Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

BringaMadal01Ezüst kerékpáros medálok, akár a te igényeid szerint is.

Bringás ékszerek Szentendréről, egy profi ötvös keze alól. Azt hiszem ez többünk szívét megdobogtatja. Kedves bringás barátaim ismerkedjetek meg vele e rövid cikk segítségével.

 BringaMedal03  BringaMedal04 BringaMedal05 

olaf: Kedves Ildikó kérem mutatkozzon be az olvasóknak és mondja el mivel foglalkozik?

 BringaMedal02

Szabó Ildikó: A nevem Szabó Ildikó, aranyműves ékszerész. Szentendrén élek a családommal. Az üzletünk is itt van, amiben ketten dolgozunk a párommal, mint ötvösök. Már 25 éve űzzük ezt a szakmát.

olaf: Honnan jött az ötlet, hogy kerékpáros medálokat készítsen?

BringaMedal06

Szabó Ildikó: Egy kedves ismerősömhöz Svédországból érkezett egy barátnője, akivel a szentendrei kézműves vásáron találkoztam. Ott a saját magunk által készített ezüst termékekkel voltunk kint. Mikor meglátta, hogy miket készítek, megkérdezte, hogy csinálnék e neki egy medált az ő kerékpárjáról? Így született meg az első, egy klasszikus női vázas, városi kerékpár a kis kosárkával és csomagtartóval. Utána úgy döntöttem, hogy legyen egy mountain bike, hiszen nekem és a páromnak is ilyen bringája van.

BringaMedal07

Gondoltam egyet és menet közben, félkész állapotban lefotóztam és feltettem a facebook, kerékpár örültek csoportba, hogy mit szólnak hozzá az „őrült" csoport társak? Akkor derült ki számomra is, hogy milyen sokan szeretnének kerékpár medált hordani. Tulajdonképpen ennek a hatására készítettem el a többi modellt. Jelenleg öt féle bringa van, de tervezem a kollekció bővítését. Külön kérésre például most készült el egy mountain bike kulcstartó. Ennek a mérete egy kicsit nagyobb, mint a medálé.

olaf: Miből vannak a kerékpárok?

Szabó Ildikó: A medálok ezüstből készülnek.

olaf: Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen medál elkészítése?

BringaMedal08

Szabó Ildikó: Az első mesterdarab elkészítése - amit darabonként, alkatrészenként állítok össze-akár két napig is eltarthat. Az összeszerelés nagy türelmet igényel. A kerékpárokról méretarányos képet nyomtatok amihez, több irányból is készítek fotót, így ez alapján dolgozom. Persze egy picit muszáj eltérni az arányoknak. Vastagabb, robusztusabb alkatrészek, hiszen az elkészült tárgyat majd ékszerként fogják hordani és nem árt, ha az elég masszív lesz. Bár így is a kiálló részek miatt figyelni kell. De hát így lesz élethű.

olaf: Vannak egyedi megrendelések?

BringaMedal09

Szabó Ildikó: Az országúti például úgy született, hogy, megkeresett egy fiatalember, hogy nem készítenék-e az ő kerékpárjáról medált. És mivel amúgy is terveztem, hogy lesz országúti akkor miért is ne az övéből készüljön. Ilyen piciben szinte alig látszanak a különbségek, tehát tulajdonképpen mindegy volt milyen modellről készül el a minta. Az elkészült első mesterdarab alapján készült el a többi országúti medál is. Ez ugyanígy történt a többi bringa esetén is.

olaf: Hogy készülnek az egyedi bringák?

BringaMedal10

Szabó Ildikó: Az első mesterdarab készítése nagy türelmet igényel, hiszen minden kis alkotórészét külön kell elkészíteni, majd összerakni. A cél az, hogy a legjobban hasonlítson az eredeti kerékpár arányaihoz, és medálként is megfelelően lehessen használni.

olaf: Tehát, ha jól értem, ha viszek a bringámról egy fotót, akkor el tudja készíteni medálnak?

BringaMedal11

Szabó Ildikó: Igen, tulajdonképpen el lehet készíteni saját bringáról is medált bár az eddig készült darabokból minden esetben sorozat gyártott modell lett. A városi bringa képről készült megrendelésre, de azóta kapható a webáruházunkban. A mountain bike és a fixi a saját kerékpárom alapján készült. Az első országútit és a fully medált megrendelésre, egy bizonyos kerékpár alapján készítettem. Tehát már öt féle medál készült el és kapható. Tervben van továbbá Downhill, pályakerékpár, BMX, fekvőkerékpár és esetleg egy velocipéd elkészítése is.

olaf: Nagyságrendileg mennyibe kerülne egy egyedi medál készítése? Illetve a "tömeg gyártott" változatok ára hol mozog?

BringaMedal13

Szabó Ildikó: A nálunk kapható, ezüstből készült kerékpár medálok ára megközelítőleg 7000 Ft. Egyedi medál készítésének az árát, általában a kerékpár típus bonyolultsága határozza meg. Attól függően, hogy mennyire kell átalakítanom a már meglévő alap modellt, így kb. 60-70 % - al lehet drágább.

olaf: Ön kerékpározik?

BringaMedal12

Szabó Ildikó: Én magam is kerékpározom. A párommal és esetleg barátokkal szoktunk tekerni. Mint már említettem mountain bike kerékpárral tesszük mindezt. Illetve van még egy fixi biciklim is. Azzal Budapestre szoktam bejárni, ha ott adódik dolgom.

olaf: Köszönöm Ildikó, hogy időt szakított rám, remélem jövőre összefutunk a hegyek között.