Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 a kerekparozas fejlodeset mutatja be a kozlekedesi muzeum uj kiallitasa 01

„Bringára váltva” időszaki kiállítás nyílt az Északi Járműjavító dízelcsarnokában.

Több mint 100 kerékpár és számtalan kapcsolódó tárgy - többek között alkatrészek, sportrelikviák, egyéb járművek és kipróbálható replikák -, mellett fotók és kisfilmek tekintik át a kerékpározás történetét az 1817-es, Dreiser-féle futógéptől a mai, legmodernebb fejlesztésekig.

A tárlat egyaránt bemutatja a modern kerékpár kialakulásához vezető kísérleteket és fejlesztéseket, a biciklit mint közlekedési és szabadidős eszközt, de a kerékpársport különböző szakágait is.

Egy tavaly még közlekedő, kerékpárszállító vasúti kocsiba beszállva a látogató megismerkedhet a magyarországi tókerülő kerékpárutakkal, és betekintést kap a világkörüli kerékpáros expedíciók nehézségeibe is.

a kerekparozas fejlodeset mutatja be a kozlekedesi muzeum uj kiallitasa 02

A kiállítás különleges, korszakalkotó kerékpárokat is bemutat: az 1860-as évekből fennmaradt Michaux pedálhajtású kerékpár mellett több nagykerekű velocipéd is szemügyre vehető.

Megtekinthető az 1950-es évek jellegzetes Robusta férfi kerékpárja, melyet az angol Philips mintájára gyártottak közel 30 éven keresztül. Szerepel a kiállított darabok között a Weiss Manfréd által gyártott Pálma is, de a Félegyházi összecsukható kerékpár ugyancsak különleges darabja gyűjteménynek.

A kerékpáros sportolók és versenyzők is igazi kuriózumokat láthatnak: magángyűjtemények legjobbjait, például egy eredeti Favoritot 1959-ből vagy egy Rappa hajtóműváltós kerékpárt 1935-ből, de találkozhatnak a mai kor legkorszerűbb országúti kerékpárjaival és az egyedi építésű Dózsával is.

Az október 23-áig látható kiállításhoz tematikus tárlatvezetések, múzeumpedagógiai programok, foglalkozások is kapcsolódnak.