Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

BKKA Fővárosi Önkormányzat és a BKK általános célkitűzései között szerepel a kerékpáros közlekedés részarányának növelése Budapesten.

A Főváros közlekedésszervezőjeként a BKK fontosnak tartja a kerékpározás közösségi közlekedéssel való integrációját, a kombinált utazási lehetőségek támogatását. Ezek alapján a BKK a fővárosi kerékpárszállítási szolgáltatások ütemezett kibővítéséről koncepciót készített, mely tartalmazza a rövid és középtávon javasolt intézkedéseket is.

A fővárosi tömegközlekedésben jelenleg csak a héven, a fogaskerekűn és a dunai hajón szállítható kerékpár, azonban más városrészekben is mutatkozik igény a kerékpárok eseti szállítására.

Ennek érdekében az alábbi célokat tűzte ki a BKK:

  • A város egész területén a megbízható kerékpárszállítási feltételek megteremtése.
  • A kerékpárszállítás szempontjából várhatóan frekventált hálózati szereppel bíró villamos, trolibusz és autóbusz vonalakon, a szabad kapacitással rendelkező időszakokban is biztosítsa a kerékpárszállítás lehetőségét.
  • Célul tűzték ki a fogaskerekű és hév kocsik fokozatos átalakítását, kerékpárszállítási kapacitásuknak bővítése és komfortosabbá tétele érdekében.
  • A rendszer a későbbiekben további felszíni viszonylatokkal bővíthető lesz, azonban a férőhelyek kihasználtsága alapján időkorlát bevezetése válhat szükségessé.

A fenti célokat a BKK a következő hónapokban fokozatosan tervezi bevezetni.

Budapest számára kiemelten fontos a környezettudatos közlekedés fejlesztése, melynek célja, hogy a város lakói tiszta és fenntartható környezetben élhessenek. Ezért a kerékpározás, mint a legtisztább közlekedési forma, kiemelt szerepet foglal el a főváros és a BKK stratégiájában.

Forrás BKK