kijelölt 202 kilométeres útvonalon, hegyi befutóval teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során két hegyi (Mátraháza és Kékestető), illetve három gyorsasági (Szécsény, Mátrafüred és Mátrafüred) részhajrára is sor kerül. A rajt Balassagyarmaton, a Civitas Fortissima téren 12:40-kor lesz, a befutó pedig Gyöngyös-Kékestetőn, várhatóan 17:43-kor.

Az élő közvetítéseket és összefoglalókat szombaton az alábbi időpontokban láthatják hazánkban:

  • 0:30–1:30: Eurosport2 (3. szakasz, összefoglaló)
  • 0:35–1:35: M4Sport (3. szakasz, összefoglaló)
  • 8:00–9:00: M4Sport (3. szakasz, összefoglaló)
  • 8:30–9:30: Eurosport1 (3. szakasz, összefoglaló)
  • 16:00–18:00: M4SPORT (4. SZAKASZ, ÉLŐ) – élőben a www.m4sport.hu oldalán is
  • 21:00–22:00: Eurosport1 (4. szakasz, összefoglaló)

EREDMÉNYEK

3. szakasz, Veszprém-Tata (142 km):

1. Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious) 3:17:30
2. Mike Teunissen (holland, Jumbo-Visma) a. i.
3. Fred Wright (brit, Bahrain-Victorious) a. i.

Az összetett versenyben: 1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious)
A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért) Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious)
A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben a Cofidis díjáért) Maciej Paterski (Voster ATS)
A legjobb magyar versenyző: (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért) Pelikán János (Androni Giocattoli Sidermec)

Szöveg és fotó: tdh.hu