Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

kortura01a1

Túra hossza: 439 km

Nehézsége: Nehéz

Terep: Hegyvidék

Szintemelkedés: 3657 m

Ez az ország legrangosabb jelvényszerző túrája, s ezzel a leghosszabb is a maga 3300 km-vel. A túra hossza miatt rengeteg a látnivaló, sok szép tájon, hegyen-völgyön keresztül vezet utunk. Itt is adott településeken kell bélyegezni, s ezzel igazoljuk a túrát. A füzet az MKSZ-tő ligényelhető. A leírt útvonal csak ajánlás, attól el lehet térni. A túra öt szakaszra van osztva. Az első szakasz: Budapest - Miskolc, a második szakasz: Miskolc - Nyíregyháza, a harmadik szakasz: Nyíregyháza - Szeged, a negyedikszakasz: Szeged - Zalaegerszeg, az ötödik szakasz: Zalaegerszeg - Budapest. (A szöveges leírás Tóth Péter Góliát munkája, aki teljesítette a körtúrát.)


Az első szakasz

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Az alább olvasható útvonalon vastagon kiemelve láthatóak azok a települések ahol pecsételni kell. (A térképen ezek a bélyegző logóval jelölt települések.) A bélyegző lehet postai, vasúti, esetleg egy vállalkozó pecsétje. A lényeg hogy látszódjon benne e település neve aholy bélyegezni kell. 


OKK01Budapest
- Kerepestarcsa - Isaszeg - Gödöllő - Szada - Veresegyház - Őrbottyán - Vácrátót - Vác - Verőce - Kismaros - Nagymaros - Zebegény - Szob - Letkés - Vámosmikola - Kemence - Királyháza - Diósjenő - Nógrád - Nőtincs - Bánk - Romhány - Szente - Cserhátsurány - Herencsény - Alsótold - Hollókő - Szécsény - Ludányhalászi - Litke - Ipolytarnóc - Litke - Karancskeszi - Salgótarján - Sámsonháza - Tar - Pásztó - Gyöngyöspata - Gyöngyös - Gyöngyössolymos - Mátrafüred - Abasár - Markaz - Domoszló - Kisnána - Verpelét - Eger - Szarvaskő - Bélapátfalva - Szilvásvárad - Szalajka-völgy - Jávorkút - Lillafüred - Miskolc

 

 

OKK01 

 

Túraszakasz általános leírása:
 
A Gödöllői-dombságot lényegében csak érinti a túra, így Isaszeg és Gödöllő között nem nagy a hegyek száma. Vác felé kissé több a domb, de nem a legmeredekebbek. A Dunakanyarban sík úton haladhatunk, miközben a Börzsönyt végig jobbra mered az ég felé, és a Duna másik oldalán pedig visegrádi Fellegvár tör a magasba (kb. 3200 km múlva ismét láthatjuk a Dunakanyar koronáját). Szob után bekanyarodunk a Börzsöny mögé, az Ipoly-völgyébe. Vámosmikoláig sík úton haladhatunk, de utána megmutatja magát a hegység: számtalan bukkanó után jutunk a hegy mögötti Kemencére. Diósjenő felé haladva megmásszuk a Börzsöny egyik hegyét, de nem veszélyes emelkedőn: hosszú völgyben haladunk kilométereken keresztül, majd egy rövid hirtelen emelkedő után újabb száguldás lefelé (innentől már nem a legjobb az út!). Nógrádig sík az út, de a 2-es úthoz föl kell kapaszkodni, majd Nőtincs felé hatalmas lejtő fogad. Innentől kezdve hullámzik a cserháti útvonal: hol fönn a domb tetején, hol lenn egy hatalmas völgyben.

A hosszúnak tűnő hullámvasutazás után Hollókőre kell fölmásznunk, mely az egyik legszebb emelkedők közé tartozik. A csodálatos helyen fekvő településért érdemes ennyit szenvedni a mászással. Szécsény és Ipolytarnóc, majd Salgótarján, Gyöngyös vonalon haladunk tovább előbb a Cserhát dombjain, majd a Zagyva völgyében, később a Mátraalján tekerhetünk dombokról völgyekbe, s onnan megint a hegy tetejére. Ez egészen Egerig tart.

Az ország második legnagyobb hegye "állja utunkat", a Bükk. Most is a megkerülés taktikáját alkalmazzuk, akárcsak a Börzsönynél: Bélapátfalva, Szilvásvárad irányából indulunk neki, és miután erőt merítettünk a csodálatos Szalajka-völgy friss levegőjéből és látnivalóiból nekiindulunk a hegynek. Kevésbé jó utakon haladva kapaszkodhatunk föl a Bükk-fennsíkra. Jávorkút jéghideg vizéből kortyolhatunk óvatosan a lefelé menet előtt. Innen már csak néhány kilométer és legurulhatunk a festői környezetben megbújó Lillafüred településhez. Mikor megpillantjuk saját tükörképünk a Hámori-tóban, akkor érzi csak igazán az ember, hogy ide érdemes volt eljönnie. A Diósgyőri vár megtekintése után - mely csak egy a számtalan látnivaló közül, mellyel Miskolc fogad bennünket - örömmel konstatálhatjuk: megvan az első szakasz!

Forrás: http://www.freeweb.hu/goliatka/