Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 charlie cunningham gondozasra es tamogatasra szorul jp cc wslopers

Súlyos beteg az MTB egyik szülőatyja.

A napokban szúrtunk ki egy hírt, amely szerint Charlie Cunningham és Jacquie Phelan, a Mountain Bike Hall of Famers tagjai eladják Cunningham egyedi és felújított Phil Wood & Co. küllő vágó és mángorló gépét, hogy finanszírozhassák Charlie ápolását, amely egy több mint 8 évvel ezelőtti súlyos kerékpáros baleset következménye.

Charlie Cunningham a Cunningham Bikes tulajdonosa és a WTB egyik alapítója volt. Úttörő volt a hegesztett alumínium mountain bike vázak gyártásában, és kifejlesztette az eltolás nélküli hátsó kereket, az extra széles első kerékagyakat, a görgős fékeket, a Grease Guard csapágyakat és zsírzási rendszert, a ferde felső csöveket és még sok mást. Ő fejlesztette ki az Araya számára a legendás RM20 felnit. Ő tervezte az eredeti Ground Control futófelületet is a Specialized számára (Phelan találta ki a modell nevét).

 charlie cunningham gondozasra es tamogatasra szorul j at lake

Nem, ez nem gravel. Ez Cunningham ősmonti a 80-as évek végéről. Amikor a gravel "fejlesztésekről" beszélünk és röhögünk, mindig ezek a gépek járnak az eszünkben. A bringa nyergében egyébként a felesége Phelan látható. (fotó: jacquiephelan.org)

Charlie 2015. augusztus 3-án, miután a napját azzal töltötte, hogy felesége Phelan új országúti bringájának a villáját hegesztette, majd elindult egy bringás körre a Bolinas Fairfax Roadon, amely a Marin környék egyik leghíresebb és legfestőibb útvonala. Ekkor történt a baleset.

Phelan szerint "vagy elütött egy szarvast, vagy őt ütötte el egy autó", ezután "visszakúszott az útra, és stoppal hazajött". Több bordája, a kulcscsontja és az alsó medencecsontja eltört, de ezek szépen meggyógyultak. Hét héttel később azonban egy nem diagnosztizált agysérülés jelentkezett, és majdnem meghalt.

A következő hét év folyamatos küzdelem volt. Elveszítette az olvasási képességét, és a térérzékét, nem csak Marin megyében, de saját a négyszobás faházukban sem tudott tájékozódni.

A COVID zárlat előtt Cunningham és Phelan még hetente néhány órára kapott némi otthoni szakmai segítséget, de a világjárvány alatt Phelannek éjjel-nappal gondoskodnia kellett a Charlie gondozásáról. Ahogy állapota romlott, egy ápolási intézménybe költözött. A létesítmény havi 8000 dollárba kerül. A házaspár a kiadások fedezésére eladta a kerékpárgyűjteményüket és a szerszámaik nagy részét.

Most épp egy 1970-es Phil Wood által készített és Charlie által tovább fejlesztett egyedi küllővágó és mángorló gépet árulnak 7000 dollárért. Phelan elmondta, hogy reméli, hogy Cunningham gépét legalább ennyiért el tudja adni, ami nagyjából egy hónapig fedezi az ápolási költségeket. Cunningham nevében folyamatban van egy tömegfinanszírozási kampány is, amelyet a  https://www.gofundme.com/f/charlie-cunningham-medical-and-rehab címen hoztak létre.

charlie cunningham gondozasra es tamogatasra szorul