Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
Cateye Micro Wireless computer
  Avagy van-e hagyományos kerékpáros computerekre szükség az okostelefonok világában?
Cube Cargo Hybrid
  Egy igazi különlegességet sikerült a tavasszal kipróbálni, amelynek a tapasztalatait megosztom most veletek.
prev
next

bam 2019 01

Hiába szakadt az eső három héten át, így is ezrek ültek nyeregbe. Ha nekik sikerült, mindannyian elgondolkodhatunk azon, hogy mi is megtehetjük.

Több mint 480 ezer kilométert tekertek összesen azok, akik részt vettek a 16. Bringázz a munkába! országos kampányában idén május 6-31. között. A nyereményjátékkal összekötött kampányhoz csatlakozó 5293 ember csak kicsit több, mint a Pest megyei Bugyi község teljes lakossága, vagyis mondhatjuk azt is, hogy egy Bugyinyi ember pattant nyeregbe (meg még pár tucatnyian a szomszédos Délegyházáról).

Ők együtt összesen

  • 483 944 kilométert tekertek le - vagyis 214-szer tekerték körbe Magyarországot a határok mentén;
  • 8 642 144 kcal energiát égettek el izmaikban - aminek pótlásához körülbelül 2,5 tonna gumimaci vagy egy 140 035 tojásos rántotta elfogyasztására lenne szükség;
  • 69 678 318 forint benzinpénzt spóroltak meg - amiből közel 3500-szor lehetne megtankolni egy átlagos benzines autót, vagy közel 700 jobbfajta biciklit lehetne vásárolni;
  • 76 947 tonna szén-dioxid kibocsátását kerülték el;

mindezt egy olyan május során, amikor a szokásos csapadék sokszorosa esett, például volt olyan település, ahol egy nap alatt hullott le a havi átlagos 62 milliméternyi eső.

bam 2019 02

Az öt legtöbbet bringázó város 2019 májusában a biciklis napokat számítva: Budapest, Szeged, Debrecen, Székesfehérvár és Győr, a megtett kilométereket nézve pedig Budapest, Szeged Székesfehérvár, Debrecen és Győr lett. Vagyis Debrecenben több alkalommal ültek bringára, mint Székesfehérváron, ahol viszont nagyobb távokat tekertek a résztvevők.

Természetesen az egyes résztvevők is kitettek magukért. Átlagosan fejenként 91 kilométert tekertek, de a leglelkesebb 11 bringás bőven 1000 feletti kilométert gyűjtött össze a játék négy hete alatt.

A bicikli bármilyen körülmények között megoldás lehet

„Az esős kampánynyitó idején Kürti Gábor, a kerékpárosklub elnöke azt mondta, hogy évente legfeljebb tíz ilyen nap van. Nos idén csak májusban tizennégy volt. Ez is okozhatta, hogy valamivel kevesebben bicikliztek, mint tavaly, de ez a szám a körülményekre tekintettel így is nagyszerű eredmény” - mondta az angyalföldi bicikliút mellett rendezett záróeseményen Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

"Ez az esős május a bizonyíték arra, hogy bármilyen körülmények között megoldást jelenthet a bicikli a mindennapos közlekedésben - mondta Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese a zárórendezvényen. - Hiába szakadt az eső három héten át, így is ezrek ültek nyeregbe. Ha nekik sikerült, mindannyian elgondolkodhatunk azon, hogy mi is megtehetjük” - szólította meg a még nem bringázókat is a Kerékpárosklub elnökhelyettese. Ő is emlékeztetett arra, hogy a nyári szabadság után újra összeállhatnak a csapatok, szeptember 9-22. között megint értékes nyereményekkel tér vissza Bringázz a munkába! játék.