Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Valour-carbon-fibre-bicycle-by-Vanhawks dezeen 81A kanadai Vanhawks Valour elkészítette az első „okosbringát".

A főleg városi bringázáshoz tervezett kerékpárt okos telefonunk teszi okossá. A bicó bluetoothon csatlakozik az okos telefonunkhoz (iPhone-hoz és Androidhoz egyaránt), és szinte mindenről információkat gyűjt.

GPS-szel összekötve útirányt mutat, a kormányba épített kis ledek jelzik, hogy merre érdemes tartani. Rezeg, ha forgalmas útszakasz, útlezárás következik, vagy ha óvatosan kell haladni. De akkor is figyelmeztet, ha a holttérbe kerül egy autó vagy egy gyalogos, és balesetveszélyes helyzetbe kerülünk.

 Valour-carbon-fibre-bicycle-by-Vanhawks dezeen 71

Az útminőséget is érzékeli: jelez, ha kátyús út közeleg. Megjegyzi, és egy Google Térképre tölti fel az adatokat, hogy a többi bringás is lássa, merre nem érdemes tekerni. A következő útvonaltervezésnél figyelmeztet, ha kátyús utakon kell áthaladni. Szóval mindent tud, ami a bringázás élményét le degradálja egy robot szintjére.

Valós időben mutatja a legfontosabb teljesítményadatokat (sebesség, idő) és az elégetett kalóriákat. A rendszer töltését a kerékbe integrált dinamó biztosítja, egy óra alatt teljesen feltölti a bringát.

 Valour-carbon-fibre-bicycle-by-Vanhawks dezeen 41

Az okosbringák egymással is kapcsolatot tartanak. Ha ellopnak egyet, jelet küldenek az összes többi Valour biciklinek, és egy térképen láthatóvá válik, hogy merre halad a tolvaj. Akár tolvajkergetőset is játszhatnak az „okos" bringások.

A sorozatgyártás beindításához közösségi finanszírozású Kickstarter projekt keretében gyűjt pénzt a tervezőcsapat.

 

Forrás: http://www.dezeen.com

Fotók: http://www.dezeen.com