Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 BuBiadokkolobanEgy kis áttekintő a nyitás alkalmából

A holkerékpározzak.hu archívuma alapján felelevenítjük a BuBi keletkezését, amihez több mint 5 év kellett.

2010 Május

Biciklivel háztól házig címmel tudósítottunk először a projektről, amely 2010 végére ígért egy rendszert, amely a belváros frekventált pontjain 73 gyűjtőállomás és több mint 1000 kerékpárt ígért.

Az átlagosan 22 kerékpár tárolására alkalmas gyűjtőállomások kb. 300 méterre lesznek egymástól. Az éjjel-nappal működő automata gyűjtőállomásokon önkiszolgáló módon lehet majd felvenni, illetve leadni a kerékpárokat, fizetni bankkártyával, hitelkártyával és akár mobiltelefonnal is lehet.

A tervezett díjrendszer elsősorban a rövid idejű és rövid távolságú utazásokkal számol. Ennek megfelelően a használat első fél órája ingyenes lesz, a következő fél óra 1 buszjegynek megfelelő, minden további fél óra 2 buszjegynek megfelelő összegbe kerül majd.

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/biciklivel-haztol-hazig

2010 Augusztus
Nevet keres a Parking Kft. (az akkor a projektet kezelő cég) a leendő budapesti kerékpárkölcsönző rendszernek. A projekt nettó 1 milliárd forintba kerül, és amit az Európai Unió 900 millió forinttal támogat.

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/jo-nevet-keresnek-kkkr-nek

2010 Szeptember
Meg született a lelendő hálózat neve. A hét tagból álló zsűri öt esélyest választott ki az összesen 3727 beérkezett javaslatból.

Az 5 név közül a BuBi 9632 voksot kapott az összes beérkezett 38403 szavazatból.

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/berbi-bico-bubi-cimbike-vagy-kerekbar
https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/bubi-lesz-a-belvarosi-kozbringahalozat-neve

2010 Október
Nem lesz BuBi

A megvalósításra kiírt közbeszerzésre négy ajánlat érkezett. Az ajánlattevők a következők voltak: UVATERV Zrt., Közlekedés Unió Konzorcium, Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft., illetve a SPEOS-COWI Magyarország Konzorcium.

A Parking Szervező, Fejlesztő és Tanácsadó Kft. nem hirdetett eredményt a tervezésére kiírt nyílt közbeszerzésre, mivel nem kapott rá előleget a Fővárosi Közgyűléstól.

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/megsem-lesznek-kerekpar-dokkolok-budapesten

 BuBiDokk

2011 Április
A MOL beszál a bringás bizniszbe.

A közlekedés összes résztvevőjét szólítja meg a MOL a kerékpárosok számára kialakított bringaPONTokkal várja a bicikliseket áprilistól több mint 100 hazai benzinkútján. A pontokon a kerékpározáshoz szükséges alapvető eszközök lesznek kaphatóak, a sportoláshoz megfelelő élelmiszerekkel és italokkal frissíthetik fel magukat az odatekerők, és szükség esetén szerszámkészlet is elérhető lesz a biciklik megjavításához. A bringaPONTos kutak egy részén pihenő, sőt biciklimosó is lesz.

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/mol-a-biciklisekert-egy-uton-jarunk

2011 Június
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) újra felkarolta A BuBi projektet, és a megvalósítás hamarosan új lendületet kaphat, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés , megszavazza a projekt megvalósításáról.

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/a-heten-eldol-lesz-e-kozoss

Újraindulhat a BuBi projektje Budapesten - döntött a fővárosi közgyűlés. Az európai közösség 900 millió forintot ad a projektre. A tervek szerint legkésőbb 2013-tól fog működni.

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/bubi-igen

2011 Szeptember

E hó 22-én írják alá azt a támogatási szerződést, amellyel elindulhat az első Budapesti Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer, pályázaton nyert nevén a BuBi.

