Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

kortura01a1

Túra hossza: 439 km

Nehézsége: Nehéz

Terep: Hegyvidék

Szintemelkedés: 3657 m

Ez az ország legrangosabb jelvényszerző túrája, s ezzel a leghosszabb is a maga 3300 km-vel. A túra hossza miatt rengeteg a látnivaló, sok szép tájon, hegyen-völgyön keresztül vezet utunk. Itt is adott településeken kell bélyegezni, s ezzel igazoljuk a túrát. A füzet az MKSZ-tő ligényelhető. A leírt útvonal csak ajánlás, attól el lehet térni. A túra öt szakaszra van osztva. Az első szakasz: Budapest - Miskolc, a második szakasz: Miskolc - Nyíregyháza, a harmadik szakasz: Nyíregyháza - Szeged, a negyedikszakasz: Szeged - Zalaegerszeg, az ötödik szakasz: Zalaegerszeg - Budapest. (A szöveges leírás Tóth Péter Góliát munkája, aki teljesítette a körtúrát.)

Az első szakasz

Az alább olvasható útvonalon vastagon kiemelve láthatóak azok a települések ahol pecsételni kell. (A térképen ezek a bélyegző logóval jelölt települések.) A bélyegző lehet postai, vasúti, esetleg egy vállalkozó pecsétje. A lényeg hogy látszódjon benne e település neve aholy bélyegezni kell. 


OKK01Budapest
- Kerepestarcsa - Isaszeg - Gödöllő - Szada - Veresegyház - Őrbottyán - Vácrátót - Vác - Verőce - Kismaros - Nagymaros - Zebegény - Szob - Letkés - Vámosmikola - Kemence - Királyháza - Diósjenő - Nógrád - Nőtincs - Bánk - Romhány - Szente - Cserhátsurány - Herencsény - Alsótold - Hollókő - Szécsény - Ludányhalászi - Litke - Ipolytarnóc - Litke - Karancskeszi - Salgótarján - Sámsonháza - Tar - Pásztó - Gyöngyöspata - Gyöngyös - Gyöngyössolymos - Mátrafüred - Abasár - Markaz - Domoszló - Kisnána - Verpelét - Eger - Szarvaskő - Bélapátfalva - Szilvásvárad - Szalajka-völgy - Jávorkút - Lillafüred - Miskolc

 

 

Túraszakasz általános leírása:

A Gödöllői-dombságot lényegében csak érinti a túra, így Isaszeg és Gödöllő között nem nagy a hegyek száma. Vác felé kissé több a domb, de nem a legmeredekebbek. A Dunakanyarban sík úton haladhatunk, miközben a Börzsönyt végig jobbra mered az ég felé, és a Duna másik oldalán pedig visegrádi Fellegvár tör a magasba (kb. 3200 km múlva ismét láthatjuk a Dunakanyar koronáját). Szob után bekanyarodunk a Börzsöny mögé, az Ipoly-völgyébe. Vámosmikoláig sík úton haladhatunk, de utána megmutatja magát a hegység: számtalan bukkanó után jutunk a hegy mögötti Kemencére. Diósjenő felé haladva megmásszuk a Börzsöny egyik hegyét, de nem veszélyes emelkedőn: hosszú völgyben haladunk kilométereken keresztül, majd egy rövid hirtelen emelkedő után újabb száguldás lefelé (innentől már nem a legjobb az út!). Nógrádig sík az út, de a 2-es úthoz föl kell kapaszkodni, majd Nőtincs felé hatalmas lejtő fogad. Innentől kezdve hullámzik a cserháti útvonal: hol fönn a domb tetején, hol lenn egy hatalmas völgyben.

A hosszúnak tűnő hullámvasutazás után Hollókőre kell fölmásznunk, mely az egyik legszebb emelkedők közé tartozik. A csodálatos helyen fekvő településért érdemes ennyit szenvedni a mászással. Szécsény és Ipolytarnóc, majd Salgótarján, Gyöngyös vonalon haladunk tovább előbb a Cserhát dombjain, majd a Zagyva völgyében, később a Mátraalján tekerhetünk dombokról völgyekbe, s onnan megint a hegy tetejére. Ez egészen Egerig tart.

Az ország második legnagyobb hegye "állja utunkat", a Bükk. Most is a megkerülés taktikáját alkalmazzuk, akárcsak a Börzsönynél: Bélapátfalva, Szilvásvárad irányából indulunk neki, és miután erőt merítettünk a csodálatos Szalajka-völgy friss levegőjéből és látnivalóiból nekiindulunk a hegynek. Kevésbé jó utakon haladva kapaszkodhatunk föl a Bükk-fennsíkra. Jávorkút jéghideg vizéből kortyolhatunk óvatosan a lefelé menet előtt. Innen már csak néhány kilométer és legurulhatunk a festői környezetben megbújó Lillafüred településhez. Mikor megpillantjuk saját tükörképünk a Hámori-tóban, akkor érzi csak igazán az ember, hogy ide érdemes volt eljönnie. A Diósgyőri vár megtekintése után - mely csak egy a számtalan látnivaló közül, mellyel Miskolc fogad bennünket - örömmel konstatálhatjuk: megvan az első szakasz!

Forrás: http://www.freeweb.hu/goliatka/

Ajánlott kiadványok

turistaterkepek
Turistatérképek
turakalauzok
Túrakalauzok