Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

kerekparutKerékpárút-fejlesztés fejeződött be Debrecenben, kerékpárút épül a Tisza védőtöltésén Kőtelek és Tiszasüly között.

Befejeződött a Debrecen egyik legnagyobb lakótelepét, Tócóskertet a belvárossal összekötő kerékpárút építése hétfőn.

Kósa Lajos polgármester a csaknem 1300 méteres szakasz átadásakor elmondta: a beruházás 103 millió forintból valósult meg, amelynek 85 százalékát európai uniós támogatásból finanszírozták. A kerékpárút a Kossuth teret köti össze a Segner János térrel, ahol csatlakozik a korábban elkészült Kishegyesi úti szakaszhoz.

Kósa Lajos kiemelte: a fejlesztéssel a Tócóskertben lakó negyvenezer ember kerékpáros közlekedése válik könnyebbé, eddig ugyanis nem lehetett innen elérni kerékpárúton a belvárost.

Hozzátette: ezzel a szakasszal a debreceni kerékpárút-hálózat hossza elérte a 40 kilométert, és további 15 kilométert kívánnak még megépíteni a közeljövőben. A következő fejlesztésekkel a Debreceni Egyetem campusait, valamint a külső városrészeket szeretnék összekötni.

Kerékpárutat épít ki Kőtelek és Tiszasüly között a Tisza árvízvédelmi töltésén a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig), amely 600 millió forintot nyert el az Európai Uniótól 100 százalékos támogatottságot élvező projektjéhez. A munka a jövő év tavaszán kezdődik meg, az út a 2014-es turistaszezonra készül el.

Lovas Attila hozzátette: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kerékpárutak hosszát gyarapító beruházás azon projektjeik közé tartozik, amelyek nem elsősorban a vízgazdálkodás, az ár- és belvízvédelem modernizációja jegyében születtek, hanem a tágabb térség turisztikai fejlesztését szolgálják.

Egy hasonló fejlesztés a Kötivizig égisze alatt két évvel ezelőtt már megvalósult, akkor a Körös-gáton épült kerékpárút, Kunszentmárton és Szelevény között.

A Kőtelket Tiszasüllyel összekötő, zúzottkőalapra terített aszfaltcsík 11,8 kilométer hosszú, 3 méter széles lesz, elkészülte után az EuroVelo nemzetközi kerékpárút-hálózat 11. számú útvonalához tartozik. A tervek szerint a kerékpárút mentén pihenőket, biciklitárolókat alakítanak ki, illetve turisztikai információs táblarendszert szerelnek fel a kerékpárosok tájékoztatására.