Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
Cateye Micro Wireless computer
  Avagy van-e hagyományos kerékpáros computerekre szükség az okostelefonok világában?
Cube Cargo Hybrid
  Egy igazi különlegességet sikerült a tavasszal kipróbálni, amelynek a tapasztalatait megosztom most veletek.
prev
next

kipufogAz egerek agykárosodásához vezetett az országúti levegőszennyezettség - derül ki egy amerikai kutatásból. Az egerek agykárosodásának tünetei hasonlóak az Alzheimer-kóréhoz.

Tudósok olyan anyagokkal szennyezett levegőben tartották az egereket, amiket autók bocsátanak ki. Tíz héten át heti tíz órában kellett az állatoknak ezt a levegőt belélegezni. A dél-kaliforniai egyetem tanulmányából kiderült, hogy még a laboratóriumi körülmények között is hatalmas károkat okoz az agyban a szennyezett levegő. Az autók kipufogógázában lévő szennyezőanyagok az idegsejtekben jelentős károkat okozhatnak, ez kihat a tanulási folyamatokra és a memóriára is. Ezek a panaszok hasonlóak az Alzheimer-kóréhoz. Ahhoz, hogy az emberek agyműködésére milyen hatással van a levegőszennyezettség, további kutatásokra lesz szükség.

{reklam}

Ha ez igaz, minden közlekedő ki van téve a veszélynek. Jó lenne kideríteni, hogy a kerékpáros légzőmaszkok mennyire szűrik meg a levegőt ilyen téren, illetve el kellene erősen gondolkodni az autók egészségkárosító hatásáról. Fokozottan az ezeréves szutykok környezetszennyező hatásáról, pl kiöregedett BKV buszok, hogy csak egyet említsek.

A cikk írója nem kíván vitát kirobbantani, csak a figyelmet felhívni az esetleges veszélyekre. Vigyázzunk magunkra!