Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

P1050183Ebben a cikkben csak a kerékpárra szerelhető gyerekülésekről lesz szó. A kerékpáros utánfutókat nem ismertetjük. Talán majd később...

Mi is kell a gyermeked kerékpáron történő szállításához? Gyermekülés hát persze, gondolom ez ugrik be elsőre. Nem árt egy megfelelő kerékpár sem, amellyel biztonságosan lehet szállítani a porontyot.

Vizsgáljuk meg először a gyermekszállítás szempontjából a kerékpárokat.

Az optimális bringa női vázas. No nem azért, mert többnyire anyucik utaztatják az utódot, hanem erről egyszerűbb leszállni. Nem szeretnék az az apuka lenni aki férfivázas bringájáról hagyományosan szeretne leszállni, miközben hátul van a gyerekülés (szerencsés esetben üresen), mert abból hatalmas esés lehet. Férfivázas bringáról egyébként kellemetlen leszállni a lábat elölről, a felső cső fölött átemelni.

Fontos, hogy a kerekek duplafalú felnivel rendelkezzenek. Ez manapság már alapkövetelmény, de a gyermek plusz súlya miatt még fontosabb. Ellenkező esetben elég gyakran kell majd centríroztatni, cserélni.

Végül, de nem utolsósorban a jó fék! Itt nincs kompromisszum, ez kötelező! Itt sem kell azonban a legújabb csúcstechnológiás hidraulikus tárcsafékekre gondolni, de fontos, hogy a fékkar teljes egészében fémből legyen, illetve a féktest is alumínium testű legyen, ne valami ócska lemezből hajlított rettenet, amelyet igazából forgalomba sem szabadna hozni, hiszen csak az életedet teszed rá.

gyerekszllts01

Ezek a legfontosabb szempontok. Ugye milyen sok bringa alkalmas a feladatra? Van még néhány dolog, ami ennyire nem fontos, de mégsem ajánlott:

  • Országúti verseny kerékpár nem erre való. Hiszen kicsit vékony a gumi rajta, esőben könnyen megcsúszhat. Ráadásul a láncvilla hossza olyan rövid lehet, hogy pedálozva folyamatosan beleérhet a lábad a gyerekülésbe, ami valljuk be; kényelmetlen.
  • Hajlított koskormány sem az igazi, hiszen a kezed mindig célszerű a féken tartanod, és nem árt olyan pozícióban ülnöd, hogy minél messzebb láss.
  • Össztelós bringát sem erre az igénybevételre tervezték.

Miután a gyerekszállításra használható kerékpárokat kiveséztük, nézzük meg a gyereküléseket. Ezeknek alapvetően három típusát különböztethetjük meg.

gyerekszllts02Előre szerelhető

Ebben az esetben a gyermek előttünk helyezkedik el. Ezeket átlagosan 2-4 éves korig, vagy 15 kg-os csemetéig ajánlják. Célszerű egyből vásárolni hozzá, ha nem tartozék egy plexi szélfogót, amely óvja a gyermek szemét a portól és a bogaraktól. Csemeténk ezt szeretné a legjobban (Emlékszem, gyerekként én is itt szerettem ülni.), hiszen kitárul előtte a világ. Ráadásul itt figyelhetünk rá a legjobban. Azonban vigyázzunk, hiszen kormányzást megnehezíti. Ráadásul bukás esetén nagy az esélye, hogy gyermekünkre esünk. Ezeket mérlegelve döntsünk a vásárlása felől.

gyerekszllts04Csomagtartóra szerelhető

Ebben az esetben a hátsó csomagtartóra szereljük az ülést. 6 éves korig, vagy 22 kg-ig ajánlják a használatát. Ha van csomagtartónk, szinte adja magát, de én mégsem javaslom. Ebben az esetben ugyanis közvetlen a kapcsolat a úttest göröngyei és a gyerekülés között, ami nem biztos, hogy jót tesz gyermekünk gerincének. Ok-Ok én is ott ültem sokáig faluhelyen így szállítottak, még is felnőttem. Azonban akkor falun nem találkoztunk sem út padkával, sem kátyúkkal, sem macskakövekkel. (Most már van kátyú bőven.)

gyerekszllts03Hátra, vázra szerelhető

Ebben az esetben a nyeregcsőre egy adaptert szerelünk, amelybe egy acél rudat csatlakoztatunk, amelyre maga a gyermekülés is fel van szerelve. Ezt is 6 éves korig, vagy 22 kg-ig ajánlják. Mivel rugalmasan kapcsolódik a vázhoz ez terheli a gyerek gerincét a legkevésbé.

A hátra szerelt ülésnek van még egy hatalmas előnye, amit érdemes figyelembe venni. Tapasztalatok szerint, mivel az előző autósok látják az ülést és sokkal óvatosabban és nagyobb távolsággal kerülik ki a kerékpárost.

Vannak ülések, amelyek háttámlája dönthető. Ez nem optikai tuning, ha van rá pénzed inkább ezt válaszd, mert csemetéd, ha elalszik kényelmesen tarthatja a fejét.

gyerekszllts05

Miután megvan a megfelelő bringa, kiválasztottad a gyerekülést, szakszerűen felszerelted, vagy egy kerékpárboltban felszerelték, nincs más dolgod, mint gyermekeddel kipróbálni a közös kerékpározást. Az alábbiakban van még néhány fontos szabály, amit kérlek a biztonságotok érdekében tarts be:

  • Rendszeresen ellenőrizd a gyermekülés rögzítése tökéletes-e a kerékpáron.
  • Ne használd a gyerekülést, ha sérült.
  • Csak akkor szállítsd gyermekedet kerékpáron, ha stabilan ül. Ez egy éves korában már biztosan így lesz.
  • Ellenőrizd a biztonsági övet. Rendesen fogják a gyermeked, de ne legyen túl szoros. Ja és természetesen mindig használd!
  • Ne hagyd, hogy a gyermek keze, lába ruhája a kerékhez érhessen.
  • Soha ne tedd úgy le a bringát, hogy a gyermek az ülésben felügyelet nélkül marad.
  • Vegyél a gyermekednek bukósisakot! (Meg természetesen rajtad is legyen, ha elindultok.)