Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

novk06Gőz József tollából jelent meg ez az érdekes írás az MTI-Press oldalán, Novák Ferenc kerékpárosról, akivel eddigi ékete során sokminden megtörtént.: aludt szénaboglyában, erdőszélen, óceán partján...



De újdonsült ismerősökkel is sokszor járt jól.

- Marokkóban találkoztam egy férfival, aki - miután kifaggatta, honnan jöttem - elmondta, hogy Indiában kerekezett, és mindenki segítette. Aztán megkérdezte, hol töltöm az éjszakát. Mondom, a kempingben. "No, inkább itt!" - válaszolta. És rámutatott az ötcsillagos szállodára, amely mellett találkoztunk. Kiderült, hogy ő a szálló főszakácsa, és két napig vendégül látott a szobájában… - eleveníti fel.

Egy szóval a fél világot bejárta, és bekerült a Guinness-rekordok könyvébe is, hiszen a bejegyzésig másfél millió kilométert tett meg kerékpárral, övé volt a leghosszabb ilyen utazás, és tizenháromszor tett meg 70-80 napos túrát.

Elnézve a mai állapotokat nem valószínű, hogy követőkre találna Novák Ferenc, talán mégis érdemes megemlíteni, hogyan indult ilyen utazásokra. Igyekezett itthoni forrásokból feltölteni csomagját, csupán téli szalámiból 10-12 kilót vitt magával. Sátor, meleg ruházat, pótkerekek (defekt esetén csak kereket kellett cserélnie, és a lyukat a pihenőidő alatt látta el folttal). Fél kézzel még a kerék kivétele is nagy kunszt, nem is beszélve a ragasztásról, de ahogyan ő mondja: kézzel-lábbal kijavította a műszaki hibákat. A tíz egynéhány kilós kerékpár és a csomagok súlya 40 kilóra jött ki.

Mindent maga szerzett be, beleértve a vízumokat és a szponzorokat is. A szűkebb haza - de a tágabb is - nagyra értékelte, és mindig ünneppé tette hazaérkezését. Volt, hogy a virágkarnevál idejére ért haza, és több mint százezer néző köszöntötte a menet élén a nagyerdei stadionig vezető öt kilométeres úton és a stadionban. Megkapta a város Hajós Alfréd-díját, görög útja kapcsán tiszteletbeli tagja lett az olimpiai akadémiának. Volt munkahelyének vezetője is kitüntette, értékelve, hogy száz alkalmazottja sem szerzett akkora hírnevet a Magyar Postának, mint a félkarú postás, a biciklikirály.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:

Novák Ferenc, a félkarú biciklikirály 1. rész

Születésnapi könyv Novák Ferencről, a félkarú kerékpárosról