Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

karbantartasmentesbringa01Több mint tizenegyszer több pénzt gyűjtött össze a tervezettnél a Kickstarteren egy bicikli gyártásához.

Mi a legnagyobb baj a kerékpárokkal? Dave Weiner szerint a karbantartás. Ha olcsót veszel folyamatosan bütykölnöd kell, hogy kompenzáld az alkatrészek silány minőségét. Ha drágát veszel, a bütykölés elmarad, de a tolvajok is könnyebben lecsapnak rá.

Weiner korábban kerékpárszerelő műhelyben dolgozott, majd az informatikai fejlesztésre váltott, és most biciklitervezőként tért vissza. Céget alapított és a Kickstarter közösségi támogatási oldalon gyűjtött pénzt egy – állítása szerint – karbantartásmentes kerékpár sorozatgyártásához. 30 ezer dollár összegyűjtése volt a cél, most a kampány 300 ezer fölött jár.

 karbantartasmentesbringa02

A fejlesztő alapelve az volt, hogy elhagyja lecseréli a könnyen elromló, elkopó alkatrészeket, így nincs lánc, nincs külső váltó és felnifék.

Így született meg a Priority Bicycles (PB), amin háromfokozatú Shimano agyváltó működik, kontrafékkel ellátva, lánc helyett bordássszíj hajtja, a vázat alumíniumból gyártják, fontos volt a kerékpár súlya is, hogy könnyen fel tudjuk vinni a gépet az emeletre.

 karbantartasmentesbringa03

A női és férfiváltozatú bicikliket duplafalú felnikkel gyártják, és talajra állítható pumpa is jár hozzá. Elvileg tehát a tulajdonosnak annyi dolga lesz vele, hogy időnként felfújja a kerekeket. Az alkalmi alkatrésztolvajok elrettentésére minden szerelvényen csavarokat használtak gyorsrögzítők helyett.

A bicikli 400 dollárba kerül (91 ezer forint), ami valljuk be nem egy extrább márkás gép ára. A cég alapítója a Gizmodo blognak azzal magyarázta az árat, hogy közvetlenül ők árusítják a gépeket, tehát nincs viszonteladói árrés.

Lássuk be nem egy rossz masina. Ráadásul az adakozókedv azt mutatja, hogy ilyen bringára van igény.

Ha bóvebben érdekel udorj fel a Kickstarter oldalára.