Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

bicycleWeather00Bemutatkozik a Bicycle Weather.

Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, aki ha teheti mellőzi az autós- és közösségi közlekedést és inkább bringára pattan. Ez működik is addig, amíg ezt az időjárás megengedi. Gondolom mindenkivel előfordult már főleg kora tavasszal és ősszel vagy akár enyhébb téli napokon, megfordult a fejében, hogy aznap inkább a kétkerekűt választja. Ez így rendjén is van, de milyen jó lenne tervezni, hogy a héten, mely napokon jelent alternatívát a bringa anélkül, hogy megfagynánk vagy bőrig áznánk. Nos, a napokban akadtam egy remek kis androidos alkalmazásra ami pontosan ezt teszi, megmondja nekünk, hogy mikor melyik járművet válasszuk.

A „Bicycle Weater" névre keresztelt alkalmazás elérhető a Play Áruházból, töltsük le és indítsuk el, ekkor a következő képernyő fogad minket:

bicycleWeather01

 

A program onnan tudja, hogy mit tanácsoljon nekünk, hogy megmondjuk neki, milyen időjárási körülmények között vagyunk hajlandóak kerékpározni. Ezt a beállító felületen tehetjük meg, ennek megnyitásához válasszuk a jobb felső sarokban lévő menü ikont, ekkor ezt látjuk:

bicycleWeather02

Amit állíthatunk, azok rendre a következőek:

  • Angolszász és metrikus rendszer a mértékegységekhez (English/Metric)
  • A program nyelve (a cikk írásakor a magyar nem választható)
  • Hány foknál legyen melegebb, hogy kerékpárra pattanjunk
  • Hány foknál legyen hűvösebb, hogy kerékpárra pattanjunk
  • Hány százaléknál legyen kevesebb a csapadék valószínűsége
  • Hány km/h-nál legyen kisebb a szél sebessége
  • Tartózkodási helyünk (amit egyébként a GPS-nek hála nem is nagyon kell állítanunk)

Nézzünk egy példát a működésre. Ha én azt szeretném beállítani, hogy nekem az az ideális, ha a hőmérséklet 5 °C és 30 °C között van, a csapadék valószínűsége kevesebb, mint 20% és a szél sebessége 15 km/h alatt marad, akkor a következőképpen néz ki a beállítási képernyő az adatok megadását követően:

bicycleWeather03

A beállítást követően mentsünk el mindent a jobb felső sarokban található mentés („Save") gombbal.

A mentést követően már láthatjuk is személyre szabott időjárás előrejelzésünket:

bicycleWeather04

A kerékpár ikon jelzi az ideális körülményeket az autó pedig az ellenkezőjét, valamint egy minimális előrejelzést is kapunk ezek mellé a legfontosabb adatokkal.

Bár a programnak vannak hiányosságai (nem lehet mínusz hőmérsékletet beállítani, nem ismer minden települést), azt hiszem mégis egy nagyon hasznos és ötletes kis alkalmazás ez. Mivel nem rendelkezem sem iPhone-nal, sem WindowsPhone rendszerű telefonnal így ezekhez nem tudok hasonló alkalmazást javasolni, de ha valaki ismer ehhez hasonló programot ezekhez rendszerekhez, az írja meg itt lent egy hozzászólás formájában.