Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Rendr3Tudjuk, hogy a rendőröknél az ész nem kritérium, hisz végrehajtó szerv, de, akkor is jó lenne, ha a tananyagban az illemtan is benne lenne.

Szombaton róttam egyik kedvenc körömet a Galga-völgyében. Napos kellemes idő volt. Élveztem a szántás, a bomló falevelek, a pára, a napsugarak adta illatok kavalkádját, amelyek jól harmonizáltak az őszi falvak hangulatával. Egyenletes tempóval haladtam, nem siettem.

Acsát elhagyva egy hatalmas kocsisorba botlottam, több mint egy kilométer hosszan előztem a traktorok, teher és személyautók oszlopát, még az első járgányt elértem. Eddigi hangulatom eloszlott. BALESET! Egy autó elszállt. Nézelődők, mentő, rendőrök stb.

A korábban érkezettek elmondták, hogy a helyszínelésnek talán már vége és lassan elindulhatunk. Láttam is egy rendőrt, aki nem tűnt elfoglaltnak, gondoltam megkérdezem átlehet-e menni. El innen gyorsan, vissza a bringázás a táj hangulatos érzései közé!

Szépen oda tolom a bringát a közeghez, aki egy fiatal épp kijött a rendőrsuliból típusnak tűnt. A következő beszéd zajlott közöttünk:

Rendr2

-Jó napot kívánok! - köszöntöttem udvariasan.

-Jó napot! - jött a rövid válasz.

-Át lehet-e menni? - kérdezem reménykedve. (Azt a kérdést mellőztem, hogy „Mi történt?”, egyrészt mivel könnyű volt a látottakból kitalálni, másrészt őszintén nem is érdekelt, meg nem is tartozott rám. Én csak menni akartam tovább.)

- Hát persze! -jött a pimasz, flegma hangnemű válasz- Bringásoknak mindent szabad! Ide be se jöhet, a rendőr autó után kell várakozni!

Megfordultam és vissza mentem a kocsijáig. (Édesanyja igen csak csuklott közben, de meg is érdemelte. Ha már ilyen rendes gyereket hozott a világra és ilyen szépen felnevelte minden emberi értékre megtanította.)

Az út melletti fasoron átvágtam és a vetésen kikerülve őket, szépen „áthaladtam” a tetthelyen és tovább folytattam az utamat...

Rendr

De azért itt álljunk meg egy pillanatra!

Hogy beszél az emberrel?

Tisztességes hangnemben feltett kérdést így viszonozni?

Most is bringás szált el, mi?

Tudjuk, hogy a rendőröknél az ész nem kritérium, hisz végrehajtó szerv. Parancs, értettem! Ez a követelmény, nem a gondolkodás. DE AKKOR IS! Jó lenne, ha a tananyagban az illemtan is benne lenne. Vagy legalább néhány rövid passzus. Segítek ide írom:

  1. Ha tisztelettel kérdeznek, tisztelettel válaszolj!
  2. Ha valaki idősebb nálad, tiszteld a korát!

Nehéz ezeket betartani? Lehet, hogy ez is oka, hogy röhögünk rajtatok és intelligencia szinteteken kedves rendőrök, mert ilyen IQ huszárok vannak köztetek.

Rendr4

Mindegy! A túrát folytattam, és mikor ismét rátaláltam magamra, élveztem a vidék szépségét.