Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Fokozott_rendri_ellenrzsFokozott közúti ellenőrzést tart a rendőrség a kerékpárosok közlekedés-biztonsága érdekében a következő hetekben. Jövő hétfőtől egészen április 26-ig.


 

A közúti akciósorozatot a rendőrség azzal indokolja, hogy az elmúlt napokban rendkívül sok kerékpáros baleset történt országosan.

{reklam}

A korábbi ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal – indokolt Mihályné Bornemisza Eleonóra, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. – Emellett sajnos egyre gyakoribbak az olyan esetek is, amikor kerékpárosok szándékosan hagyják figyelmen kívül a közúti jelzéseket. Például tilos jelzésen haladnak át.

A közúti akciósorozatot a rendőrség azzal indokolja, hogy az elmúlt napokban rendkívül sok kerékpáros baleset történt országosan és Bács-Kiskunban is. Hétfőn egy gázolás halállal végződött.

– A korábbi ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal – indokolt Mihályné Bornemisza Eleonóra, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. – Emellett sajnos egyre gyakoribbak az olyan esetek is, amikor kerékpárosok szándékosan hagyják figyelmen kívül a közúti jelzéseket. Például tilos jelzésen haladnak át.

A kerékpárosokat érintő közlekedési balesetek bekövetkezésének másodlagos oka gyakran az, hogy kerékpárral ittas állapotban közlekednek. Megdöbbentő tény, hogy az ittas állapotban okozott személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek 26 százalékát kerékpárosok okozzák. Ezért van szükség arra, hogy a szabálytalanul közlekedő kerékpárosokat a rendőrség folyamatosan és célirányosan ellenőrizze. Az elkövetett szabálysértést pedig differenciáltan és következetesen szankcionálják.

A több hétig tartó akció során a rendőrség kiemelt figyelmet fordít majd a kerékpárosok közúti közlekedésére vonatkozó általános szabályok betartására. Szigorúan eljárnak majd azokkal szemben, akik nem tartják be a láthatósági szabályokat éjszaka és korlátozott látási viszonyok között. Vizsgálják a rendőrök, hogy meg vannak-e a kerékpárra kötelező tartozékok. Valamint szondáztatással fogják kiszűrni a kerékpárral ittas állapotban közlekedőket.

baleset-kerekparA Magyar Kerékpárosklub alkalomnak megfelelő közleménye igyekszik ráirányítani a kerékpárosok figyelmét, hogy a biztonságos közlekedés közös érdek. Az utóbbi 4 évben Budapesten megduplázódott a hétköznapi kerékpáros forgalom, a súlyos kerékpáros balesetek száma azonban nem nőtt. A közlekedés viszont mégsem harc. A közlekedők akár gyalogosan, kerékpárral, akár más járművet használva közlekednek, egymás partnerei. Közös érdekük és feladatuk, hogy egymást kölcsönösen segítsék, egymás közlekedését ne veszélyeztessék, indokolatlanul ne akadályozzák vagy nehezítsék.

Az MK az italozásra nem tért ugyan ki, de felhívta a kerékpárosok figyelmét arra, hogy az egyirányú utcák használata, a járdázás, és a kivilágítatlan bringázás komoly veszéllyel jár, és büntetést is vonhat maga után.

Emlékeztetőül:

A kerékpár kötelező felszerelése:

Kötelező a fehér színű első és a piros színű hátsó lámpa, valamint egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő prizma. Kötelező két, egymástól független fék, csengő, borostyánsárga színű küllőprizma (legalább az első keréken). Valamint lakott területen kívül éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között a fényvisszaverő ruházat (mellény). Amennyiben a kerékpáros sisakot visel akkor lakott területen kívül maximum 50 km/h sebességgel haladhat. Sisak nélkül viszont legfeljebb 40 km/h lehet a maximális sebessége.


Ajánlott felszerelés még a pedálon, és mindkét kerék küllői között a borostyánsárga színű prizma, a karos szélességjelző prizma (előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverővel), a visszapillantótükör, és a sárvédő.

 

Ajánlott cikkek: