Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Elvgren_The_Wrong_NailCikksorozatunk második részében kicsit helyszínelünk, aztán vérfürdőt rendezünk!

Megnézzük tehát hogyan kell a különféle sebeket ellátni, bekötni, elvégre bringázás közben a horzsolás gyakoribb, mint a szívroham. Ám mivel baleset esetén az ellátás nem az elsősegély láda kinyitásával kezdődik – mivel egy darabban oda is kell jutni a sérülthöz – előbb a helyszín biztonságáról ejtünk pár szót.

Valamire való katasztrófa turistának nincs szebb látvány, mint a jeges úton összetört kocsikba belecsúszó tűzoltóautó. A sérülteknek viszont nem kimondottan nagy segítség, ha a felmentősereg is összetöri magát, ne adj' Isten még több kárt okoz, mint amennyi eredetileg keletkezett. Hasonlóképp a cimborád sem fog örülni, ha utána zuhansz a vízmosásba!

Ami mással megtörtént, az veled is megtörténhet. Ha az előtted menő becsúszott az árokba, Te is utána csúszhatsz. Ezért az első és legfontosabb, hogy gondolkozz. Mérd fel, meg tudod-e közelíteni a sérültet biztonságosan. Ha nem, akkor ne menj oda! Hívj segítséget. Tegyük fel, a beláthatatlan kanyar végén egy autó letarol egy bringást. Ha oda szaladsz segíteni neki, a következő autó téged mángorol majd ki. Előbb tehát, valahogy meg kell állítani a forgalmat... Hasonlóképp problémás lehet az agresszív kóbor kutya, az omladozó sziklafal és még millió más dolog. Épp ezért kell megállni és gondolkozni.

Ha ez megvan, akkor léphetünk tovább az elsősegélyre.

A sebellátás legsürgetőbb feladata a nagy volumenű vérzés csillapítása! Vagyis, ha úgy spriccel a vér, hogy még Tarantino is megirigyelné, akkor azonnal el kell állítani, ezért ezzel kezdem. Gyorsan húzz kesztyűt, a vérfertőzés manapság illetlen dolognak számít – még ha tök mást is jelent.

Aztán, artériás vérzés esetén (lüktetve spriccelő élénkpiros vér)

  • pozicionáld a sérültet/sérült területet, úgy hogy hozzáférj;
  • emeld meg a sérült végtagot;
  • nyomd el az illetékes artériás nyomópontot vagy ha egyedül vagy, kérd meg a sérültet, hogy nyomja amíg te bekötözöd (ld. az illusztrációt);
  • tamponáld, erre a steril gyorskötöző a legjobb, úgy ahogy van feltekerve nyomd a sebre;
  • és helyezz rá nyomókötést, szintén steril gyorskötözővel, szorosan.
  • Végül helyezd nyugalomba a sérültet, tartsd megfigyelés alatt és hívj mentőt.
  • Ha átvérzett nem szabad levenni, hanem újabb rétegeket kell rátenni.

arterial_pressure_points

Artériás nyomópontok „Megfelelő helyre gyakorolt nyomással az artériás vérzés is jó eséllyel kordában tartható."

Nagy volumenű vénás vérzés (folyamatosan, erősen folyó, sötétvörös vér) alkalmával is hasonlóan kell eljárni...

  • pozicionáld a sérültet/sérült területet, úgy hogy hozzáférj;
  • emeld meg a sérült végtagot;
  • majd helyezz a sebre nyomókötést steril mull lappal és steril gyorskötözővel, szorosan.
  • Helyezd nyugalomba a sérültet, tartsd megfigyelés alatt és hívj mentőt.

pressure_bandage

Nyomókötés „Készül a nyomókötés. A valóságban persze mindkét kézzel kötöz az ember, de így legalább a nyomópont is látszik."

sebzések fajtái

leggyakoribb kiváltó okai ellátás esetleges nehézségei
metszett

bicska, éles kő  
szúrt

bicska, sátorcölöp, faág, lánckerék, kormányvég

ügyesen úgy kell bekötni a sebet, hogy a szúró eszközt nem szabad eltávolítani vagy mozgatni; a kötés inkább rögzítse valamelyest. ezután az eszköz eltávolítása céljából és a fertőzésveszély miatt azonnal orvoshoz kell fordulni
zúzott

kerék áthajt a testen általában kifelé nem vérzik, csak véraláfutás látszik, mégis veszélyes sebzési mód, gázoláshoz rögtön mentőt kell hívni

harapott


kutya, piránya, bevadult barátnő ilyen esetben általában a fertőzésveszély a legnagyobb probléma. a sebre steril fedőkötést kell tenni, sok fertőtlenítőszerrel, és orvoshoz kell fordulni
szakított

   
lőtt

vadász, bérgyilkos, dühös feleség amennyiben sikerül túlélni a dolgot, azonnal mentőt kell hívni, mivel szinte mindig életveszélyes belső sérüléssel jár és a fertőzésveszély is magas

Ezeknél persze sokkal gyakrabban fordul elő un. kapilláris vérzés, amelyre azt szokás mondani, hogy katona dolog. A könnyű sérülések ellátása egyébként nem rakétafizika, ráadásul nem a gyorsaság a legfontosabb, hanem előtérbe kerül a sterilitás.

Sebfertőtlenítő-szerrel bőségesen le kell fújni a seb környékét illetve a fedőkötés seb felőli oldalát, majd felhelyezni. Jódot tartalmazó szer pl. betadine használata előtt kérdezd meg, nem jódérzékeny-e az ellátott! A sebet nem szükséges kitisztítani, hiszen tekerés közben úgysem tudnánk megoldani, majd a kórházban elintézik.

Picit más a helyzet a világ végén, ahol nincs kórház vagy csak olyan, amit érdemesebb nagy ívben elkerülni. Ez esetben az elfertőződés a reális veszély és nem az elvérzés, vagyis, ha sok benne a kosz, elvégre biciklizel, először tisztítsd meg a különféle sebeket. Mosd le infúziós oldattal, (steril) kontaktlencse folyadékkal vagy ha más nem, bontatlan, szénsavmentes ásványvízzel, ha az sincs forralt vízzel alaposan kimosott kulacsból (ilyenkor jön jól a Neomagnol tabletta). Ez után jöhet a fertőtlenítőszer, amelyet hivatalosan ugyan nem juttatunk a sebbe, de ilyen helyzetben nyugodtan fújd le bőségesen – a sérült legnagyobb örömére. Ezután a fent leírtak szerint lehet bekötni a bibit.

Kihalt vidékekre, nehéz terepre szervezett, nagyobb túrákon komolyabb sérülések is előfordulhatnak, amelyeket jobb híján magunknak kell megoldani, ezért pár ritkán előforduló helyzetet is megemlítek.

ktsfajtk

Kötésfajták „Sokféle speciális kötés létezik a különféle testrészek ellátására. Ezek elkészítése elsőre bonyolultnak tűnhet, de egy elsősegély tanfolyamon bárki játszi könnyedséggel megtanulhatja mind.”

Orrvérzés: parittyakötéssel fékezhető meg. Úgy pozicionáld a fejet, hogy a vér ne folyjon hátra a garatba, ugyanis gyakran hányáshoz vezet ha sok vért nyel a sérült.”

Szájüregi vérzés: ellátása trükkös feladat, ugyanis egyrészt a légutat szabadon kell tartani, vagyis nem tömhetjük ki a sérült száját, mint emberrabláskor szokás. Emellett lehetőleg meg kell akadályozni, hogy sok vért nyeljen, ráadásul még mint kötés is hatékony kell legyen. Vagyis előtérbe a kreativitás...

Amputáció: szerencsére nem gyakori, mégsem árt tudni mi a teendő ha valaki elveszti valamely testrészét. Ilyenkor a sebellátás a fent leírtak szerint történik, az amputátumot azonban hűteni és fertőtleníteni is kell. Tehát, az ujjacska bele egy zacskóba jó sok sebfertőtlenítővel, majd a lezárt zacskó bele egy edény/zacskó/termosz jeges vízbe. Fontos, hogy nem szabad megfagyasztani, onnantól ugyanis legfeljebb egy hóemberre lehetne visszavarrni.

Nyílt törés: ilyesmiről akkor beszélünk, ha a törött csontvég átszakítja a bőrt és láthatóvá válik. Az eddigiekhez hasonlóan fertőtlenítés, steril fedőkötés és rögzítés a menetrend. Semmiképp ne próbáld visszatenni az eredeti helyére a csontot, ugyanis szinte biztosan több kárt csinálsz, mint hasznot. Sőt ellátni és rögzíteni is úgy kell, hogy ne mozduljanak el a csontvégek.

Minden sérülésfajtát persze Bibliányi irományban sem tudnék felsorolni, az emberi találékonyság ugyanis még a balesetek elszenvedésében sem ismer határokat. A lényeg azonban az, hogy jó átfogó képed legyen a teendőkről, amelyeket aztán a helyzetre szabva variálhatsz.a helyszín biztonsága – ne légy áldozat!

  • nagy volumenű vérzés csillapítása
  • gondolkozz – inkább állj meg fél percre
  • sterilitás és sebellátás

Cikksorozatunk soron következő részeiben pedig számos egyéb sérülésfajtára is sort kerítünk, így ficam, törés, égés és agyrázkódás sem marad majd ellátatlanul. Addig is balesetmentes tekerést kívánok nektek.

Apróbetűs rész

Fontos leszögezni, hogy a laikus elsősegélynyújtás nem helyettesíti a szakszerű egészségügyi ellátást, ahogyan ez a cikksorozat sem ér fel egy elsősegély tanfolyammal.

 

Sem a szerző, sem a holkerekparozzak.hu nem vállal semmilyen jellegű felelősséget az itt leírtak helytelen vagy szakszerűtlen alkalmazásából eredő károkért, egészségkárosodásért, halálesetért .Baleset vagy egyéb egészségkárosodás esetén azonnal fordulj szakemberhez (orvoshoz, a mentőkhöz) – ha más nem, legalább tanácsért! Életveszély (eszméletlenség, súlyos sérülés, hirtelen légzészavar, stb.) esetén ne késlekedj, - néhány perc tanácstalanság is súlyos következményekkel járhat, - azonnal hívd a mentőket!

 

És a legfontosabb, használd a józan paraszti eszed!

 

Ez úton is köszönetet mondunk Zárai Ágnesnek-nek és az Országos Mentőszolgálat Oktatási osztályának cikkek megírásában nyújtott segítségükhöz.

 

Kapcsolódó cikkek:

Mentő ABC brigásoknak

Mentő ABC (1 rész) – a varázsdoboz