Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

zefal z sealant defektgatlo folyadek 01 

Ha nem akarsz sokat foglalkozni a defekttel, kell valami védelem. Nálam ez az idén bizonyított!

Az idén már öt hónapja használom a Zefal Z Sealant defektgátló folyadékot. Több mint 4000 km-t tettem meg vele, a Hungarian half Divide 680 km-es túrája közben is ez adta a defekt védelmet hegyen-völgyön, árkon-bokron át. E közben 0 azaz nulla defekt észlelésem volt. Úgy gondolom ezek alapján érdemes kicsit közelebbről megismerni a Zefal termékét, amely Z Sealant néven fut.

Ez egy jól folyó tejszerű oldat, mely félig oldott gumi szemcséket, részecskéket és ammóniát tartalmaz. (Az ammónia a folyadékban lévő szemcsék gumihoz kötődését segíti.) A folyadék a szúrásos (tüske) lyukak tömítésére alkalmas. A Zefal itt a 3 mm-es határt adta meg a műszaki leírásban, amit a cucc még tömíteni tud. A termék alacsony vagy magas nyomáson is használható. Élettartama kb. 6 hónap, azaz ekkor rá kell tölteni.

Érdemes tudni, hogy a belső nélküli rendszerek porózusságuk miatt jobban vesztenek nyomást, mint a tömlős rendszerek. Gyakrabban kell őket utántölteni, a defektgátló folyadékoknál megadott utántöltési idő elsősorban a tömlő nélküli rendszerek utántöltésére igaz.

A belsős rendszerek zárt rendszerek (pl. a Schwalbe belsőket akár 30 napig sem kell újra fújni olyan jól tartják a nyomást), így a defektgátló folyadék, a szokásos kb. fél év helyett akár 2 évig is használható.

zefal z sealant defektgatlo folyadek 02

Használata

A használata pofon egyszerű, csak tartsd be az alábbi 7 lépést:

  1. Először is rázd fel jó alaposan a flakont.
  2. Ezután szereld ki a belsődből a szelep magot. Figyelem! Presta szelepeknél, ez csak a minőségi belsőknél (Schwalbe, Continental, stb.) lehetséges.
  3. Rázd fel ismét jó alaposan a flakont.
  4. Juttasd a külsőbe/belsőbe a gyártó által ajánlott mennyiséget felrázás után. (Igen jól érzed, az alapos felrázás nagyon fontos!)
  5. Szereld vissza a szelepmagot.
  6. Fújtasd a gumit a megfelelő nyomásra.
  7. Forgasd el a kereket minden irányban, hogy az anyag eloszoljon a külső/belső felületén.

Tubeless rendszernél megteheted azt is, hogy a szelep helyett közvetlen a gumiba öntöd az anyagot. A te döntésed, bár szerintem a szelepen át jobb, főleg ha már fent van a külső a helyén.

Véleményem

Röviden: nekem bevált. Tökéletesen tette a dolgát, defektet egyszer sem észleltem a teszt időszak alatt.

Hosszabban: A folyadékot egy Shwalbe Hurricane alacsony defekt védelmű külső által takart Schwalbe belsőbe töltöttem. Az első belső feltöltésénél rengeteget szenvedtem, mivel a tejben lévő részecskék mindig kiváltak és eltömítették a szelepet. Ennek oka az én bénázásom volt, mivel nem ráztam fel eléggé a flakont. (Ezért is nyomatékosítottam a felrázást a fentebbi sorokban.) A második keréknél - tanulva a hibámból – már ilyen problémám nem volt. Így nyugodtan kijelenthetem, hogy alapos felrázás esetén a termék installációja probléma mentesen és könnyen kivitelezhető. A teszt folyamán egyszer sem észleltem defektet.

zefal z sealant defektgatlo folyadek 03

A kereket szétszedve, azonban a belső külsejére száradt folyadék azt bizonyította, hogy volt defektem. A két külsőt letakarítva és tüzetesen átnézve 7 db szúrásos lyukacskát találtam. Szóval a cucc tette a dolgát. A belsőben egyébként érezhetően lötyög a folyadék, így tartom a fentebb, az első keretes részben leírt állításomat.

Tetszés index: 4/5. Ha a jelenlegi trendek szerinti 3 mm-nél nagyobb lyukakat is garantálná a gyártó, hogy a Z Sealant tömíti, akkor megkapná az 5/5-öt.

bringalap teszt 5

A Tetszés index a bringalap.hu tesztelőinek abszolút, előítéletektől nem mentes, szubjektív véleményét mutatja.

Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.

5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. Egy termék esetén az imádat felső foka!
4/5 megvenném
3/5 jól használható
2/5 (szódával) elmegy, használható
1/5 nem tetszett

Ajánlott cikkek: