Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 kerekpar es kiegeszitok

Szeptember 11-éig látható tárlat.

Néhány hete cikkeztünk róla, hogy Giro d'Italia kiállítás nyílik a Vármúzeumban.

Kiállítást rendez a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny magyarországi Nagy Rajtja kapcsán. Az április 28. és szeptember 11. között látogatható kiállítással tiszteleg "az olasz körverseny és a magyar kerékpársport történelmi múltja előtt, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a kerékpársportnak Magyarországon is komoly múltja, jelene és jövője van". TOVÁBB olvasom!

Most örömmel jelentjük be, hogy az ígéretek szerint tegnap meg nyílt.

 bemutattak a giro tiszteletere letrehozott idoszaki kiallitast

Perényi Roland kurátor a bemutató sajtótájékoztatón elmondta: "Nem egy technikatörténeti kiállítás, inkább a kultúrtörténeti háttér bemutatására helyeztük a hangsúlyt. Igyekeztünk olyan kiállítást megalkotni, amely azoknak is érdekes, akik benne vannak a sportágban és azoknak is, akik teljesen laikusok."

A Giro történetét bemutató blokk törzsanyagát a Comói-tó mellett fekvő, a Madonna del Ghisallónak, a kerékpározás védőszentjének szentelt kápolna mellett működő Kerékpározás Múzeuma gyűjteményéből válogatott tárgyak adják. A látogatók archív fotók mellett igazi ereklyéket - kerékpárokat, mezeket - csodálhatnak meg, köztük több korábbi bajnok rózsaszín trikóját is, vagy éppen a hét Tour de France-győzelmétől doppingbotránya miatt megfosztott Lance Armstrong 1993-as világbajnoki mezét. Magyar szempontból talán a legfontosabb, hogy a kiállítás bejáratánál megtekinthető Valter Attila rózsaszín és a legjobb fiatalnak járó fehér trikója, melyet tavaly három, illetve öt napon át viselt a Giro d'Italián.

A tárlat egyik figyelmessége, hogy a háromhetes megméretés több mint 100 éves történetét bemutató teremben a padlón a Giro 104 korábbi bajnoka "kíséri végig" a látogatót idősorrendben. A tárlat nagy hangsúlyt fektet a Giro olyan meghatározó személyiségeire, mint Gino Bartali, Eddy Merckx, vagy éppen Marco Pantani.

A magyar kerékpársport bemutatásában nagy szerepet kapott a Millenáris, az 1925-ben életre hívott Tour de Hongrie, illetve ezen a részen kerékpárokat is ki lehet próbálni.