Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

 kerekparos muzeum nyilik a napokban balassagyarmaton 04

Meghívtak és megnéztük

Balassagyarmaton vagyunk, a Tesco parkolójában. Annak is a legszélén, amely a Mikszáth Kálmán út mellett található. Nézzük a túloldalon lévő érdekes épületet, amelynek falára kerékpáros témát festettek. Ez lenne a múzeum.

kerekparos muzeum nyilik a napokban balassagyarmaton 01

Belépve, az előtér még kesze-kusza, hiszen még a megnyitásra készülnek, de a kiállító tér már szép. A 200 m2 területen közel 100 kerékpár látható itt az 1800-es évektől. Futóbiciklik, velocipédek sorakoznak egymás mellett, majd a magyar kerékpárgyártás remekei. Weiss Manfrédok, Velvartok, jó pár bringa a Rákosi Mátyás Művekből és természetesen Csepelek. Található itt jó pár kétkerekű a Keleti Blokkból, Favorittól a Fecskéig.

kerekparos muzeum nyilik a napokban balassagyarmaton 02

A Múzeumot ma divatosan szólva közösségi megmozdulással hozták létre. A helyet egy lelkes helyi vállalkozó, Olexa Miklós biztosította, aki az egésznek a motorja. Az idén induló Ipoly túrarendszert is ő üzemelteti. Kérdésemre, hogy hogy indult ez az egész, az alábbiakat mondta:

- Az ötlet onnan jött hogy kerestem ütős idegenforgalmi attrakciót az Ipoly Túrarendszer vonzerejének növeléséhez. Tavaly a Tour de Hongrie balassagyarmati rajtjánál Siklósi János és Márton Bálint kiállítottak néhány régi versenybringát. Meghívtam őket, letárgyaltuk. Azt mondták hogy ha én megcsinálom a múzeumot, akkor ők hozzák a bringákat, meg a gyűjtőket. Októberben nekifogtam, most meg kész vagyunk.

 kerekparos muzeum nyilik a napokban balassagyarmaton 03

Bringatúra az Ipolynál
A Balassagyarmathoz kötődő Olexa Miklós vállalkozó, utazgatva döbbent rá, hogy mennyire nincs fogalma a kissé északabbra elterülő vidék megannyi érdekességéről. Elkezdte módszeresen felderíteni ezeket, majd afféle jótét lélekként, közösségi emberként, arra tette fel életét és energiáit, hogy ezeket megismertesse másokkal, szélesebb publikummal is. „Fel-vidékre! Felvidékre!” – lehetne a jelszava. Kieszelte, hogy kerékpáros turizmust kellene szervezni az Ipoly-mentére, kijelölt kerékpáros túraútvonallal…Érdekel? Katt IDE!

ipoly tura01 05

 A kerékpárok több mint 7 gyűjtő féltve őrzött gyűjteményéből kerültek ki. Közülük a három legjelentősebb: Siklósi János, Sajgó Csaba és Márton Bálint. Lencsés Zsolt, aki korábban 14 évig a Vatikánban dolgozott, mint freskófestő mester baráti alapon festette meg a múzeum fentebb említett külső homlokzatát.

kerekparos muzeum nyilik a napokban balassagyarmaton 04

- Melyek a múzeum legizgalmasabb tárgyai? - kérdezem Olexa Miklóst. Válasza meglepett, bár sok mindenre fel voltam készülve.

- A legizgalmasabbak talán a fából és kovácsolt vasból készült ős biciklik és a velocipédek. De az ország legöregebb versenybiciklije 1892-ből, meg a legöregebb pálya versenygép 1908-ból is egyedülálló -mondta.

kerekparos muzeum nyilik a napokban balassagyarmaton 05

Úgy érzem van miért Balassagyarmatra látogatni. A hivatalos nyitásra már csak napokat kell várni. Ha megvan az időpont, megírjuk nektek!

A múzeum facebook oldala ITT! weboldala pedig ITT! található.