A technológiai megvalósítás részleteit a BKK a következő néhány hónapban dolgozza ki. A beruházás költsége korábbi becslések szerint csaknem 1,1 milliárd forint. Hazai tapasztalatok híján azonban a tényleges ár a közbeszerzési eljárások során derül majd ki. A több mint ezer kerékpár kölcsönzésére 74 budapesti gyűjtőponton lesz lehetőség.

A kerékpárok nem szabványalkatrészekből épülnek, hogy az alkatrészeket se legyen értelme ellopni. GPS-szel szerelik fel a bicikliket, így a kerékpárok helyét, a fizetést és a foglaltságot is nyomon lehet követi, vagyis megnézhetjük majd interneten, hogy hol mennyi bicikli van.

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/bubi-reszletek

2012 Április
Átfogó kerékpárosbarát átalakítások Budapesten a belváros kerékpárosbarát fejlesztésének célja, hogy a leendő kerékpárkölcsönző rendszer, a bubi működési területén belül mindenhol könnyen lehessen kerékpározni. A BuBi 2013 derekán indulhat. Első ütemben

körülbelül 1000 kerékpár lesz elhelyezve 74 biciklitárolóban.

https://www.holkerekparozzak.hu/kozelet/atfogo-kerekparosbarat-atalakitasok-budapesten

2012 Szeptember
Közösségi kerékpáros rendszert fejlesztett ki az esztergomi Neuzer kerékpárgyártó cég, a kerékpárokat és a dokkoló állomásokat csütörtökön mutatták be Budapesten.

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/kozossegi-kerekparos-rendszert-fejlesztett-a-neuzer-kerekpargyarto

2012 Október

Jövő augusztus végén indulhat el a BuBi-rendszer

Jövő év augusztusában adhatják át a BuBi (Budapesti Bicikli) névre keresztelt fővárosi kerékpár-kölcsönzési rendszert, a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a projekt éves üzemeltetési díját évi 250 millió forintot a képviselők megszavazták. Ugyanakkor szponzor keresését is bejelentettték, aki a költségek 20-50%-át átvállalná.

https://www.holkerekparozzak.hu/kozelet/jovo-augusztus-vegen-indulhat-el-a-bubi-rendszer

 Bubi meg en

2013 Február
Kiírta a budapesti közösségi kerékpáros rendszer (BuBi) kiépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárást a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), 75 terminál és 1500 dokkoló építésére.

A nyertesnek a szerződéskötés után fél év alatt kell a rendszert indulásra készre felépítenie.

https://www.holkerekparozzak.hu/kozelet/kiirta-a-kozossegi-biciklirendszer-kiepitesere-vonatkozo-kozbeszerzest-a-bkk

2013 Június
Önkiszolgáló kerékpárkölcsönző rendszert indított saját dolgozói számára a Magyar Telekom. A kerékpárokkal a Telekom, illetve a T-Systems Magyarország négy telephelye között közlekedhetnek a dolgozók. A bicikliket PIN-kód vagy ügyfélkártya segítségével kölcsönözhetik ki a rendszerbe regisztrált kollégák, probléma esetén pedig ügyfélszolgálat és forródrót segít megoldani a helyzetet.

A Csepel Zrt. a biciklik biztosítása mellett szállításukat és a rendszer karbantartását is végzi, a világon újdonságnak számító, utánfutóval felszerelt logisztikai, és egyben szerviz-kerékpárként is működő Stringbike típusú kétkerekűjével.

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/tesztuzemben-a-telekom-kerekparkolcsonzo-rendszere

2013 Augusztus
A BuBikivitelezésre és üzemeltetésre kiírt közbeszerzést a T-Systems és a Csepel konzorciuma nyerte. A vállalkozói szerződést szerdán írták alá, a két cég feladata lesz a rendszer kiépítése mellett annak üzemeltetése is a 2014 tavaszára tervezett átadást követő első öt évben.

