Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

kerekparutÁtadták pénteken a Tatabányát, Vértesszőlőst és Tatát összekötő, közel hétkilométeres kerékpárutat, mely az Által-ér mentén, nemzetközi madárvédelmi területen haladva köti össze a két települést.

A kerékpárút megépítését 16 éven át napirenden tartó Horváthy Lóránt, a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetségének elnökeként elmondta: a szövetség kerékjegyek kibocsátásával egymillió forintot gyűjtött a három település lakosaitól, az összegből a természeti értékekre felhívó táblákat és az új nyomvonalra irányító útjelzőket állítottak fel.

Az új kerékpáros útvonal önálló vonalvezetésű, kétirányú pályatest, amely az Által-éren egy fahídon vezet át és bekötőággal csatlakozik Vértesszőlős belterületi kerékpárút hálózatához. Az útvonal tatai végpontjában 23 férőhelyes parkolót létesítettek.

A kerékpárút kiépítését indokolta, hogy az 1-es főút a három település között erős emelkedők, beláthatatlan kanyarok miatt alkalmatlan a biztonságos kerékpározásra. Az út műszaki átalakítása nem volt lehetséges a szűk keresztmetszet miatt és a Bécs-Budapest vasútvonal feletti átjárón az úttesten nincs hely biciklizésre.

A balesetveszély ellenére a kerékpáros-forgalom igen jelentős volt, az útvonalon az elmúlt években több biciklis vesztette életét.

Forrás: MTI