Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

hortobagy hid

Ebben a hónapban Hajdú-Bihar megyében ajánlunk útvonalakat.

Hajdú-Bihar megye felszíne jellemzően síkság. A kevéssé tagolt sík terület teljes egészében az Alföldhöz tartozik. A megye legmagasabb pontja 170,5 m a legalacsonyabb nem éri el a 85 m-t.

Az időjárást a sok napsütés és a kevés csapadék jellemzi. A tél általában kemény fagyokat hoz. A csapadék szempontjából a megye az Alföld egyik legszárazabb vidéke, a Hortobágy déli része pedig az ország egyik legszárazabb területe, ahol a csapadék évi mennyisége nem éri el az 500 mm-t.

hortobagy ziehbrunnen

A megye élővilága a mezőgazdasági termelés és a folyószabályozások miatt jelentősen átalakult. Leginkább a Hajdúháttól a Tiszáig terjedő hatalmas szikes területen, a Hortobágyon maradt meg az eredeti füves puszta. Az 1973-ban alapított Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország első nemzeti parkja volt, ma már a világörökség része. Értékes növény- és állatvilága révén nemzetközileg is ismert.

A gazdasági életében a mezőgazdaságnak van vezető szerepe, hiszen erre a területre esik Magyarország legnagyobb agrártérsége. Az ökológiai adottságok szinte minden növény termesztésének megfelelnek. A növénytermesztésen belül kukorica, búza, napraforgó, cukorrépa és burgonya a meghatározó. Az állattenyésztés a megye mezőgazdasági termelésének legnagyobb értékét adó ágazata, az alaptevékenységen belüli részaránya több mint 45%.

A megye természeti adottságai bőséges kínálatot nyújtanak a zöldturizmus, lovaglás, horgászat és kerékpározás kedvelőinek. A kedvező éghajlat, a rövid tavasz és a hosszú, napsütéses ősz a természetjárásnak nyújt lehetőséget. A megye természeti adottságai viszonylag kevés környezeti károsodással terheltek.

debrecen latkepe

A megye számos műemlékkel rendelkezik (203 országosan védett műemlék, amelyből 72 Debrecenben található), melyek a történeti értékük mellett fontos részei a térségturisztikai vonzerejének. A Hortobágy természeti értékei, néprajzi emlékei és pásztorhagyományai révén nemzetközileg is ismert.

A megye legnagyobb vonzerejét ezenkívül a gazdag termál- és gyógyvízkincsre települt strandok és gyógyfürdők, (Hajdúszoboszló, Debrecen, Hajdúnánás) valamint a termálfürdők (Püspökladány, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Nádudvar, Berettyóújfalu, Balmazújváros, Földes, Kaba, Komádi, Polgár, Tiszacsege) adják.

Könnyű, családi túrák

Debrecen-zeleméri templomrom kerékpártúra

  • Túra hossza: 14,5 km (oda-vissza 29 km)
  • Nehézsége: Könnyű
  • Terep: Síkvidék, A kerékpártúra utolsó 3 km-e nem aszfalton halad.

csonkatemplom

p9258004

A túra célja

További infók ITT!

Erdőspusztai kerékpártúra

  • Túra hossza: 36 km
  • Nehézsége: Könnyű
  • Terep: Síkvidék

erdospuszta

p9258046

Egy az Erdőspuszta Bemutató ház szobraiból

További infók ITT!

Sportos túraútvonalak

Keleti kerékpáros körtúra Debrecen környékén

  • Túra hossza: 71 km
  • Nehézsége: közepes
  • Terep: síkvidék

keletikt

p9257989

Hajdúböszörmény egy kedves mezőváros

További infók ITT!

Hortobágyi kerékpáros körtúra

  • Túra hossza: 82 km
  • Nehézsége: Közepesnél könnyebb
  • Terep: Síkvidék

hortobagyi

hortobagy hid

Hortobagy híd Ezt talán mindenki ismeri.

További infók ITT!