A kerékpárok Magyarországon készülnek, azokat a Csepel Kerékpárgyártó és -forgalmazó Zrt. gyártja és szállítja le. A T-Systems Magyarország Zrt. végzi a rendszerintegrációt, biztosítja az adatkommunikációt és a speciális szoftvermegoldásokat, alvállalkozójaként a főbb rendszerelemeket pedig a német Nextbike GmbH. Szállítja.

https://www.holkerekparozzak.hu/kozelet/jovo-aprilisra-elkeszul-a-bubi-rendszer-a-fovarosban

2013 Szeptember
Szeptember 20-án 12 órakor Esztergomban indul az ország első közbringa rendszere, az EBI. Ugrott a BuBi első helye hazánkban. Az EBI-t a BuBi közbeszerzés vesztese a Neuzer Kerékpárgyár készítette el. Saját erőből, önkormányzati segítség nélkül.

https://www.holkerekparozzak.hu/kozelet/az-elso-kozbringa-rendszer-esztergomban-valosul-meg

2013 október
A MOL lett a BuBi keresztapja. Mi ezt nem írtuk meg, de ide mint mérföldkő, most mindenképp megjegyezzük.

 BuBiDokkolkTrkp

2014 Február
Az expón meg tekinthettük a BuBi kerékpárokat. (Sőt az esti illegál versenyen bemutatta mennyire nehézkes masina.)

2014 Május
A szoftverhibák javítása után indulhat el Budapesten a közösségi kerékpáros rendszer. Egyenlőre a BuBi indulására nincs konkrét időpont.

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/a-szoftverhibak-javitasa-utan-indulhat-a-bubi

2014 Június

Az Index saját stílusában megszellőztette, hogy komoly gondok vannak a BuBi körül.

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/bubi-buli

Erre a BKK közleményben kijelentette, hogy a széles körű próbaüzemet követően várhatóan júliusban lesz használható teljes körűen a rendszer.

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/juliusban-indulhat-a-bubi

Írtunk mi is egy cikket, amiben az eddig elindult közösségi kerékpárkölcsönzőket mutattuk be. Ugyanis a korábban beindult esztergomi rendszer után elkészült a szegedi, sőt a hévizi is. A BuBi elbukta a dobogót.

https://www.holkerekparozzak.hu/kozelet/kozossegi-kerekparkolcsonzo-rendszerek-magyarorszagon

2014 Július
Elindította a BuBi (Budapest Bicikli) közösségi kerékpáros rendszer nyilvános próbaüzemét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/elinditotta-a-bubi-nyilvanos-probauzemet-a-bkk

2014 Augusztus
Újabb csúszások a BuBinál augusztus 31-ig meghosszabbítják a közösségi kerékpáros rendszer júliusban kezdődött próbaüzemét.

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/ujabb-csuszasok-a-bubinal

2014 Szeptember
A BKK ismét meghosszabbítja a BuBi próbaüzemét, ami júliusban kezdődött. Ezúttal az éles üzem indulásáig.

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/a-bkk-ismet-meghosszabbitja-a-bubi-probauzemet

A következő kedélyeket (és hasizmot) borzoló hír, hogy a BuBi kerekén lecserélik a gumikat. Így a bringa akár 1! kg-al is könnyebb lehet. Nem is beszélve arról, hogy könnyebb lesz tekerni. (A kettő nem teljesen és egyenes arányban függ össze, mindenesetre 10 000 000 Ft-ba kerül a vállalkozónak.

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/1100-bubi-bringa-kereket-le-kell-cserelni

2014. szeptember 8-án, hétfőn elindul a fővárosi közbringarendszer, a Bubi.

https://www.holkerekparozzak.hu/hirek/ma-elindul-a-bubi

 

Végszóként a Made in Hungária című fimből az egyik kedvenc idézetemet írom ide. Ki-ki értse ahogy akarja:

A történetben Bigali elvtárs meg kapja a párt felettesétől Miltényi Sándortól a Ki Mit Tud? levezetésénk megbízatását. Miltényi érezteti felettesével, hogy ezt "nehéz" volt ezt elintézni.

"-Nem ment simán!"